Educație

Soborul Sfăntului Ioan Botezatorul

Valentin Muscă
7 ian 2008 698 vizualizări
Pentru importanta pe care Sfintul Ioan a avut-o in implinirea Sfintelor Scripturi, Biserica a hotarit ca in prima zi dupa Botezul Domnului sa fie sarbatorit cel prin care a venit acest botez, adica fiul Elisabetei si al arhiereului Zaharia.

Soborul Sfintului Ioan Botezatorul este doar una din zilele rinduite de Biserica pentru a-l cinsti pe ultimul mare prooroc al Vechiului Testament si unul din primii sfinti. Ioan Botezatorul beneficiaza de un loc cu totul aparte in calendarul liturgic crestin si chiar in evlavia credinciosilor. Curajul si consecventa sa, moartea martirica si verticalitatea sint motivele care fac din Ioan Botezatorul unul dintre cele mai importante personaje biblice, de la confluenta vechiului cu noul testament. Daca mai adaugam ca Ioan a fost persoana prin care Insusi Fiul lui Dumnezeu a primit Botezul intelegem de ce numele Botezatorului Ioan a fost acordat de crestini la sute de biserici. Unul din cele mai utilizate nume pina in zilele noastre este cel de Ioan, in Romania si in celelalte state crestine. Prima sarbatoare in cinstea Sfintului este la inceputul anului bisericesc, pe 23 septembrie si anume "Zamislirea Sfintului Ioan Botezatorul". Urmeaza "Soborul Sfintului Ioan Botezatorul" pe 7 ianuarie, Aflarea Capului Sfintului, pe 24 februarie si 25 mai, Nasterea Sfintului, pe 24 iunie- cunoscuta Dragaica si Taierea Capului Sfintului Ioan, pe 29 august la sfirsitul anului bisericesc. Daca unele din aceste zile sint de comemorare, altele sint prilej de bucurie, asa cum este cea de astazi, cind Ionii si Ioanele si vor sarbatori onomastica. Tuturor "La Multi Ani" si un an plin de bucurii! (V. MUSCA)


Caseta


Craciunul pe vechi


Astazi, credinciosii ortodocsi pe stil vechi din Romania praznuiesc Nasterea Domnului. "Stilistii" din Vrancea, in numar de citeva mii, vor sarbatori Craciunul, fie la bisericile parohiale, fie in asezamintele monahale vrincene, respectiv schiturile "Sfintii Voievozi" si "Duminica Mironositelor" din Gagesti (Bolotesti), "Sfintul Apostol Ioan Evanghelistul" din Caregna (Paunesti), "Sfintii Voievozi" din Adjud si "Sfintul Mucenic Pantelomon" din Vizantea. Separati din trupul Bisericii Ortodoxe Romane pentru ca nu au acceptat actualizarea calendarului in 1924, credinciosii ortodocsi pe stil vechi fac parte din Ortodoxia romaneasca, iar istoria Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din Romania este o parte din istoria crestinismului romanesc. Nu putem decit sa le dorim un Craciun fericit si sa dea Dumnezeu ca intr-o zi toti crestinii din Romania sa sarbatoreasca Nasterea Domnului in aceeasi zi. Nu de alta, dar Iisus Hristos a fost botezat o singura data si in aceeasi zi. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.