Educație

Mai putine clase a IX-a, din toamna

Camelia Stănilă
5 ian 2008 1872 vizualizări
Potrivit planului de scolarizare pe 2008-2009, numarul de clase a scazut la 102, din care 64% vor fi de liceu

Din toamna, numarul claselor a IX-a de liceu sau SAM (scoli de arte si meserii) se va diminua considerabil, aceasta in conditiile in care si numarul de absolventi este mult mai mic. Potrivit inspectorului general adjunct Tudor Gogancea, anul acesta exista 132 de clase, la un total de 3.900 de absolventi de gimnaziu. 61% dintre acestea au fost distribuite la liceu, 50% la profil vocational si teoretic - 50% la profil tehnic, in timp ce restul de 39% s-au distribuit catre SAM. "Potrivit proiectului planului de scolarizare pe 2008-2009, am propus doar 102 clase, pentru ca avem prognozati un numar de 3.716 absolventi de clasa a VIII-a. Clasele de liceu au fost crescute pina la 64%, din care 49,42% pentru profilele teoretice si vocationale si 50,58% pentru cele tehnice", a precizat adjunctul ISJ Vrancea, Tudor Gogancea. Astfel, in acest an clasele teoretice vor fi in minoritate, insa la profilul tehnic vor fi 20 de clase, la servicii 13, iar la resurse naturale si protectia mediului 9, spre exemplu. Potrivit lui Tudor Gogancea, proiectul planului de scolarizare, transmis Ministerului spre aprobare, a fost fundamentat mult mai bine, si in conditiile in care cerintele de pe piata muncii s-au mai schimbat. "In judet nu se mai cere profilul de textile si pielarie, astfel ca am luat de aici clase si am suplimentat pe agricultura", a mai precizat adjunctul ISJ. Potrivit metodologiei privind fundamentarea cifrei de scolarizare si retelei scolare in anul 2008-2009, Ministerul Educatiei va aviza in urmatoarea perioada propunerile din teritoriu, fie va face anumite corectii in privinta numarului de clase prognozate de directori. (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.