Educație

Ion Cherciu, Traditii si credinte populare din Tara Vrancei

Valentin Muscă
4 ian 2008 2965 vizualizări
Cercetatorul Ion Cherciu a incheiat anul 2007 cu o noua lucrare dedicata Vrancei arhaice. "Traditii si credinte populare din Tara Vrancei" (Ed. Enciclopedica, Bucuresti, 2007) este si cea mai recenta lucrare despre credintele si traditiile din localitatile care alcatuiesc Tara Vrancei.

Este o lucrare despre spiritualitatea Vrancei arhaice

In acelasi timp, cu aceasta lucrare, profesorul Ion Cherciu a incheiat trilogia inceputa in 2003 si dedicata Vrancei. In "Bisericile de lemn din Tara Vrancei - factor de identitate culturala" (Bucuresti, 2003) cercetatorul a pus in evidenta rolul deloc de neglijat al bisericilor de lemn, din satele Babei Vrincioaia, ca element de identitate culturala. In "Arta populara din Tara Vrancei" (Bucuresti, 2004), autorul a analizat arta populara din localitatile de munte, iar in aceasta ultima lucrare a disecat obiceiurile acestui popor de vrinceni, obiceiuri prea devreme uitate si neglijate de institutiile de cultura cu responsabilitati in domeniu. Aceasta trilogie despre oameni, arta populara, bisericile si obiceiurile Vrancei arhaice este pina in prezent singura cercetare complexa, daca nu si cea mai importanta. Intr-o Europa a diversitatilor, in care un accent fundamental cade pe cercetarea si promovarea multiculturalitatii, o istorie a Vrancei arhaice este cea mai buna carte de vizita pentru acest judet. Sute de imagini, dintre care unele rarisime, despre nunta si semnul bradului, despre priveghiul mortului si Chiparus, despre Calian si credintele arhaice ale Vrancei, precum si o selecta bibliografie constituie cea mai avizata introducere in lumea credintelor populare si a traditiilor vrincene. Aceasta lucrare, ca si primele doua, ar trebui sa fie nelipsite din orice biblioteca publica sau scolara. Din nefericire, Consiliul Judetean Vrancea acorda anual miliarde de lei vechi pentru publicarea a fel de fel de stupiditati editoriale, iar lucrari de importanta capitala pentru judetul Vrancea si locuitorii sai nu ajung in amaritele de librarii vrincene, ca sa nu mai spunem ca lipsesc si din bibliotecile publice. O lansare de carte pe masura, insotita de achizitionarea si donarea acestor exemplare bibliotecilor publice si scolare ar fi cel mai frumos cadou pe care conducatorii acestui judet l-ar putea face tinerii generatii. Mai ales ca este an electoral si da bine la imagine! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.