Educație

Mistica Angela din Foligno

Valentin Muscă
3 ian 2008 928 vizualizări
într-un Ev Mediu dominat de cavalerii cruciati si ordinile calugarilor predicatori au existat putine momente în care femeia, fie ea poetesa, muza pentru artisti sau sfînta, sa domine universul masculin.

Calugarita franciscana este varianta moderna a Mariei Magdalena

Una din aceste femei a fost calugarita catolica Angela din Foligno, nascuta la jumatatea veacului al XIII-lea, la doar citiva pasi de Assisi, celebra localitate a Sfintului Francisc. Angela din Foligno este varianta moderna a pacatoasei Maria Magdalena si una din cele mai cunoscute mistice din Occident. Dupa o viata tumultuoasa, la 40 de ani Angela a ramas vaduva, pierzindu-si nu doar sotul, dar si copiii si parintii in acelasi an. Toate aceste nenorociri abatute asupra sa au determinat-o sa-si schimbe complet viata. Si-a vindut averea, inclusiv locuinta, a donat banii saracilor si a intrat intr-una din ramurile Ordinului Franciscanilor, cel al Penitentelor. în slujba Bisericii, Angela a lucrat pina la sfirsitul vietii alaturi de cei saraci si bolnavi, ingrijind pe cei exclusi de societate si anume pe leprosi. în jurul sau s-a format in scurt timp o comunitate de credincioase care aveau ca principiu de viata iubirea aproapelui. Itinerariul spiritual al Angelei a impresionat inca din timpul vietii pe contemporani, care i-au scris viata pentru a o da exemplu celorlalti, deoarece in fiecare persoana exista ascuns un sfint. "Memorialul", cartea cu viata Angelei de Foligno este povestea acestei Maria Magdalena moderna. A parasit aceasta lume pe 4 ianuarie 1309, fiind canonizata citeva secole mai tirziu. Datorita itinerariului sau spiritual, Angela de Foligno este una din cele mai cunoscute mistice occidentale, iar Biserica a numit-o patroana spirituala a vaduvelor. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.