Educație

Gata cu admiterea fara a promova tezele unice

Camelia Stănilă
28 dec 2007 1975 vizualizări
In 2008, admiterea se face doar pe baza tezelor din clasa a VIII-a, care conteaza in proportie de 50% in media de admitere u la liceu se va intra tot prin repartitie computerizata, pe baza optinunilor elevilor u parintii vor semna insa un proces verbal de instruire u in a II-a etapa de admitere vor intra doar candidatii nerepartizati sau neprezentati u cei care nu au promovat tezele unice intra la cazurile speciale, fiind repartizati in septembrie

Admiterea la liceu sau scoli de arte si meserii (SAM) din 2008 difera foarte putin de cea de pina acum, cu toate ca in locul testelor nationale au fost introduse tezele cu subiect unic. Ba chiar admiterea s-a complicat, presupunind mai mult efort atit din partea elevilor, cit si a cadrelor didactice. Accesul absolventilor de gimnaziu in clasa a IX-a se va face tot prin repartitie computerizata, media de la tezele unice din clasa a VIII-a contind in proportie de 50% in media de admitere. Elevii vor face din nou optiuni pentru a intra la liceu sau SAM. Si daca pina acum in etapa a II-a a admiterii se putea intra la SAM si fara promovarea testelor nationale, de acum elevii au un loc asigurat doar daca trec de tezele unice, ce se constituie practic in doua examene in loc de unul. Astfel, in 2008 este de asteptat un procent mult mai scazut de repartizare a elevilor in clasa a IX-a.


înscrierea in licee sau in scoli de arte si meserii (SAM) se face fără examen, pe baza mediei de admitere, in care media generală obtinută la tezele cu subiect unic (respectiv la examenul de capacitate, pentru absolventii de pina in anul 2003 inclusiv, ori la testele nationale, pentru absolventii din promotiile 2004-2007) are o pondere de 50%, iar media generală de absolvire a claselor V- VIII are o pondere de 50%. Exceptie fac liceele/clasele pentru care se sustin probe de aptitudini, clasele cu regim de predare bilingv pentru care se sustin probe de verificare a cunostintelor de limbă modernă. Potrivit metodologiei, admiterea in licee sau SAM se face prin repartizare computerizată, in ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv, in limita locurilor aprobate prin planul de scolarizare. Ministerul Educatiei a completat recent Ordinul 1868/2007 privind procedurile de admitere pentru anul scolar 2008-2009, insa precizarile nu vizeaza decit probleme organizatorice sau aspecte legate de calcularea mediei. "Nota la fiecare din tezele cu subiect unic, care se ia in calculul mediei generale la teze, se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele acordate de cei doi profesori evaluatori. Media generală la tezele cu subiect unic se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obtinute la tezele cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a", este o prima precizare adusa metodologiei de admitere, in conditiile in care in 2008 vor conta doar tezele unice din clasa a VIII-a. La cursurile liceale de zi se pot inscrie absolventii de gimnaziu care nu implinesc 18 ani pina la data de 14 septembrie 2008, inclusiv, cei ce depasesc aceasta virsta putind intra pe locurile de la seral sau frecventa redusa.


Pregatirile incep de la 31 ianuarie


Pregatirile pentru admiterea din 2008 vor incepe chiar dupa vacanta, comisia judeteana trebuind sa elaboreze pina la 31 ianuarie, impreună cu directorii scolilor si liceelor, un plan de măsuri pentru organizarea selectiei absolventilor. Acest plan cuprinde, in mod obligatoriu, planificarea perioadei actiunilor de informare, consiliere si orientare a elevilor din clasa a VIII-a si a părintilor acestora, inclusiv perioada de prezentare a ofertei educationale a unitatilor de invatamint care au clase a IX-a. De asemenea, pina la 1 mai trebuie realizata si brosura admiterii, cu toate informatiile necesare pentru elevi si parinti, de la planul de scolarizare, ultimele medii de intrare din 2007, codurile acordate fiecarei unitati scolare/ specializari si pina la indicatii privind completarea fiselor de optiuni. Sedintele de instruire cu elevii si parintii vor trebuie realizate, potrivit metodologiei, intre 5 mai- 6 iunie. Completarea optiunilor (sub forma de coduri), in ordinea descrescatoare s preferintelor, se va face in perioada 12 -20 iunie 2008, iar la aceasta actiune trebuie sa asiste si parintii, dirigintii, precum si un membru sau un delegat al Consiliului de administratie al unitătii scolare. "Părintii/ tutorii legal instituiti semnează un proces-verbal de instruire", potrivit ultimelor amendamente aduse Ordinului 1868/2007. De asemenea, metodologia prevede clar ca dascalii nu au voie sa influenteze in nici un fel parintii si elevii in completarea optiunilor, "dar ii consiliază, prezentindu-le toate informatiile necesare, inclusiv riscurile completării unui număr insuficient de optiuni sau ale completării unor optiuni nerealiste".


Probe de aptitudini, in iunie


Elevii care vor sa urmeze un liceu vocational scapa de admiterea computerizata, insa dau un nou examen, pentru a-si demonstra aptitudinile practice. Inscrierile se fac pe 10-11 iunie, iar probele se desfasoara in intervalul 12-15 iunie. Admiterea elevilor romi se desfasoara tot la jumatatea lunii iunie, dupa ce locurile disponibile, in limita numarului de 30 elevi la clasa, vor fi afisate pina la 15 mai. Cererile candidatilor se depun pina la 10 iunie, iar repartizarea se va face in sedinta publica, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere si a optiunilor exprimate, in perioada 12-14 iunie.

Repartizarea computerizata a majoritatii absolventilor de gimnaziu se face pina cel tirziu 27 iunie. La a doua etapă a admiterii participă candidatii din seria curentă, indiferent de virstă, si cei din seriile anterioare, care nu implinesc 18 ani pină la data de septembrie 2008 inclusiv si care se află in una din situatiile: au participat si au rămas nerepartizati după prima etapă, sau nu au participat, din diferite motive, la prima repartitie. Nu se specifica insa nicaieri ce se intimpla cu cei din seriile anterioare care nu au promovat capacitatea sau testele nationale. Aceasta in conditiile in care elevii care termina in 2008 clasa a VIII-a au obligatoriu nevoie de media tezelor unice pentru a putea fi repartizati. Pentru a II-a etapa de admitere, fisele de optiuni se completeaza intre 30 iunie- 8 iulie, iar repartizarea se face pina la data de 12 iulie.


Elevii corigenti, incadrati in cazurile speciale


în perioada 30 iunie - 18 iulie, absolventii depun, la unitătile scolare la care au fost declarati admisi, dosarele de inscriere, cuprinzind actele de studii in original. Cei care nu depun aceste dosare se considera retrasi, avertizeaza reprezentantii MECT. Locurile sint declarate neocupate si vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisia judeteană de admitere. In aceasta categorie intra elevii care au rămas cu situatia neincheiată la data de 6 iunie 2008, spre exemplu. Acestia isi vor definitiva situatia scolara in perioada 25-30 august si vor fi repartizati in clasa a IX-a in perioada 1-10 septembrie. în situatia in care un elev nu a participat la una din tezele cu subiect unic sustinute la o disciplină intr-un semestru, in calculul mediei generale la tezele cu subiect unic, nota care lipseste se va inlocui cu nota obtinută la examenul pentru incheierea situatiei la disciplina respectivă. In situatia in care un elev nu a participat la nici una din tezele cu subiect unic sustinute la o disciplină, in calculul mediei generale la tezele cu subiect unic va intra nota obtinută la examenul anual pentru incheierea situatiei. Media la tezele cu subiect unic se va calcula ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele existente.


Admiterea la seral, separat


Pentru elevii care au depasit 18 ani, dar care vor sa urmeze cursurile liceale, admiterea se va face separat. Inscrierile se vor face intr-un centru special desemnat, in perioada 24-26 iulie. Dosarele trebuie sa includa cererea de inscriere, certificatul de nastere si cartea de identitate (dacă este cazul), in copie legalizată, foaia matricolă pentru clasele V-VIII (cu calculul mediei generale) si fisa medicala. Repartizarea se va face in perioada 28-30 iulie. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.