Educație

Sfîntul Arhidiacon Stefan

Valentin Muscă
27 dec 2007 515 vizualizări
Credinciosii ortodocsi si catolici pomenesc de Nasterea Domnului pe Sfintul Arhidiacon Stefan, primul martir al Bisericii Crestine, ucis pentru ca l-a marturisit pe Iisus Hristos, in jurul anilor 30 d.H.

Primul martir din istoria crestinismului a fost un slujitor al Bisericii

Despre viata si faptele sale aflam din cartea Faptele Apostolilor (VI-VII), care este in acelasi timp si prima carte de istorie a crestinismului in care putem descoperi inceputul primelor comunitati crestine asa cum au fost ele, nu cum apar in cartile si filmele despre epoca de inceput a Bisericii Crestine. Iisus Hristos fusese rastignit si inviase de putina vreme, iar comunitatile de crestini, care nu depaseau citeva sute, traiau cu emotia puternica a intilnirii cu Fiul lui Dumenzeu, dar si sub persecutia conducatorilor religiosi evrei. Primii crestini erau evrei si alcatuiau o comunitate izolata in cadrul religiei mozaice, iar raspindirea crestinismului, pentru faza de inceput, s-a facut in diaspora evreiasca din bazinul mediteranean. Stefan (in greceste "cununa") facea parte din primii slujitori crestini din istoria Bisericii. la propunerea Sfintilor Apostoli, el a fost ales in fruntea celor sapte diaconi, ca arhidiacon. Motivul uciderii sale de catre conationalii evrei era cuvintul sau neiertator la adresa poporului evreu care, dupa ce a asteptat secole in sir venirea lui Iisus Hristos, nu L-a acceptat, condamnindu-L la moarte. Pentru ca era de un neam cu ei si intelegea trairile lor, dar cunoastea si caracterul acestora, arhidiaconul Stefan nu inceta sa le vorbeasca despre refuzul lor de a-L fi primit pe Hristos. Acesta a fost motivul principal care a determinat inceperea primei persecutii impotriva crestinilor din Ierusalim, inainte chiar ca Biserica sa se organizeze. Prima victima a persecutiei si primul martir a fost insusi arhidiaconul Stefan, care era nu intimplator un slujitor al Bisericii. A fost acuzat fals de blasfemie contra lui Moise si a lui Dumnezeu si dus in fata sinedriului, povestea judecatii lui Iisus repetindu-se practic. L-au tirit afara din cetate, si au inceput a-l bate cu pietre. Chiar si in astfel de momente, sub loviturile de pietre care veneau cu furie din toate partile, arhidiaconul Stefan si-a manifestat credinta prin rugaciune: "Doamne Iisuse primeste duhul meu; si ingenunchind, a strigat cu glas mare: Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta" (Faptele Apostolilor VII, 59-60). Ucigindu-l cu pietre, evreii dadeau un semnal celor care atentau la atingerea traditiilor si a religiei mozaice. Numai ca primii crestini nu au ramas robi lumii iudaice, ci au raspindit Evanghelia -Vestea Buna peste tot pamintul, iar crestinismul nu a ramas o secta iudaica, asa cum era vazuta de conducatorii religiosi care l-au lapidat pe arhidiacolul Stefan. Si in zile noastre, credinciosii au un cult deosebit pentru Sfintul Stefan. Numeroase biserici au acest hram, iar crestinii, barbati sau femei, poarta cu mare cinste numele Sfintului. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.