Educație

Mircea Dinutz, Florin Muscalu. Schita monografica

Valentin Muscă
27 dec 2007 756 vizualizări
Publicistul Florin Muscalu a fost unul dintre cei mai controversati autori din Vrancea ultimei jumatati de veac u a trait bine inainte si dupa 1989 si a tras sforile vietii literare locale timp de jumatate de secol

A iesit de sub tipar al treilea volum din colectia "Scriitori vrinceni contemporani", realizat de profesorul Mircea Dinutz, "Florin Muscalu. Schita monografica. Antologie de texte literare. Studiu asupra operei. In oglinda criticii. Tabel cronologic. Bibliografie - referinte critice" (Editura Pallas, Focsani, 2007). Asa cum spune autorul in Cuvintul inainte al lucrarii, "cartea de fata nu s-a dorit un panegeric, ci doar un reverentios omagiu adus poetului si omului de cultura - meritat, fara indoiala". Pentru a nu alimenta polemica in jurul personajului, prof. Mircea Dinutz s-a concentrat asupra operei basarabeanului nascut la Tarutino, raionul Chilia, prezentind cu predilectie publicistul, poetul si criticul literar Florin Muscalu si mai putin omul. Despre om adaugam noi ca a format cu Traian Olteanu un cuplu, care a trait bine inainte de 1989 si dupa aceasta data. Mai adaugam ca la procesul proletar organizat de activistii culturali vrinceni in decembrie 1989, pentru a-l condamna pe singurul opozant vrincean - Liviu Ioan Stoiciu, celebrul cuplu de la ziarul "Milcovul" nu a luat apararea poetului, dimpotriva. Despre morti insa numai de bine! Despre colectia "Scriitori vrinceni contemporani", initiata la Editura Pallas in 2005 de prof. Mircea Dinutz si publicistul Alexandru Desliu, precizam ca este singura de acest gen din spatiul vrincean si urmareste editarea unor lucrari despre oameni de ieri si de azi din Vrancea. In 2005 a fost editata biografia lui Virgil Huzum, in 2006 cea a lui Ion Larian Postolache, iar in 2007 lucrarea de fata. Mai putem adauga si biografiile Leopoldinei Balanuta, Emanuil Petrut si Cornel Coman, alcatuite de Alexandru Desliu si prof. Valeriu Anghel la aceeasi editura. Din nefericire, ca toate cartile scoase in Vrancea, lucrarile au fost editate in tiraje mici, au fost difuzate doar in cercuri de prieteni, in librariile focsanene se gasesc doar citeva, iar in cele bucurestene lipsesc cu desavirsire. Asta inseamna ca ne citim in continuare intre noi, cartile sint recenzate in jurnalele locale, iar despre scriitori vrinceni nu o sa afle mai nimeni. Caci cu Salonul Literar Dragosloveni nu se face primavara. Urmatorul volum din aceasta colectie va fi realizat tot de profesorul Mircea Dinutz si va fi dedicat operei scriitorului Ioan Dumitru Denciu. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.