Educație

Matematica a batut romana la note de 10

Camelia Stănilă
20 dec 2007 709 vizualizări
Peste 2.400 de elevi de a VII-a si a VIII-a au picat insa cel putin una din probele tezei unice u MECT a stabilit si plata profesorilor implicati in desfasurarea acestui examen

Matematica a adus cele mai multe note de 10 la teza cu subiect unic, comparativ cu limba romana, atit la clasa a VII-a, cit si a VIII-a. Aceasta cu toate ca, per total, notele elevilor s-au dovedit ceva mai mici, cele mai multe fiind de 6 si 7. Mai mult, de pragul de 5 nu au reusit sa treaca 738 de elevi de a VII-a si 406 de a VIII-a, procentele de promovabilitate fiind astfel de 79,87%, respectiv 88,65%. La matematica s-au luat insa, prin rotunjire, 485 note de 5 la a VII-a si 433 la a VIII-a. La cealalta extrema s-au aflat 206 elevi de a VII-a si 326 de a VIII-a care au obtinut nota maxima, 10. In schimb, la romana, cei mai multi elevi de a VII-a au luat note de 7 si 8, peste 1.300. 603 elevi nu au reusit insa sa obtina 5, in timp ce nota maxima a fost luata de 139 elevi. Procentul de promovabilitate a fost astfel de 83,55%. La clasa a VIII-a, 536 de elevi nu au reusit sa treaca pragul de 5, promovabilitatea fiind de 85,29%. 153 de elevi s-au dovedit insa cei mai buni si au luat 10. Pentru elevii de a VIII-a, cele mai usoare probe au fost cele la istorie si geografie. Din cei 1.072 de elevi care au sustinut teza la istorie, 65 au luat 10, insa alti 480 nau luat 8 si 9. Cum 51 de elevi nu au obtinut niic macar 5, procentul de promovabilitate a fost de 95,24%, cel mai mare obtinut la tezele unice din acest semestru. La geografie au sustinut proba 2.499 elevi, din care 718 au luat nota maxima, iar alti 486 au avut 9. Astfel, procentul de promovabiliatte a fost de 94,4%.


Bani pentru profesorii implicati in teze


Ministerul Educatiei a reglementat modul de plata a personalului didactic implicat in organizarea si desfasurarea tezelor cu subiect unic la clasele a VII-a si a VIII-a. Astfel, cadrele didactice care fac parte din comisiile din unitatile de invatamint cu cel putin 3 clase pentru un an de studiu sint remunerate astfel: presedinte - 150 lei, membri - 80 lei/persoana si asistenti - 40 lei/persoana. în scolile cu 1-2 clase/an de studiu, comisia va fi constituita dintr-un presedinte, un membru si asistenti, platiti cu 125 lei - presedinte - 125 lei, 60 lei - membru si 40 lei/persoana -asistenti. Presedintii comisiilor din centrele de evaluare si comisiilor de contestatii vor primi 250 lei, membrii - 150 lei/persoana, profesorii evaluatori - 3,25 lei/lucrare evaluata, iar informaticienii - 1,3 lei/candidat. Profesorii care intra in componenta comisiilor din centrele de comunicare sint platiti cu 150 lei - presedinte si 125 lei/persoana - membri. Presedintele comisiei judetene primeste 150 lei, membrii - 125 lei/persoana, iar informaticianul - 125 lei. Sumele vor fi achitate dascalilor de unitatile in care activeaza, din bugetul local sau din bugetul isntitutiei, in cazul Inspectoratului Scolar. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.