Educație

Tara Vrancei - Cine am fost, cine sintem si cine vom fi

Camelia Stănilă
18 dec 2007 945 vizualizări
Proiectul coordonat de profesoara Carmen Ion a fost vazut ca un inceput in conservarea traditiilor vrincene de catre elevi u elevii au lansat si o carte despre Vrancea arhaica u "Ne-am descoperit ca echipa, ne-am descoperit ca oameni", a concluzionat ieri Alexandru Filimon, unul din elevii care au lucrat intens la proiect

Elevii Liceului Pedagogic "Spiru Haret" Focsani, sub conducerea directorului adjunct Carmen Ion, au studiat trecutul si traditiile judetului Vrancea in speranta de a-si descoperi viitorul, dupa cum au marturisit ieri la prezentarea rezultatelor proiectului "Folclorul vrincean- tezaur european", ce a beneficiat de un buget de 16.000 lei, din care 13.500 lei fonduri nerambursabile din partea Consiliului Local si Primariei Focsani. In fata colegilor, profesorilor, partenerilor si consilierilor locali, profesoara Carmen Ion a explicat munca din cadrul proiectului, pornind de la faptul ca echipele de tineri au colindat mai multe zone ale judetului, au vorbit cu batrinii in cautarea de obiceiuri aproape pierdute, au adunat obiecte vechi, unicat, care nu se mai fabrica de mult, pe care le-au si avut expuse ieri in fata invitatilor: costume populare, masti, cergi sau oale de lut. Acest proiect s-a concretizat si cu un CD de prezentare al proiectului, dar si cu o carte, "Tara Vrancei - Cine am fost, cine sintem si cine vom fi". "Este de fapt un album care a incercat sa surprinda, intr-un fir epic, o anumita poveste a Vrancei, cu peisaje, oameni, traditii, dar si cu ceea ce se intimpla astazi, ca exista o combinatie intre traditional si modernism. Elevii au invatat ca exista in jurul nostru niste valori, ce merita sa fie pastrate. Acesta este marele cistig al proiectului nostru", a mentionat profesoara de limba romana Carmen Ion. Imbracati si in costume populare pe care le-au adunat din muntii Vrancei, tinerii au incercat sa-si lase la o parte emotiile si sa arate ce au cistigat prin participarea la acest proiect, ce le-a aratat o alta lume decit cea de la oras, pe care multi din adolescentii de azi nu o mai cunosc. "Mi-am dat seama ca nu stiu mare lucru despre locurile in care traiesc. Peste tot unde am fost am intilnit oameni ce ne-au aratat ce inseamna sa fii vrincean", a spus eleva Valentina Bucur, de la clasa a X-a C. "Am mers in stil empiric sa culegem folclor, cu rucsacul in spate, am facut mincare la ceaun, am dormit la cort. Universul rural e ceva senzational, am cunoscut ospitalitatea oamenilor si am inteles ce spuneau traditionalistii prin «paradisul pierdut». In plus, ne-am descoperit ca echipa, ca oameni, ceea ce nu se intimpla la clasa", a povestit cu entuziasm si elevul Alexandru Filimon.


"O premiera ce ar trebui continuata"


Potrivit directorului de la Liceul Pedagogic, profesoara Carmina Corbeanu, s-a investit cu succes in copii, iar rezultatele muncii lor a fost pe masura. De altfel si reprezentantii administratiei locale, in frunte cu primarul Decebal Bacinschi s-au aratat incintati inca de la inceput de acest proiect, care a obtinut 98 de puncte din 100 posibile. Edilul chiar a venit cu ideea deschiderii unui muzeu care sa gazduiasca rezultatele unor astfel de proiecte, mai ales ca "odata cu intrarea in UE, daca vom uita aceste traditii, noi n-o sa ne mai regasim ca popor". "Asistam la o premiera, in primul rind ca ati descoperit ca Primaria, Consiliul Local, poate asigura fonduri nerambursabile pentru anumite proiecte si ati avut curajul sa porniti un asemenea proiect. Mai important este faptul ca acest inceput ar trebui continuat si cit mai multi tineri sa fie atrasi. De acolo am pornit noi, toti am vazut cum se face mamaliga la ceaun si nu trebuie sa ne fie rusine cu asta. Poate vom gasi un spatiu pentru continuarea unor astfel de proiecte, sa pastram traditiile poporului nostru", a afirmat primarul Decebal Bacinschi, invitind astfel si alte licee sa se implice in actiuni de acest gen. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.