Educație

Iordache Bostan: Nu demisionez

Mihaela Beșleagă
13 dec 2007 1336 vizualizări
Seful Inspectoratului Scolar se declara in continuare nevinovat u membrii Consiliului de Administratie nu sint de acord cu demisia "generalului", argumentind ca "este o problema personala, care nu are legatura cu activitatea profesionala a domnului Bostan" u secretarul de stat Svetlana Preoteasa asteapta demisia lui Bostan pina luni, in caz contrar il va demite u situatia va fi supusa astazi dezbaterii in cadrul Biroului Executiv Judetean al PNL

"Deocamdata, inca sint inspector general", au fost primele cuvinte pe care le-a adresat ieri Iordache Bostan reprezentantilor presei. In urma sedintei Consiliului de Administratie al Inspectoratului Scolar, Bostan a declarat ca nu va renunta la functie pina cind nu se va dovedi eventuala sa vinovatie. Inspectorul general se declara in continuare nevinovat, spunind ca asteapta rezultatul anchetei, pina atunci sperind sa fie respectata prezumtia de nevinovatie. "Pina acum nu s-a luat in calcul eventuala vinovatie a copilului si situatia sanatatii lui. E posibil ca acest copil sa nu aiba nici o fractura. Oare nu am si eu dreptul la prezumtia de nevinovatie? Am vorbit cu mama, fata nu sufera. Nu a fost un accident. Nu doresc decit adevarul, nu vad deocamdata decit un rezultat amestecat. Daca sint vinovat o sa imi fac pedeapsa daca acest copil are mina rupta, si chiar pentru parasirea locului accidentului. Dar daca acest lucru nu este adevarat?", a declarat, vizibil afectat, Iordache Bostan. Seful ISJ si-a cerut scuze pentru imaginea nedorita pe care incidentul in care a fost implicat a proiectat-o asupra institutiei pe care o conduce, asupra MECT si asupra Partidului National Liberal si a spus ca va suferi consecintele legii daca se impune. "Din nefericire, a fost afectata imaginea mea proprie, a Inspectoratului, a Ministerului, a PNL", a spus Bostan. El a continuat sa afirme ca luni dimineata nu a fost decit un incident usor si nu a considerat pe moment ca trebuie sa il raporteze Politiei, nedindu-si seama de repercusiunile gestului sau. In timpul sedintei de ieri, Consiliul de Administratie l-a sprijinit in unanimitate, concluzionind ca nu se pune problema demisiei inaintea finalizarii anchetei si ca incidentul nu are nici o legatura cu activitatea profesionala a inspectorului general. "Incidentul a fost in afara programului. Este o problema personala, nu este nimic oficial. Oricui i se poate intimpla. Accidentul nu face obiectul demisiei, nu are nici o legatura cu imaginea institutiei", a spus unul dintre inspectori, dupa cum a citit Iordache Bostan din procesul verbal de sedinta. Un altul l-a sfatuit sa consulte un avocat si sa solicite un consult medical al persoanei accidentate pentru a se stabili exact starea ei de sanatate. "Am prezentat situatia colegilor mei din Consiliu, pentru ca acestia sa hotarasca daca sa ramin o zi, doua, cit e nevoie. Nu stiu de ce autoritatile nu au stabilit daca acest copil are sau nu mina fracturata. Eu as vrea sa se afle cit mai repede. Pina cind imaginea mea si a ISJ sa fie data cu totul peste cap?", a mai adaugat Iordache Bostan. "Generalul" a declarat ca astazi va comunica Ministerului pozitia oficiala a ISJ cu privire la situatia sa, Consiliul de Administratie luind decizia de raminere in functie pina la solutionarea cazului de catre Politie.


"La inspectorii generali liberali nu accept nici o abatere"


Secretarul de Stat pentru invatamint preuniversitar din cadrul MECT, Svetlana Preoteasa, ne-a declarat aseara ca l-a contactat telefonic pe inspectorul general si asteapta pina luni demisia acestuia, in caz contrar va fi obligata sa il demita. "L-am sunat pe dl inspector, i-am spus sa se gindeasca serios pina luni la aceasta situatie. Sint hotarita ca luni, daca nu isi da dinsul demisia, sa il demit eu. Doar in cazul in care Politia, anchetatorii, parintii vor declara ca nu are nici o vina, decizia poate fi alta", a declarat cu fermitate Svetlana Preoteasa. Ea a declarat ca a fost deranjata ca nu a fost anuntata imediat despre producerea acestui "incident moral", despre care a aflat din presa si i se pare inadmisibil ca inspectorul sa fi lovit fata si sa nu o fi dus imediat la spital, indiferent de gravitatea incidentului. "In mod normal, indiferent daca a fost lovita cu oglinda sau a fost mai grav, trebuia sa ia pietonul si sa il duca la spital. Indiferent cum am lua-o, ceva este in neregula. Mi se pare anormal ca dupa ce a lovit-o sa o duca la scoala, ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat", ne-a spus secretarul de stat. Preoteasa a mai afirmat ca daca Iordache Bostan ar fi fost un simplu cetatean, situatia ar fi trecut neobservata, dar pentru ca este inspector scolar general, iar victima este o eleva, situatia se schimba. "Dl inspector are o responsabilitate sporita, pentru toti elevii. Este o situatie neplacuta, dar fiecare platim cind facem o greseala. Fetita nu si-a dat seama pe loc de durere, era infirebintata, speriata, dar dl inspector trebuia sa isi ia toate precautiile", ne-a declarat Svetlana Preoteasa. Ea a mai adaugat faptul ca un element important in atitudinea intransigenta pe care a adoptat-o vis-a-vis de inspectorul general din Vrancea a fost apartenenta sa politica liberala. "Un lucru important, la care tin foarte mult este ca domnul inspector este membru PNL, ca si mine. Eu la inspectorii generali liberali nu accept nici un fel de abatere, le cer sa fie impecabili, nu pot sa accept sa faca asa greseli. Imi pare rau, din suflet, ca este vorba tocmai de dinsul, am avut impresia ca este un om capabil, ca ii pasa de invatamint, aveam mare incredere in dinsul, comunica foarte bine cu subordonatii si avea planuri de viitor cu ISJ, dar nu pot sa trec peste acest incident. Mereu va exista intrebarea in mintea unui parinte daca copilul este in siguranta cu un profesor, atit timp cit inspectorul general poate sa faca asfel de greseli", a mai declarat pentru "Ziarul de Vrancea" Secretarul de Stat Svetlana Preoteasa.


Incidentul Bostan, discutat in Biroul Executiv PNL


Situatia inspectorului general va fi supusa dezbaterii in cadrul Biroului Executiv Judetean al PNL care va avea loc astazi. "Imi pare rau ca s-a intimplat treaba asta. Parerea mea este ca dinsul este nevinovat si chiar a fost o neintelgere. Unii dintre noi, avind in vedere ca sint persoane publice, nu au inteles ca trebuie sa fie mult mai precauti decit oamenii normal. Vom discuta despre acest caz, probabil miine seara (azi-n.r.). Nu avem ce sa-i reprosam din punct de vedere profesional, acesta a fost un incident nefericit. Eu daca pateam asa ceva ma duceam la politie si reclamam si nu ma lasam pina cind nu o duceam pe fata la Spital", a afirmat Nini Sapunaru, presedintele PNL. Angel Tilvar, senator PSD si membru in comisia de invatamint a Senatului, a spus ca nu se pronunta asupra vinovatiei lui Bostan inainte de a se dovedi acest lucru si ca s-ar fi impus mai multa responsabilitate din partea sefului invatamintului vrincean. "Exista o responsabilitate mai mare a persoanelor care au vizibilitate in opinia publica si sint implicate in incidente. Datorita faptului ca exista o ancheta in desfasurare, nu cred ca este corect sa ma pronunt in ceea ce priveste vinovatia sau nevinovatia unei persoane. Din nefericire, prea multi oameni sint linsati mediatic inainte de a se dovedi vinovatia lor. In functie de fapta, nu de functie se judeca un om. Ii doresc multa sanatate elevei. Mai mult act si responsabilitate din partea dlui Bostan nu ar fi stricat", ne-a declarat senatorul Tilvar.


Mama Elenei: "Dl inspector s-a purtat bine cu fetita"


Mama tinerei spune ca nici ea, nici fata nu au nimic impotriva lui Iordache Bostan, care s-a purtat cit se poate de bine cu ea si ca inspectorul nu ar trebui incriminat atit de dur. "Nu am facut nici o plingere. Fetita se simte bine, e o problema minora, nu ne facem griji ca vor fi alte consecinte. Dl inspector a fost foarte grijuliu cu fetita, ea a refuzat sa mearga la spital. Dl Bostan nu trebuie sa fie acuzat asa de grav pentru ceva ce nu a facut. Nu avem absolut nici un resentiment impotriva dlui inspector. Oricui i se poate intimpla. Nu vrem ca un om sa suporte consecinte fara sa fie vinovat", a spus Doina Nastase, mama fetei. Reamintim ca Iordache Bostan, seful ISJ s-a ales cu dosar penal si este cercetat pentru vatamare corporala din culpa si parasirea locului accidentului dupa ce a dat cu masina peste o eleva pe trecerea de pietoni. Elena Nastase, de 17 ani, eleva la Liceul de Muzica si Arte Plastice "Gh. Tattarascu" a suferit usoare traumatisme la cot, sold si la torace, conform primei expertize medicale, dupa ce s-a lovit de oglinda retrovizoare a masinii. In prezent, fata are mina in gips, dar se simte bine, nesolicitind internarea. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.