Educație

Salonul Literar a fost dedicat poetului Dumitru Pricop

Valentin Muscă
10 dec 2007 822 vizualizări
A fost prima editie din istoria "Salonului Literar Dragosloveni" dedicata unui scriitor vrincean si anume negrilesteanului Dumitru Pricop, care a trecut in nefiinta in acest an u participantii au ajuns la concluzia ca jurnalismul cultural a murit in presa romaneasca

Prima editie a sarbatorii limbii si literaturii romane fara "Poetul Vrancei" a fost una inchinata omului Mitica, dar si poetului Dumitru Pricop, spre bucuria prietenilor si a neprietenilor care au cazut, in sfirsit, de acord asupra importantei operei sale. Intre adulare si denigrare, intre sanctificare si mistificare, personalitatea lui Dumitru Pricop a planat ca o umbra obsedanta asupra dezbaterilor celor doua zile. Ridicat prea devreme pe aripile ingerilor de catre amici si coborit prea repede in infern de eternii invidiosi, Dumitru Pricop a punctat si la aceasta editie, avind mai multe carti inedite pentru lansare decit toti ceilalti truditori mioritici in ale verbului. Au fost lansate astfel nu mai putin de doua carti semnate de "Starostele" din Negrilestii Vrancei, iar o revista i-a rezervat un numar special poetului. De asemenea, cu sprijinul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National si a sculptorului Dan Taban, a fost lansat si un album cu versuri si imagini. Doua mari momente au marcat evenimentul cultural focsanean: colocviul despre jurnalismul cultural, care a adus la Focsani mai multi truditori ai condeiului, si lansarile de carte. Surpriza primei zile a constituit-o lectia de istorie data invitatilor de ministrul Varujan Vosganian, vicepresedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, care a venit insotit de tatal sau.


Jurnalismul cultural a murit


Colocviul care a avut ca subiect modul in care se reflecta cultura in presa i-a avut ca moderatori pe scriitorii si jurnalistii Dan Mircea Cipariu si Constantin Stan. Acestia au confirmat o realitate, aceea ca in Romania jurnalismul cultural nu exista decit in presa centrala si acolo doar la citeva gazete. In rest, se manifesta acelasi fenomen ca si la Focsani, unde presa culturala din cotidiene este facuta de jurnalisti de ocazie, fara prea multe legaturi "amoroase" cu lumea culturala. "Nu exista nici cursuri pentru jurnalism cultural la Facultatea de Jurnalism, iar din presa aproape a disparut pagina culturala, locul fiindu-i ocupat de pagina cultura-media, unde gasesti informatii despre CD-uri", a spus Constantin Stan. Slaba pregatire a celor care fac jurnalism cultural au subliniat-o Ioana Craciunescu, Maria Cornelia Savu, dar, mai ales, Nicolae Baciut. "Daca un jurnalist cultural face presa culturala este bine, daca o face un jurnalist trebuie sa ne intrebam care este cultura jurnalistului", a spus Nicolae Baciut. Adjudeanul Liviu Ioan Stoiciu a mers mai departe vorbind despre mercenarii din presa. "Avem, de asemenea, si mercenariat de presa si mai avem o problema: credibilitatea scriitorului publicist", a punctat Stoiciu. Iolanda Malamean a amintit ca s-a mers pina acolo incit horoscopul a ajuns un act de cultura. "Horoscopul este intotdeauna la pagina culturala", a precizat, ironic, distinsa scriitoare. Dupa colocviu si lansarile de carte, prima si cea mai importanta zi a manifestarii s-a terminat la mormintul lui Dumitru Pricop. "Nu se putea sa nu mergem si la mormintul celui care a fost «Starostele» scriitorilor vrinceni de peste trei decenii. Asa cum ne-a cerut-o din timpul vietii, am fost la capatiiul sau din Cimitirul Nordic, pentru ca Salonul Literar fara Dumitru Pricop este unul mai sarac", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura Vrancea, care a fost maestru de ceremonii la salon si la intilnirile de dupa. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.