Educație

Secretul ghetutelor ticsite cu dulciuri

Mihaela Beșleagă
6 dec 2007 793 vizualizări
Noaptea trecuta Mosul a lasat in cizmulite dulciuri pentru copiii cuminti si nuieluse pentru neascultatori u in popor se spune ca in aceasta zi Nicolae isi scutura barba, asa ca e posibil sa ninga

Ca in fiecare an, Mos Nicolae a trecut si in aceasta noapte pe la copiii cuminti, care au primit dulciuri, fructe si jucarii, dar si pe la cei mai putin ascultatori, care au gasit nuieluse in incaltari. Sfintul Nicolae este patron spiritual in mai multe tari europene, fiind cunoscut ca prietenul si protectorul copiilor mici si al scolarilor. Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu si a fost recunoscut ca sfint incepind cu secolul VI, fiindu-i atribuite mai multe miracole. Una dintre cele mai cunoscute legende legata de Sfintul Nicolae este cea a trei surori, fetele unui nobil sarac, care nu se puteau marita din cauza lipsei banilor. Se spune ca atunci cind fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae a lasat noaptea, in secret, la usa casei nobilului, un saculet cu aur. Povestea s-a repetat intocmai cind a venit vremea de maritis si pentru celelalte doua fete. Se spune ca Sf. Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei, intr-o soseta pusa la uscat si de aceea a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu. Cind tatal fetelor a vazut una ca asta, Nicolae l-a rugat sa pastreze secretul, dar acesta nu a putut fi tinut. De atunci, oricine primea un cadou neasteptat ii multumea lui Nicolae pentru el.


Traditii la romani de Sfintul Nicolae


Nascut intr-o familie instarita din Asia Mica, cel mai probabil in jurul anilor 350, Nicolae a fost pentru citiva ani preot, o perioada a trait retras in pustiul Palestinei, iar in ultima parte a vietii, gratie bunatatii sale, crestinii din cetatea Myrei l-au ales episcop. Moartea Sfintului Nicolae se aniverseaza pe 6 decembrie. Inca din cele mai vechi timpuri, seara, in ajunul sarbatorii, copiii isi puneau ghetutele la usa si a doua zi dimineata aveau surpriza sa le gaseasca pline de bomboane, prajituri, portocale si fructe uscate. Catolici, ortodocsi si protestanti continua sa-l sarbatoreasca pe Sf. Nicolae si in ziua de astazi, datorita semnificatiei pe care o are sarbatoarea si emotiei pe care o transmite. In seara zilei de 5 decembrie, ghetele si cizmele sint lustruite cu grija si puse la usa in casa fiecarui roman. Se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sint cuminti, lasindu-le in ghete dulciuri si alte daruri, insa tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori. Venirea lui Mos Nicolae prefigureaza aparitia lui Mos Craciun in seara de 24 decembrie. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. In popor se spune ca iarna incepe la Sf. Nicolae. Mos Nicolae este batrin si are barba alba, iar in aceasta zi Mosul isi scutura barba, asa ca se asteapta sa ninga. Tot in popor se spune ca de Sf. Nicolae incepe sa se mareasca ziua: "La Sf. Nicolae se intoarce noaptea la ziua cu cit se intoarce puiu-n gaoace", spun romanii. De ziua lui se fac vraji, farmece, se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor. Prin generozitatea sa fata de cei lipsiti de ajutor, si in special fata de copii, Sf. Nicolae continua sa ramina un model de intelepciune, dragoste si milostenie. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.