Educație

Vrancea devine capitala scrisului romanesc

Valentin Muscă
6 dec 2007 789 vizualizări
Pentru doua zile - simbata si duminica - la Focsani se va organiza Salonul Literar Dragosloveni, unde sint asteptati peste 50 de scriitori u cu aceasta ocazie se va organiza, in premiera, un colocviu national despre jurnalismul cultural

Academia Literelor Vrancene, organizata de trei decenii in tara care a dat culturii romane geniala "Miorita", dar si perfidul sentiment mioritic, va fi pentru doua zile gazda a peste 50 de scriitori. Vor veni la Focsani, la Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia", junimisti caustici in ale condeiului, precum iesenii Casian Maria Spiridon, Valeriu Stancu si Magda Ursache, la Nicolae Baciut, Valentin Dinescu, Iolanda Malamean, George Vulturescu, Cristian Simionescu, Adrian Aluigheorghe, Ioan Muresan, Horia Girbea, Gabriel Chifu, Nicolae Prelipceanu, Traian Cosovei, Petre Cimpoiesu, Mihai Cimpoi, Cornelia Maria Savu si maramuresanul Ioan E. Pop. Nu va lipsi nici cel mai in voga jurnalist cultural, scriitorul Dan Mircea Cipariu. Gazde, dar si oaspeti intr-un oarecare fel ai evenimentului vor fi ,cum este si firesc, cei peste douazeci de scriitori vrinceni, din care amintim pe LIS, Adrian Botez, Paul Spirescu, Stefan Moscu, Culita Usurelu, Ioan Panait, Constantin Ghinita, Florin Paraschiv, Gheorghe Mocanu, Virgil Panait si toti cei care formeaza Academia Literelor Vrancene. "Sarbatoarea literelor vrincene se va deschide simbata. Ca in fiecare an vom avea lansare si prezentare de carte, un bilant al scriitorilor vranceni, dezbateri pe teme actuale ale culturii si un colocviu inedit pe tema jurnalismului cultural, un subiect dezbatut in presa culturala deja, cu titlul «Cine mai are nevoie de jurnalism cultural?» Nu-i vom uita nici pe seniorii literelor romanesti, pe care ii vom premia duminica la Dragosloveni, cind vom face un pelerinaj la Casa Memoriala «Al. Vlahuta»", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National. Dintre lucrarile lansate in premiera la Focsani amintim "Memoria neuitarii", a regretatului Dumitru Pricop, "Euthanasia" scepticului Florin Paraschiv, "Contemplatia umilintei" a "parintelui Salonului Literar"- poetul Ioan Panait si o biografie a controversatului poet Florin Muscalu, realizata de prof. Gheorghe Dinut. Va fi prezentat cel mai recent numar al revistei "Negru pe alb" a Casei de Cultura "C. C. Giurescu" din Odobesti, numar dedicat poetului Dumitru Pricop. Editia din acest an se desfasoara sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania si este organizata de Fundatia Culturala «Miorita», in parteneriat cu Directia pentru Cultura si Culte Vrancea si pentru prima data de prestigioasa revista "Cultura". In acest fel, o parte din lucrarile colocviului despre soarta jurnalismului cultural va ajunge in paginile revistei fondate de Augustin Buzura si editata ani buni de fosta Fundatie Culturala Romana. Manifestarea se va deschide simbata, la orele 11, iar seara, de la orele 17, vor debuta lansarile si prezentarile de carte. A doua zi, la orele prinzului, se va merge in pelerinaj la Dragosloveni. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.