Educație

Vintul si ploaia au speriat mai tare ca matematica la teze

Camelia Stănilă
6 dec 2007 862 vizualizări
Vintul puternic a lasat fara curent citeva scoli, insa dupa multiplicarea subiectelor u dascalii din unele zone de munte n-au putut ajunge la corectura u varianta cu nr. 8 a adus noroc elevilor, subiectele fiind considerate usoare

Proba la matematica a tezelor cu subiect unic a adus subiecte usoare, dar si primele semnale privind unele dificultati de organizare, ce ar putea aparea odata cu inrautatirea vremii. Subiectul cu numarul 8 a fost extras la ora 8.30 dimineata si trebuia sa ajunga in cele mai indepartate scoli pina la ora 11.30. Desi viscolul a pus stapinire si pe Vrancea, subiectele au ajuns la timp si chiar au fost multiplicate inainte ca vintul sa afecteze alimentarea cu energie electrica, cum s-a intimplat la Slobozia Bradului, Rastoaca, Slobozia Ciorasti sau Botirlau. Si in zona de munte, unde a si nins, distribuirea subiectelor s-a facut cu greu, insa la timp. La Vintileasca, Jitia si Vrincioaia au fost semnalate astfel de probleme, insa fara a afecta desfasurarea examenului. Potrivit inspectorului general adjunct Emil Onea, nu au fost cazuri in care sa se apeleze la subiectul de rezerva. O singura solicitare a existat pentru prelungirea timpului de lucru cu o ora, la Scoala "Duiliu Zamfirescu" Focsani. In ciuda vremii nu prea prielnice, oficialii din invatamint s-au declarat multumiti de prezenta: 3.675 din 3.843 elevi la clasa a VII-a (95,62%) si 3.573 din 3.691 elevi la clasa a VIII-a (96,8%). "Sper sa ne ajute vremea si saptamina viitoare, depindem de ea, mai ales in zona de munte", a mentionat inspectorul general Iordache Bostan, nemultumit ca un asemenea examen se sutine in toiul iernii. Daca elevii n-au avut de suferit, unii profesori din zona de munte, desemnati pentru evaluare, nu au mai putut ajunge la corectura, care a si demarat ieri la orele 17.00. "Cifra este nesemnificativa, s-au gasit inlocuitori", a mentionat Emil Onea, presedintele comisiei judetene pentru teze unice. De precizat ca lucrarile trebuie evaluate de catre 2 profesori de gimnaziu, altii decit cei din unitatile de invatamint de la care provin elevii.


Subiecte mai usoare decit la simulari


In privinta subiectelor, atit elevii cit si profesorii s-au declarat multumiti. La ora 12.00, cind au primit varianta cu numarul 8, majoritatea elevilor au rasuflat usurati, caci exercitiile li s-au parut mai usoare decit la simulari. "Nu am avut emotii la matematica, nu a fost asa greu. Timpul a fost suficient, trebuia doar sa fii atent. Sper sa iau o nota buna, macar un 9", ne-a spus Andrei, un elev de a VII-a care a iesit bucuros din sala de examen. Si dascalii au fost de parere ca subiectele au fost accesibile si bine structurate, astfel ca elevii puteau obtine cu usurinta nota 6. "Subiectele au fost de nivel mediu si au respectat programa. La clasa a VII-a se poate obtine usor 6, numai prin rezolvarea primei parti. Si la partea a II-a au fost subiecte rezonabile, vehiculate la clasa. Au fost numere direct proportionale, ecuatii, calcul de perimetre si arii, dar din enunt li se indica ce sa construiasca, pentru a putea rezolva corect. La clasa a VII-a este mai greu inteles capitolul inecuatii, insa acum li s-a dat una care se putea rezolva in multimea numerelor naturale. Daca elevii dadeau valori, puteau rezolva problema", a mentionat Daniela Sirghie, inspector scolar de matematica. Si elevii de a VIII-a au avut noroc de subiecte accesibile, chiar si la geometrie, unde au scapat de piramida, care de regula le cam da de furca. "Prima parte avea 48 de puncte, deci se putea obtine usor un 6. Au fost impartiri, comparatii de radicali, calcule foarte simple la partea I. Si la partea a II-a au fost calcule cu radicali ceva mai elaborate, rapoarte de numere reale, dar nu complicate. Nu au fost date corpuri geometrice, au avut de lucrat doar o prisma la partea I. Ma astept la note bune", a completat Daniela Sirghie. Primele rezultate sint asteptate chiar miine dimineata. Pentru acest semestru, elevii mai au de sustinut inca una sau doua teze cu subiect unic: istorie/geografie doar pentru clasa a VIII-a, pe 11 decembrie si limba romana la ambele clase, pe 14 decembrie. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.