Educație

O scoala olandeza a adoptat o scoala vrinceana

Andreea Negoiță
4 mai 2005 727 vizualizări
Elevii olandezi au organizat o colecta pentru colegii lor romani

Scoala cu clasele I-IV Radulesti a fost "adoptata" de scoala DEmasten din localitatea olandeza Rosmalen, si cu aceasta ocazie micutii vrinceni au primit o donatie de 2.500 de euro. Elevii olandezi au organizat pe data de 29 aprilie un tirg unde au amenajat standuri si si-au expus produse realizate de ei, picturi, obiecte decorative, flori si jucarii. Crucea Rosie Vrancea a avut la acest tirg propriul stand in care a prezentat bucate traditionale romanesti de Pasti si obiecte folclorice, o parte dintre acestea fiind realizate chiar de elevii de la scoala din Radulesti. Olandezii au facut cumparaturi de la stand in valoare de peste 500 de euro. Tirgul a fost organizat la nivelul scolii olandeze dar o contributie substantiala a a fost adusa de comunitatea locala din Rosmalen cit si de parintii si de oamenii de afaceri locali. In urma actiunii s-au strins 2500 de euro, suma ce va ajuta la racordarea la apa curenta a scolii din Radulesti. De asemenea, elevii olandezi au facut pachete cu cadouri elevilor vrinceni in valoare de peste 2000 de euro. La sfisitula ctiunii, copiii din Olanda au realizat si un CD cu un cintec special dedicat copiilor romani. In perioada pregatitoare programului, elevii de la scoala DEmasten au fost informati de datinile specifice Sarbatorilor Pascale la romani si s-au solidarizat prin arborarea tricolorului si purtarea de insigne. Actiunea de la scoala din Rosmalen a fost una reusita si a avut un succes neasteptat pentru Fundatia Negru Voda, initiatoarea programului. "A fost un prilej important pentru copiii de acolo sa invete ce inseamna a ajuta. Consider ca s-a realizat un lucru extraordinar pentru scoala din Radulesti, pentru ca a primit un ajutor substantial de la scoala «sora» si de faptul ca am marcat un inceput al colaborarii dintre cele doua scoli", ne-a declarat Rodica Davidean, director al Crucii Rosii Vrancea. Pentru ca aceasta colaborare sa se concretizeze, in luna septembrie, reprezentantii scolii olandeze vor face o vizita elevilor de la Radulesti unde vor pune bazele unor viitoare programe. "Este un model de program care poate fi aplicat oriunde si oricind in Romania, un model de abordare participativa a comunitatii pentru ca si conceptul de lucru al Crucii Rosii este de dezvoltare perticipativa cu si de catre beneficiar", ne-a mai spus Rodica Davidean, la intoarcerea din Olanda.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.