Educație

Bibliotecarele, impresionate pina la lacrimi de micutii surzi

Camelia Stănilă
5 dec 2007 2122 vizualizări
Bibliotecarele din Focsani s-au reunit ieri dimineata la Centrul pentru Educatie Incluziva "Elena Doamna", unde au asistat la o frumoasa activitate, dedicata si venirii lui Mos Nicolae.

Acestea au vazut ca si elevii de la "Elena Doamna" sint atrasi catre lectura

Doamnele care lucreaza in mijlocul cartilor au vazut ca si micutii cu deficiente de auz sint stimulati sa vina la biblioteca si sa citeasca, cu toate ca ei abia pot articula cuvintele. Mai intii, bibliotecarele au asistat la o activitate care se desfasoara in fiecare zi intre orele 9.45 -10.15, si anume vizionarea pe hol, cu ajutorul unui ecran de proiectie, a unor desene animate si filme educative, dupa carti din programa scolara. Ieri, proiectia a fost dedicata lui Mos Nicolae, viata si pildele pe care le-a lasat acesta in urma. De altfel, clasele viziteaza si prin rotatie biblioteca, unde se fac iar vizionari si se citesc carti. "Din clasa I, elevii nostri au lectii despre sarbatori, traditii si sint deja familiarizati cu termenii si notiunile. Ei au invatat sa mearga la biblioteca, chiar si neinsotiti de profesori", au spus cadrele de la Centrul "Elena Doamna". La activitatea de ieri au participat si inspectoarele Felicia Panaite si Elena Aluculesei, care s-au declarat impresionate de initiativa scolii de a-i atrage pe micutii deficienti de auz spre lectura. Reprezentantele ISJ, dar si directoarea Paraschiva Sandulachi au lansat o invitate catre celelalte scoli pentru organizarea unor astfel de recreatii literare, care au un impact deosebit asupra copiilor, dar si pentru a-i vizita mai des pe micutii de la "Elena Doamna". De altfel, bibliotecarele au fost impresionate pina la lacrimi, urmarindu-i pe copii cum dactileaza si incearca sa pronunte cuvintele, pe care noi ceilalti le consideram ca venind de la sine. Micutii au colorat si au scris ce-si doresc de la Mos, dupa care au avut si surpriza de a primi cadouri in avans de la acesta, chiar in incaltarile pregatite din timp. "Din pacate, romanii nu invata sa devina oameni daca nu le aratam si imaginea celor care sufera pentru ca nu au ceva. Nu mai avem rabdare nici noi, adultii, sa ne uitam la semenii nostri. Trebuie sa aratam mai mult ca acesti copii exista si au nevoie de noi, ca au nevoie de caldura sufleteasca nu doar in astfel de momente de sarbatoare, ci in 365 de zile pe an. Vazind acesti copii, avem mai multa rabdare si cu copiii nostri, si cu parintii nostri", a afirmat impresionata inspectoarea de limba romana Elena Aluculesei. De altfel, chiar in timpul vizitei, mai multe grupuri de copii de la scolile de masa din Focsani venisera in vizita la "Elena Doamna", pentru a desfasura activitati si a imparti cadouri deficientilor de auz. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.