Educație

Emigrarea romanilor, dezbatuta la Vintileasca

Camelia Stănilă
3 dec 2007 688 vizualizări
De Ziua Nationala, elevii si profesorii au dezbatut importanta Unirii de la 1918 si au urmarit o interesanta expozitie cu fotografii originale ale familiei regale

La Scoala de Arte si Meserii Vintileasca, sarbatoarea Zilei Nationale a Romaniei s-a intins pe mai multe zile si a inclus originale activitati menite sa redescopere patriotismul in inimile tinerilor din localitate. Vineri, 30 noiembrie, elevii de la clasele I-IV au prezentat un scurt program de cintece si poezii patriotice, sub umbra drapelurilor Romaniei si Uniunii Europene, insa cele mai interesante activitati s-au desfasurat pe 1 Decembrie. Desi a fost simbata, elevii s-au reunit cu placere la scoala, pentru a dezbate importanta actului de la 1 Decembrie 1918, dar si pentru a participa la un concurs de creatii literare, devenit deja o obisnuinta pentru elevii din Vintileasca. Una din temele abordate de Ziua Nationala a fost chiar plecarea romanilor peste hotare, elevii avind o abordare cu totul inedita a acestui fenomen. Astfel, dorul de tara s-a transformat in dorul Romaniei pentru fii plecati. "Romania cea batrina/ Fiii astazi si-i aduna/ De la mic pina la mare/ Azi, in zi de sarbatoare./ P-ai plecati in tari straine/ Mama-i cheama sa-i aline/ Cu inima-ndurerata/ Si cu fata-nlacrimata", a scris eleva Alexandra Serbu, de la clasa a VI-a. Patru eleve s-au remarcat "prin sensibilitate, maiestrie si intelegerea profunda a unui fenomen care ne intristeaza azi pe toti: emigrarea romanilor", dupa cum a marturisit Stana Georgescu - Apostu, directorul Scolii Vintileasca. Activitatile au fost reunite sub genericul "De ziua mamei Romanii in jurul unei mese rotunde" si au inclus si o inedita expozitie "Rolul monarhiei in infaptuirea Marii Uniri", organizata de profesorul de istorie Sorin Pantelimon. Imbracat in straie de sarbatoare si purtind tricolorul in piept, acesta le-a aratat elevilor fotografii originale ale familiei regale din timpul actiunilor derulate in slujba tarii, medalii jubiliare purtind chipul fauritorilor Romaniei Mari, pliante, reviste si carti despre marele eveniment, dar i-a si atras intr-o discutie libera pe tema evenimentelor istorice de la 1918. Organizatorii manifestarii de pe 1 decembrie, profesorul Sorin Pantelimon si consilierul educativ Cuta Noaptes, i-au recompensat pe tineri cu diplome, dar si cu premii in carti. Nici dascalii nu au fost uitati de elevi, acestia decizind sa-i acorde lui Sorin Pantelimon nota 10 plus pentru explicatiile oferite. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.