Educație

Teza cu subiect unic, un dublu examen care da emotii

Camelia Stănilă
30 nov 2007 1124 vizualizări
Directorii unitatilor de invatamint gimnaziale au primit ieri recomandari si indicatii privind organizarea examenului care debuteaza pe 5 decembrie u 7.489 elevi de a VII-a si a VIII-a vor participa la prima testare care ii va ajuta la admitere u "Elevii vor sustine teza in unitatea in care isi desfasoara activitatea", a atras atentia adjunctul ISJ, Tudor Gogancea

Apropierea tezei cu subiect unic incepe sa dea emotii elevilor, dar si profesorilor implicati in acest "dublu examen", cum l-au numit chiar oficialii din ISJ. Aceasta avind in vedere ca in acelasi timp se vor sustine teze cu subiect unic pentru clasele a VII-a si a VIII-a. La prima testare care va conta de acum pentru admiterea la liceu vor participa astfel nu mai putin de 7.489 de elevi, ceea ce va implica forte impresionante pentru organizare. De altfel, directorii unitatilor de invatamint gimnaziale au fost instruiti ieri de adjunctul ISJ Tudor Gogancea, cu privire la ultimele indicatii primite de la Ministerul Educatiei, organizarea comisiilor, atributiile acestora, modul de manevrare a subiectelor si tipizatelor, precum si masurile ce trebuie luate pe parcursul derularii examenului, care debuteaza pe 5 decembrie cu proba la matematica. Managerii vor veni si luni la o noua instruire, cind vor prezenta si propunerile pentru comisii. "Teza cu subiect unic echivaleaza cu doua examene de capacitate sau bacalaureat si implica o miscare de forte extraordinara. Trebuie sa fim foarte atenti pentru desfasurarea in bune conditii a acestei activitati. Doamna secretar de stat Svetlana Preoteasa nu a fost de acord ca elevii sa fie adusi in scolile cu personalitate juridica. Astfel, toti elevii vor da teza unica in scoala in care-si desfasoara activitatea", a atentionat inspectorul general adjunct Tudor Gogancea, care a recunoscut ca acest lucru va crea ceva probleme de organizare, in conditiile in care presedintele de comisie va trebui sa se plimbe pe la toate scolile mici arondate, pentru a stampila lucrarile elevilor si apoi pentru a le colecta.


Examenul incepe la ora 12.00


Potrivit lui Tudor Gogancea, elevii cu cerinte educative speciale vor sustine teza cu subiect unic doar daca sint incadrati in invatamintul de masa. Micutii care invata dupa o programa speciala, adaptata, vor putea sustine examenul doar la solicitarea scrisa a parintilor. Teza cu subiect unic va demara la orele 12.00, elevii fiind primiti in clase pina cel tirziu la ora 11.30. Pregatirile pentru comisiile de examen incep insa cu mult mai devreme. Subiectele vor fi afisate pe site-ul Ministerului la ora 10.00, in urmatoarea jumatate de ora ele fiind descarcate si multiplicate in cele 14 centre de comunicare stabilite la nivelul judetului Vrancea, astfel incit pina la fiecare unitate sa nu existe o distanta mai mare de 15 km, pentru ca subiectele sa ajunga la timp. Mai sint insa si exceptii, scoala Tiritu fiind de exemplu una din unitatile care pune probleme in privinta distribuirii subiectelor. Dupa 10.30, plicurile sigilate vor trebui sa ajunga in cel mai indepartat catun vrincean care are elevi de VII-VIII. Subiectele vor fi desigilate concomitent in toate scolile, la 11.30, dupa care vor fi multiplicate pentru fiecare elev. Examenul va incepe la 12.00, doar in situatii exceptionate putindu-se amina cu jumatate de ora, cu aprobarea comisiei judetene. De la primirea subiectelor, elevii vor avea la dispozitie 2 ore pentru a-si demonstra cunostintele acumulate. Pentru a nu se perturba activitatea, in scoli se va realiza un program comprimat pentru celelalte clase, astfel ca in intervalul 11.00- 15.00 sa nu patrunda persoane straine in unitate.


Copii xerox dupa tezele la mate?


Dascalii au fost instruiti ieri si cu privire la manevrarea tipizatelor, sigilarea colturilor, numerotarea paginilor etc., dar si in privinta securitatii lucrarilor dupa evaluare. Desi tezele vor fi pastrate in scoala timp de 2 ani, s-a pus problema interventiei pe lucrari din momentul in care acestea ajung la profesorii de la clasa. Dascalii vor raspunde de integritatea lucrarilor si nu le vor da acasa copiilor, dupa cum a subliniat Tudor Gogancea, parintii putind consulta tezele la scoala, in prezenta profesorului. "Oricit ai bara, la matematica se poate adauga ceva pe teza, pentru ca baremul permite trecerea rezultatelor pe scurt. S-a sugerat sa se faca cite o copie xerox a tezelor. Metodologia nu prevede nimic in acest sens, ramine la latitudinea noastra daca luam o astfel de masura. In scolile mici nu cred ca ar fi o problema sa xeroxam citeva teze, insa in cele mari nu stiu daca se poate pune in practica. Speram insa sa nu apara astfel de situatii", a mentionat Tudor Gogancea. Acesta a precizat si faptul ca un elev care este prins copiind sau cu materiale ajutatoare va primi nota 1, care i se va trece in catalog, comparativ cu examenele de pina acum cind elevii erau eliminati. Evaluarea lucrarilor va dura maxim 3 zile si se va face doar cu profesori de gimnaziu, dupa cum precizeaza metodologia. "Doar daca nu sint suficienti profesori va trebui sa apelam la cei de liceu, dar cu aprobarea Ministerului", a specificat adjunctul ISJ. Notele elevilor vor fi rotunjite pentru a fi trecute in catalog, in plus daca zecimalele sint intre 0,5 si 0,99, si in minus daca sint intre 0,01-0,49. Si nota fractionata va trebui pastrata in evidente, deoarece aceasta va conta la admitere. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.