Educație

Consilierii educativi din Vrancea au participat la o lecție deschisă la cea mai veche școală din România

Alexandra TĂTARU
7 mai 2017 2186 vizualizări
Cercul pedagogic al coordonatorilor de proiecte și programe educative s-a desfășurat la Brașov u vizita la Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului a fost o reală lecție deschisă ținută de custodele muzeului din curtea Bisericii Sf. Nicolae

Cercul pedagogic al consilierilor educativi din unitățile de învățământ din Vrancea a fost, de fapt, o excursie cu caracter aplicativ la Brașov. Sub coordonarea inspectorului pentru proiecte și programe educative, Mihaela Simion, profesorii și-au propus anul acesta să viziteze ”Prima școală românească”, o instituţie  zidită în 1495 pe lângă Biserica Sf. Nicolae și care, din spusele custodelui, prof.pr.dr. Vasile Oltean, este vizitată prea puțin de turiștii români și mai mult de cei străini, în timp ce miniștrii culturii o neglijează. Vizitatorii vrânceni au avut ocazia să participe la o adevărată lecție de istorie și cultură susținută de profesorul Vasile Oltean, custodele muzeului pe care el însuși l-a îngrijit și administrat timp de 50 de ani. Vasile Oltean este în același timp și preot al Bisericii Sf. Nicolae, teolog și profesor la Facultatea de Filologie din cadrul Universității Transilvania. A scris 34 de cărți, una dintre cele mai căutate fiind ”Istoria Imnului Deșteaptă-te Române”.

Șase mii de cărţi vechi şi 30.000 de documente

 

Muzeul este administrat de cel care a descoperit  colecția zidită vreme de 500 de ani în Turnul Bisericii Sf. Nicolae

 

La Prima Şcoală Românească se păstrează şase mii de cărţi vechi şi 30.000 de documente, multe dintre ele fiind unicat și pe care nici Academia Română nu le are. În colecție se găsesc, spre exemplu, cele patru evanghelii, cu foiţă de aur, scrisă pe piele de ied nenăscut, cărți donate bisericii de 32 de domnitori români, printre care și una donată bisericii de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu în 1561.

 

 

Consilierii educativi din Vrancea au participat la o adevărată lecție de istorie și cultură în Șcheii Brașovului

 De asemenea, se mai poate admira prima biblie rusească din lume, toate bibliile vechi româneşti, Cazania lui Varlaam, Cronica Transilvaniei, Cărțile Școlii Ardelene, harta Daciei, manuscrise de pe vremea lui Ștefan cel Mare, pravile ș.a. În sala de clasă ”Anton Pann”, amenajată cu mobilierul original, consilierii educativi au stat în bănci și l-au ascultat pe profesorul Vasile Oltean care a povestit cu amuzament cum se făcea carte în trecut apelând mai puțin la note și mai mult la ”nuielușa Sfântului Nicolae”.  Totodată, profesorii vrânceni au putut vedea și cum se tipăreau cărțile și documentele la prima tiparniță din Șcheii Brașovului.  „Dacă am cetit, bine-am socotit şi am aflat că toate tâlcuiesc şi mie toate-mi plăcură! V-am scris cu tiparul, vouă, fraţilor românilor, să vă fie pre învăţătură”, a citat profesorul Oltean pe Diaconul Coresi care scria aceste rânduri în 1559, atunci când tipărea primele cărţi în limba română. ”În total au fost 39 cărți, iar la tiparniţa din Şcheii Braşovului, matriţele erau cioplite cu briceagul în lemn dur, de corn”, a mai povestit profesorul care a făcut și o demonstrație vizitatorilor. Profesorii vrânceni au fost deosebit de încântați de această vizită și au promis că vor reveni, admiţând că o zi este insuficientă să poți admira o colecție atât de impresionantă. Taxa de intrare în muzeu este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi/studenți, bani cu care se acoperă cheltuielile de întreținere ale muzeului pentru care muncesc doar doi oameni. Adică profesorul  Vasile Oltean și o femeie de serviciu. (A. TĂTARU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.