Educație

VIDEO:Focșăneanca Roxana Mihalcea și-a lansat volumul de debut la Alexandria Librării

Alexandra TĂTARU
28 apr 2017 3089 vizualizări
„Umbrela trăirilor mele” este volumul de debut al Roxanei Mihalcea.La lansarea de carte au fost prezenți toți cei dragi

 

Focșăneanca Roxana Mihalcea și-a lansat vineri, 28 aprilie a.c., la Alexandria Librării din Focșani, volumul de debut ”Umbrela trăirilor mele”, apărută la Editura Arefeană București, cu o prefață semnată de scriitorul și editorul Ion C. Ștefan. La lansare au venit mulți prieteni, familia sa, iubitorii de lectură și invitații speciali din partea Uniunii Scriitorilor și Colegiului Național Unirea.

Gânduri așternute în timpul călătoriilor

Roxana Mihalcea a dedicat volumul său de debut părinților săi și celor care au încurajat-oscrie și să-și publice gândurile, așa cum exprimă și în primele pagini ale cărții sale, ”Umbrela trăirilor mele". Aceste gânduri, a mărturisit autoarea, nu le-a așternut pe hârtie din dorința de a schimba ceva, ci pur și simplu pentru că a considerat că tăcerea este prea crudă. “Aici sunt părinții mei, cărora le-am și dedicat cartea, pentru că în sufletul meu am simțit că ei nu au știut niciodată pe cine au acasă. Aici sunt oamenii cu care am învățat să merg în picioare și asta înseamnă că de mic copil, din școli, am învățat ce înseamnă cuvintele, literatura și gramaticile. Cartea am scris-o în drumurile mele, în timpul liber, în avion, în tren. A fost metoda mea de a mă destăinui lumii. A fost felul meu de a mă descătușa de lumea asta grea, în care pot spune că trăim. A fost despre mine. Este despre mine, despre toți oamenii pe care i-am cunoscut și pe care nu i-am cunoscut, despre toate trăirile pe care le-am avut în toți acești patru ani, este despre un om care vrea mai mult”, a spus autoarea, Roxana Mihalcea, la evenimentul de lansare.

Cartea este o poveste a vieții autoarei

Despre autoare și cartea ”Umbrela trăirilor mele” au vorbit foștii profesori din Colegiul Național Unirea, dar și scriitorul Gheorghe Neagu. Fosta sa profesoară de limba română și diriginte a spus că Roxana Mihalcea a fost una dintre primele sale olimpice. “I-am fost profesoară până în clasa a XII-a și dirigintă pentru patru ani. A fost printre primele mele eleve olimpice la Olimpiada Națională de limba și literatura română. Asta ne-a apropiat foarte mult, așa încât în timp asta ne-a permis să ne spunem pe nume. Cartea de astăzi, «Umbrela trăirilor mele», nu este altceva decât povestea ei, despre ea și despre lumea din jurul ei. Citind-o, cred eu, veți descoperi acel spirit cercetător pe care l-am descoperit la Roxana încă din adolescență. Nici titlul, dincolo de metaforă, nu se îndepărtează de la traseul acesta al confesiunii. Roxana comunică și se comunică în egală măsură. Sunt trăirile ei autentice. Ne lasă uneori să-i vedem rănile, alteori îi zărim surâsul, uneori îi auzim parcă râsul, nu de puține ori îi simțim fragilitatea care încearcă să o mascheze sub o frază nervoasă. Dar toate, sunt experiențele ei pe care, cu destul curaj spun eu, ni le așează în palmă. Este o carte curajoasă, pentru că așa cum se întâmplă în orice confesiune, lasă să se vadă partea vulnerabilă a ființei ei și se expune astfel judecății lectorului. Poate că scriind, se vindecă de propriile suferințe, fiindcă așa cum se întâmplă la orice spovedanie, scrisul are și el valențe terapeutice, a spus profesoara și prietena autoarei, Janet Popoiu.

 

Cornel Noană: ”Foștii elevi ne scot la tablă”

 

Directorul Colegiului Național Unirea, Cornel Noană, și-a exprimat mândria de a fi părtaș la eveniment și de a constata că, uneori sau deseori, profesorii sunt ”întrecuți de elevi”. “Sunt pus în situația ingrată în care, uneori, foștii noștri elevi ne scot la tablă, ne dau teme și se uită la noi foarte blânzi, cu înțelepciune și îngăduință. Nu i-am fost profesor Roxanei, nu i-am fost nici măcar director, i-am fost doar coechipier într-o echipă frumoasă, cu multe tente de romantism revoluționar. Ea, în acea echipă, avea un rol deosebit. Era o fire foarte comunicativă, probabil și faptul că scrie acum este o consecință a comunicativității ei. Atunci era doar o tipă foarte vorbăreață, care a fost selecționată din tot liceul să fie orator în echipa noastră. Mergeam prin țară, aveam o temă de dezbătut, despre care trebuia să vorbim, ceea ce aș zice că era rădăcina de acum a dezbaterilor. A trecut și de faza cu oratorul și a ajuns scriitor”, a menționat Cornel Noană, directorul Colegiului Unirea. Captivat a fost și profesorul de matematică Dănuț Popoiu căruia i-au rămas în suflet multe dintre cuvintele scrise de autoare. “Când a venit cu cartea Roxana, evident că am luat-o să o răsfoiesc și niște fraze mi-au rămas la suflet. Și am întrebat de ce umbrela este ținută așa, normal și nu este o poză cu umbrela pe care să o ții așa, în jos. Deschisă, dar în jos. De ce am spus asta? Pentru că în cele câteva fraze pe care le-am citit am avut senzația că Roxana a ținut umbrela în jos, astfel încât să adune. Și a adunat destule. Cartea aceasta se citește foarte ușor. Eu am citit-o odată până la Timișoara, în tren, și am mai citit-o încă odată venind de la Timișoara la București”, a menționat prof.  Dănuţ Popoiu. Despre lucrurile extraordinare de frumoase pe care le poate descoperi cititorul a vorbit și profesoara Angela Sârbu, iar scriitorul Gheorghe Neagu a confirmat faptul că Roxana Mihalcea a scris o carte despre sinceritate. ”Cartea pare a fi de departe o deschidere sufletească, de anvergură, onestă, a unui autor destul de sincer. Poate aceasta este trăsătura care străbate volumul de la un capăt la celălalt: sinceritatea”, a detaliat  scriitorul Gheorghe Neagu. (A. TĂTARU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.