Educație

Un focșănean a renunțat la cariera de psiholog pentru a deveni scriitor de Science Fiction

Alexandra TĂTARU
28 apr 2017 2013 vizualizări
Florin Purluca și-a lansat două volume de proză Science Fiction la Biblioteca Județeană Vrancea u evenimentul a avut loc în Săptămâna Naţională a Bibliotecilor

Biblioteca Judeţeană Vrancea a găzduit miercuri, 26 apr ilie 2017, un eveniment cultural inedit. O lansare dublă de carte, din domeniul science fiction, eveniment destul de rar în peisajul cultural. ”Un eveniment surpriză. Este pentru prima dată când se întâmplă la noi asta. Evenimentul naște în mine un semn de întrebare și în acelați timp de admirație. Cum se întâmplă să oferi două daruri deodată? Un scriitor este cel care oferă din suflet daruri celorlalți. A scrie este o faptă de iubire. Autorul care-și lansează astăzi volumele este deja un exemplu de succes într-o lume în care scrisul aproape că nu mai contează”,a spus Adrian Țiglea, PR-ul Bibliotecii Județene ”Duiliu Zamfirescu”.

Pasiune născută din ”cenușă”

 

Florin Purluca a promis că va continua povestea lui „Abu”, personajul principal din roman

 Autorul este un tânăr focşănean, născut în 1982. După ce a copilărit opt ani în comuna Vulturu, a mers la Școala nr. 2, apoi a absolvit Liceul Tehnologic G.G. Longinescu. Ulterior a urmat cursurilor Școlii Postliceale Carol Davila din Focșani și, din dorința de a deveni psiholog, Florin Purluca a studiat mai departe la Facultatea de Psihologie ”Spiru Haret” București și a urmat studiile de masterat, la Iași, la Facultatea ”Petre Andrei”, Specializarea Psihologie Clinică. Nu a fost să fie psiholog-terapeut. Florin Purluca a devenit brusc scriitor de science-fiction, chiar dacă în copilărie era fascinat de benzi desenate. A fost copleșit de toate poveștile care se nășteau în mintea sa și a început să le așeze pe hârtie. De fapt, în niște caiete studențești. A publicat proză scurtă în revistele de gen din țară  - GazetaSF, Nautilus, Ficțiuni, Revista de Suspans, Argos, Stiință&Tehnică. A publicat traduceri în limba engleză în Anglia și SUA. Este prezent în antologiile de proză science-fiction Argos Doi, Argos Trei și Exit. A mai publicat romanul ”Cum să fabrici un semizeu”(Ed. Tritonic, 2016). În anul 2015 a publicat, în SUA, volumul de povestiri ”Iman and other fantastic stories” (2015). Pentru povestirea „Observatorul”, Florin Purluca a fost nominalizat la premiile RomCon 2015 (categoria „Cea mai bună povestire”), iar pentru povestirea ”Veșnic, regrete!” din volumul ”Progradia”, a obținut locul al treilea la Concursul Național de proză scurtă Helion SF.  „Progradia” şi „Praf” sunt cele două volume lansate de Florin Purluca la Biblioteca Județeană. Acestea au apărut la Editura Pavcon din Bucureşti, în 2017. Editura a fost înființată tot de un pasionat de literatură fantastică și în același timp scriitor, Constantin Pavel.

”Praf” este primul roman care vă duce în lumea postapocaliptică

O lume învăluită în cenușă, unde plouă continuu cu cenușă până dispare orice urmă de omeni din oameni. Editorul Constantin Pavel a mărturisit celor prezenți că este o carte fascinantă care, alături de antologia de povestiri ”Progradia” ne obligă să le citim sub pătură, pentru că sigur vom avea insomnii. ”Este povestea unui adolescent pe care viața îl va maturiza foarte repede. Florin arată cât de ușor se poate supraviețui într-o junglă atunci când ai o bază educațională solidă”, a mai spus editorul. Autorul, Florin Purluca a povestit că romanul ”Praf” aproape că s-a scris singur și nici bine nu l-a terminat că deja se schițase în mintea sa jumătate din al doilea. Îi place atât de mult povestea pe care el însuși a creat-o încât va scrie trei volume. ”Este o carte SF mai mult prin cadru, dar este de fapt o carte despre oameni care disecă situația dificilă în care se află. Normalitatea este realitatea care se dovedește destul de dură. Nu este neapărat o carte tristă, este o carte despre speranță pentru că toți dorim să ajungem în acel punct”, a spus autorul despre volumul ”Praf”. A doua carte lansată miercuri se numește ”Progradia” și este o colecție de povestiri, cele mai bune publicate de-a lungul vremii în diferite reviste. Povestiri science fiction, fantastice, horror, despre nemurire, despre lucrurile altfel, despre vampirii vânători de amintiri etc. Editorul Constantin Pavel a promis că va continua să caute talente și să le promoveze așa cum merită. (A.TĂTARU) 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.