Educație

VIDEO - Kendama face furori în parcul Bălcescu

Dana Lepădatu
19 apr 2017 6349 vizualizări
Concursul de Kendama organizat în Focşani, a adunat la start circa 100 de copii şi tineri. Evenimentul a fost organizat de doi elevi din Focşani, pasionaţi de acest joc. Kendama este un joc cu tradiţie de sute de ani în Japonia, dar care a devenit popular în ultimul timp şi în ţara noastră

Zeci de copii şi adolescenţi au venit miercuri dimineaţă la concursul de kendamă organizat în parcul Bălcescu. Printre concurenţi, majoritatea băieţi, s-au regăsit şi două fete. Organizatorii evenimentului, doi tineri din Focşani, elevi în clasele a IX-a şi respectiv clasa a VIII-a, pasionaţi de acest joc, care au reuşit să adune în jurul lor peste 100 de tineri pentru această competiţie. Încă înainte de ora anunţată, parcul Bălcescu a început să se anime de zeci de copii, toţi cu kendame în mână, nerăbdători să se dea startul concursului. Cei circa 100 de copii şi tineri adolescenţi s-au întrecut la categoria amatori şi Pro, cu premii constând în voucere de cumpărături şi kendame oferite de sponsori, printre care s-au numărat importanţi distribuitori de kendame din România, dar şi o mică librărie din Focşani, unde kendamele s-au vândut ca pâinea caldă în aceste zile. Începută la ora 10 dimineaţa, competiţia a continuat până târziu spre orele după-amiezii. Abia după ora 16.00 s-au stabilit câştigătorii. Valoarea totală a premiilor a fost în jur de 3.000 de lei.

 

Cine sunt câştigătorii

La categoria amatori, premiul I a fost câştigat de Gabriel Smada, premiul II Denis Babalâc, iar premiul III a fost adjudecat de Rareş Rusen. La aceiaşi categorie au mai fost premiaţi Andrei Nedelcu, Alexandru Drumea, Nicolas Savu, Eduard Plantos şi Gabriel Puica.

La categoria Pro, premiul I a fost obţinut de Mihai Iacob, deja un nume binecunoscut printre pasionaţii de kendamă din Focşani, la fel ca şi câştigătorul locului II, Radu Neacşa. Pe locul III s-a clasat Andrei Vlad, iar pe locul IV Victor Socaci. 

Trei premii speciale, constând în kendame, au fost oferite de Librăria Cătălin, unul dintre sponsorii locali ai competiţiei, pentru "Cel mai mic jucător", premiu obţinut de Emilian Marcu, "Cel mai artistic jucător", premi adjudecat de Candea Bogdan şi un premiul pentru "Singura fată jucătoare ", pentru Raluca Răducan. 

Organizatorii încearcă să pregătească pentru 1 iunie un concurs de kendame de mare amploare, care ar putea beneficia de prezenţa la Focşani a unui nume important din lumea jocului de kendama.  


Kendama, un joc în vogă şi în România 

Kendama, un joc poate nou pentru români, inventat de japonezi și jucat în Europa sub diverse forme de sute de ani, este un instrument excelent pentru dezvoltarea abilităților copiilor. Jocul este în mare vogă printre copiii din marile orașe din România în ultima perioadă. Prețurile pentru kendame variază de la câteva zeci de lei la câteva sute, iar diferența de bani vin din materialele din care este realizată. Pe lângă faptul că îi ajută să petrecă timp departe de electronice, kendama îi ajută să se coordoneze mai bine. Dacă, la noi, copiii abia acum fac cunoștință pe scară mai largă cu kendama, în alte țări se organizează competiții periodice: în Japonia, spre exemplu, țara de origine a kendamei, există o competiție națională pentru copii de școală primară, care este organizată anual. Se poate vorbi de un boom internațional al jocului, iar site-uri Kendama se înmulțesc peste tot în lume: China, Taiwan, Polonia, Rusia, Cehia, SUA, UK, Franța, etc. În vremuri în care copiii învață să joace fotbal pe PlayStation şi XBox înainte de a învăța să joace în realitate, jocuri precum Kendama reprezintă o adevărată rază de speranță pentru părinţi care îşi vedeau copiii deja dependenţi de electronice.

 

 

Kendama, joc cu similarităţi în multe culturi  

Kendama este construită dintr-o minge de lemn (în japoneză: dama) care este atașată unui mâner de lemn (ken), printr-o sfoară. Are trei cupe de dimensiuni diferite în care trebuie prinsă mingea și un vârf ascuțit care poate intra într-o gaură din mingea de lemn. Kendama este mai mult o combinație de jucării similare din mai multe culturi. Aproape oriunde pe glob a existat la un moment în timp un joc similar. De exemplu în Franța bilboquet,în Marea Britanie cup-and-ball, în Germania s-a numit Kugelfang și în multe țări vorbitoare de spaniolă, pentru sute de ani, balero. Toate aceste jocuri au același principiu: trebuie să prinzi un obiect cu ajutorul altuia, ambele obiecte fiind legate între ele cu o sfoară.

Kendama dezvoltă abilități motorii și creşte motivația de performanță 

Kendama este un joc care combină exercițiul fizic cu dezvoltarea cognitivă. Inteligența manuală și imaginația sunt exersate, lansează și sporește posibilitatea de a crea noi combinații de joc,  dezvoltând noi abilităţi  motorii și sporind motivația de performanță. Potrivit psihologilor, precizia, dexteritatea, coordonarea mână –ochi – echilibru ajută copilul și la alte activități cotidiene. De asemenea, formarea și întărirea unor reflexe îl vor ajuta indubitabil pe viitor. Kendama poate să fie jucat individual, dar și în grup, ceea ce determină  crearea unor reguli și respectarea lor, atenția către acțiunea altui copil și respectul pentru prestația celuilalt, comportament care îi va ajuta în relațiile interumane.

Un joc bazat pe autoînvățare, mai complex chiar decât Yoyo 

Cum se explica din punct de vedere psihologic fenomentul în care se transformă kendama? Acest joc, cu toate că este simplu, formează calități pentru că provoacă individul la performanță, distrage mintea de la gânduri colaterale, făcându-l să trăiască intens prezentul. Este distractiv şi nu necesită lecţii speciale, ci se bazează pe autoînvăţare. Acest joc nu are părți negative, dezavantaje, doar dacă în mod excepațional devine singura preocupare a copilului. Avantajul acestei jucării este că se poate juca de orice copil şi nu este o jucărie scumpă sau voluminoasă. Kendama necesită multe exerciții care implică nu numai abilități manuale, atenție, precizie, concentrare ci și exercitiu fizic, fiind un consumator de energie pentru că nu este un joc pasiv. (Dana LEPĂDATU)

 Citiți şi:

VIDEO:Doi elevi din Focşani, promotori ai unui concurs inedit de Kendama


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Ciufy, acum 2552 zile, 17 ore, 28 minute, 58 secunde
Tot respectul pentru Irina si Silvia Vrinceanu!
R.A., acum 2556 zile, 19 ore, 39 minute, 3 secunde
De adaugat ca varful ascutit si gaura au fost luate din cultura valaha,din timpul lui Vlad Tepes.Dupa stingatoare si truse sanitare auto,o alta gaselnita pt cresterea vanzarilor unor "baieti citeste integral
irina, acum 2556 zile, 10 ore, 36 minute, 43 secunde
Domnule RA, copilul meu se joaca cu aceasta Kendama...si am dat numai 75 de lei pe ea. Am reusit sa il scot din casa, sa socialize cu alti copii, in parc.... si spre deosebire de un joc Xbox care citeste integral
R.A., acum 2556 zile, 8 ore, 55 minute, 13 secunde
Doamna Irina,cu un abonament la biblioteca ai incercat?Reteta garantata si e gratis !
Silvia Vrinceanu, acum 2556 zile, 3 ore, 6 minute, 33 secunde
Domnule RA, abonamentul la biblioteca nu iti scoate copilul din casa. Ideea era aceea a unui joc in care copilul sa poata si sa socializeze, altfel decat pe net...ca altfel socializeaza pe net cat citeste integral
, acum 2555 zile, 23 ore, 10 minute, 52 secunde
Aha,am inteles !Drumul la biblioteca nu te scoate din casa,in schimb kendama.harlem shake si alte oligofrenii,te fac sa socializezi.Atunci,bine !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.