Educație

GALERIE FOTO - TRADITII SI OBICEIURI DE FLORII

Janine VADISLAV
10 apr 2017 3234 vizualizări
Floriile sau Duminica Floriilor marchează ultima duminică dinaintea Învierii Domnului. Această sărbătoare reprezintă intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim unde, Domnul nostru a fost întâmpinat de o sumedenie de credincioşi care purtau ramuri de finic.

Aceştia, văzându-L, au început să strige: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului.”  Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazăr despre care, în popor, se crede că era fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primăvară. Potrivit tradiţiei, într-o zi de sâmbătă Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsându-şi mama să facă plăcinte. Urcând într-un copac să ia muguri pentru animale, şi-a  adus aminte de plăcinte. Se grăbeşte să coboare, cade şi moare. De aceea exista obiceiul ca în această sâmbătă, femeile de la ţară să facă ofrandă de pomenire a morţilor împărţind şi plăcinte de post


Legenda spune că salcia a fost aleasă şi binecuvântată, pentru că şi-a plecat crengile oferindu-i o ramură Maicii Domnului, care mergea spre Golgota şi voia să-i duca Fiului Ei răstignit o cunună fără de spini. Salcia reprezintă renaşterea vegetaţiei, de aceea creştinii împodobesc icoanele şi ferestrele cu coroniţe de salcie sfinţită, pentru a fi feriţi de boli. În Vrancea tradiţiile şi obiceiurile, vechi de sute şi sute de ani, sunt păstrate cu sfinţenie şi nu-i om care în ziua de Florii să nu se întoarcă de la biserică cu o crenguţă de salcie binecuvântată de preot.

Dis de dimineaţă credincioşi culeg crenguţe de salcie şi, purtând cele mai frumoase haine, pleacă la biserică. Salcia înmugurită este aşezată  în faţa altarului unde va fi sfinţită de preot. La sfârşitul slujbei, fiecare va primi rămurele de salcie care vor fi aşezate la poarta casei, la ferestre şi uşi, dar şi la icoane. Se spune că salcia sfinţită în această zi apără gospodăria de foc, de apă, iar pe cei care o locuiesc, de boli şi necazuri de tot felul.

Salcia capătă putere  vindecătoare,  în momentul în care este sfinţită în biserică şi dată apoi credincioşilor,  să o ducă acasă. De câţiva ani însă, credincioşii din comuna Bilieşti primesc de Florii  şi ramuri de măslin.

- De câţiva ani buni, ne trimit copiii plecaţi la muncă, în Italia, ramuri de măslin. Aşa sunt şi ei alături de noi cu gândul măcar, în această zi mare.  I-am crescut bine, are cine duce mai departe tradiţiile şi  obiceiurile noastre din străbuni.

„Sunt cu gândul la dumneavoastră?”

-  Foarte, foarte mult..., ne spune unul dintre credincioşi, care dă o mână de ajutor la pregătirea ramurilor de salcie.

Încet, încet, biserica din Bilieşti se umple. Azi se dă de pomană pentru sufletele celor plecaţi la cele veşnice, se aprind lumânări, se  aşează  flori la morminte. Credincioşii aşteaptă cu  nerăbdare sfinţirea ramurilor.    Dar,  înainte de începerea slujbei, sunt împărtăşiţi copii, să fie sănătoşi şi feriţi de boli. Gina Miron spune că ea nu lipseşte niciodată de la biserică în această zi.

-  Noi aşa facem in fiecare an. Aşa am văzut acasă, la părinţii mei, aşa fac şi eu. Am observat că bunul Dumnezeu i-a ferit pe copii de toate bolile, iar pe noi de necazuri. Este tare bine pentru noi, ne-a spus Gina Miron, din comuna Bilieşti.

-  Duminica de astăzi, numită şi Duminica Stâlpirilor sau a Floriilor, este sărbătoarea care ne aminteşte de intrarea  Domnului Iisus in Bethania. Acest lucru  s-a întâmplat cu o săptămână  înainte de Paşti.  Atunci, plecând din Bethania, unde înviază pe Lazăr,  mergând în Ierusalim, la poarta cetăţii, a fost întâmpinat de popor şi de copiii, care  purtau în mâini stâlpări de finic. După modelul lor iată că si noi, la 2000 de ani distanţă,  în fiecare duminică a Floriilor de amintim de intrarea  Domnului în Ierusalim şi îl întâmpinăm  în timpul slujbei cu  ramuri de salcie  sau de măslin, care simbolizează  de fapt stâlpurile faptelor bune. Fiecare dintre noi trebuie să se îngrijească să-i ofere Domnului  un loc în inima sa şi, aşa cum a intrat în Ierusalim, să intre şi în Ierusalimul sufletelor  noastre, a spus preot Dorel Paraschiv, parohia Bilieşti.  

Ramura de salcie sfinţită capătă puteri vindecătoare.. Oamenii înghit mâţişori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriţi de toate bolile. Bătrânele se încing cu salcie, ca să nu le mai doară şalele, iar  părinţii îşi lovesc copiii cu nuieluşa de salcie, ca să crească sănătoşi şi deştepţi.

- Ştiu de la bunicii mei că persoanele care au dureri de mijloc şi se-ncing cu crenguţe de salcie, scapă de durere ca prin minune. Cei care pot sa înghită  muguraşi de salcie, vor fi sănătoşi toată viaţa, iar copiii atinşi cu o  nuieluşă de salcie, vor fi sănătoşi şi inteligenţi.  Eu cred din toată inima că aşa este, atâta timp cât vin la biserică  şi aştept cu mare nerăbdare să mi se dea aceste crenguţe de salcie...   Cred că  sunt mântuitoare, ne spune o localnică.

Din ramurile sfinţite se fac coroniţe de pus la icoane. Ele apară casa de trăsnete, de grindină, de duhuri necurate  şi de boli.

-  Din salcie, noi facem o coroniţă,  pe care o punem la icoană, ca să păzească casa de trăsnete şi fulgere. Tot anul stă la icoană. E aducătoare de sănătate şi bunătate în casă. De la părinţi, de la bunici am moştenit. Mama mea mi-a sădit  credinţa asta în suflet, a spus, cu ochii in lacrimi, Nicoleta Chiticaru.

În ziua de Florii  înfloresc pomii cu flori albe. Tradiţia spune că,  celui care  îndrăzneşte să se spele pe cap în această zi îi albeşte tot părul. Zilei de Florii i se mai spune şi  “Nunta urzicilor” pentru că acum urzicile înfloresc şi nu mai sunt bune de mâncat, în schimb biserica a rânduit să fie dezlegare la peşte. În această seară încep deniile din săptămâna Sfintelor Patimi. (Janine  VADISLAV)






















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
criticul, acum 2565 zile, 12 ore, 45 minute, 31 secunde
Mai parinte... ce mai INVENTEZI ???? Ori A venit INVIEREA de umbli cu lumina prin biserica???? ALOOO ...mai citeste si mata !!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.