Educație

Inspectorul de limba şi literatura română, Silvia Chelariu, destituită de la IŞJ

Mihaela Vlădescu
24 mar 2017 14275 vizualizări

Aceasta era singurul inspector din IŞJ, în afară de inspectorul general Dorin Cristea, numit prin concurs.

 

Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea a decis vineri demiterea inspectorului de limba şi literatura română, profesoara Silvia Chelariu, ca urmare a neregulilor descopertite în organizarea şi desfăşurarea olimpiadei judeţene de limba română din acest an.

Menţionăm că  Ziarul de Vrancea  a scris la sfarşitul lunii Februarie 2017 ariticolele:  Scandal la faza judeţeană a Olimpiadei de limba şi literatura romană  şi ”Greşeală de încărcare a notei” în scandalul fazei judeţeane a Olimpiadei de limba şi literatura română  cu subiecte în stransă legătură  cu acelea invocate astăzi de ca fiind motive ce-au determinat demiterea inspectorului de limba şi literatura română, profesoara Silvia Chelariu. Suntem deci la aproape o lună de zile de cand  Ziarul de Vrancea "a spus ce alţii au vrut să  ascundă" (conform motto-ului de pe frontispiciul numelui) în legătură cu organizarea şi desfăşurarea olimpiadei judeţene de limba română din acest an în  Vrancea. Cum spune însă o vorbă din popor, "Mai bine mai tarziu decat niciodată!" 

 

Alte trei cadre didactice sancționate

Trei profesoare de specialitate nu mai au voie să corecteze la olimpiade şi concursuri şcolare deoarece au făcut parte din comisia de corectură, deşi aveau copii şi elevi în concurs. “Consiliul de Administraţie a decis aplicarea prevederilor articolului 280 din Legea Educației , alin 2 lit e - destituirea din funcţie a doamnei Chelariu Silvia. În urma acestei hotărâri s-a emis o decizie prin care anunţăm această măsură şi solicităm avizul Ministerului Educaţiei Naţionale. În acelaşi timp, trei doamne profesoare de limba română au încălcat deontologia profesorului corector , fiind vorba despre Ţandără Mariana, Dumitru Mirela şi Grecu Anca, cărora le-au fost aplicate prevederile art. 66 din Metodologia  OMCTS 3035 din 2012, cele trei nemaiavând voie să corecteze la olimpiade şi concursuri pe termen nelimitat. Cele trei pot face contestaţie la comisia de disciplină a Inspectoratului Şcolar Judeţean, iar doamna Chelariu în 15 zile la MENCŞ. Acum Inspectoratul aşteaptă avizul Ministerului”, a precizat inspectorul general al IŞJ Vrancea, profesorul Dorin Cristea.

Semne de întrebare asupra corectitudinii evaluării

Cercetări în cazul modului în care s-a desfăşurat olimpiada judeţeană de limba şi literatura română au demarat după ce au apărut semne de întrebare asupra corectitudinii evaluării.  La clasa a V-a cel mai mare punctaj a fost obţinut iniţial de o elevă din mediul rural, însă după afişarea rezultatelor aceasta s-a trezit pe locul …doi. Cel mai mare punctaj a apărut în dreptul unui elev al unei unităţi de învăţământ din Focşani, nimeni altul decat fiul profesorului de limba franceză de la Colegiul “Cuza”, Ionuţ Ţandără, fost inspector şcolar. După verificări ale IŞJ -determinate cu mare probabilitate şi de apariţia   în Ziarul de Vrancea a articolelor Scandal la faza judeţeană a Olimpiadei de limba şi literatura romană  şi ”Greşeală de încărcare a notei” în scandalul fazei judeţeane a Olimpiadei de limba şi literatura română- s-a descoperit că din comisia care a evaluat lucrările a făcut parte chiar mama copilului apărut pe primul loc, profesoara Mariana Ţandără. Mai mult, din aceeaşi comisie  a făcut parte şi profesoara Mirela Dumitru, cumnata Marianei Ţandără. Vinovată a fost găsită conform IŞJ Vrancea şi profesoara de la Şcoala Gugeşti, Anca Grecu pentru că a făcut parte dintre cadrele care au evaluat lucrările la clasele a V-a şi a VII-a, deşi avea elevi în concurs. Din informaţiile redactorilor Ziarului de Vrancea, modul în care s-a desfăşurat evaluarea lucrărilor la olimpiada de limba română din acest an este cercetat şi de procurorii vrânceni. (M.V.)

ACTUALIZARE

Profesoara Silvia Chelariu, destituită de la IŞJ

u aceasta era singurul inspector din IŞJ, în afară de inspectorul general Dorin Cristea, numit prin concurs u “Nicio neglijenţă de genul acesta nu rămâne nepedepsită”, declară şeful IŞJ, profesorul Dorin Cristea

Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea a decis vineri demiterea inspectorului de limba şi literatura română, profesoara Silvia Chelariu, ca urmare a neregulilor descopertite în organizarea şi desfăşurarea olimpiadei judeţene de limba română din acest an.

Alte trei cadre didactice sancţionate

Trei profesoare de specialitate nu mai au voie să corecteze la olimpiade şi concursuri şcolare deoarece au făcut parte din comisia de corectură, deşi aveau copii şi elevi în concurs. “Consiliul de Administraţie a decis aplicarea prevederilor articolului 280 din Legea Educaţiei , alin 2 lit e - destituirea din funcţie a doamnei Chelariu Silvia. În urma acestei hotărâri s-a emis o decizie prin care anunţăm această măsură şi solicităm avizul Ministerului Educaţiei Naţionale. În acelaşi timp, trei doamne profesoare de limba română au încălcat deontologia profesorului corector, fiind vorba despre Ţandără Mariana, Dumitru Mirela şi Grecu Anca, cărora le-au fost aplicate prevederile art. 66 din Metodologia  OMCTS 3035 din 2012, cele trei nemaiavând voie să corecteze la olimpiade şi concursuri pe termen nelimitat. Cele trei pot face contestaţie la comisia de disciplină a Inspectoratului Şcolar Judeţean, iar doamna Chelariu în 15 zile la MENCŞ. Acum Inspectoratul aşteaptă avizul Ministerului”, a precizat inspectorul general al IŞJ Vrancea, profesorul Dorin Cristea.

Semne de întrebare asupra corectitudinii evaluării

Cercetări în cazul modului în care s-a desfăşurat olimpiada judeţeană de limba şi literatura română au demarat după ce au apărut semne de întrebare asupra corectitudinii evaluării.  La clasa a V-a cel mai mare punctaj a fost obţinut iniţial de o elevă din mediul rural, însă după afişarea rezultatelor aceasta s-a trezit pe locul …doi. Cel mai mare punctaj a apărut în dreptul unui elev al unei unităţi de învăţământ din Focşani, nimeni altul decat fiul profesorului de limba franceză de la Colegiul “Cuza”, Ionuţ Ţandără, fost inspector şcolar şi coleg de cancelarie cu Silvia Chelariu. După verificări ale IŞJ -determinate cu mare probabilitate şi de apariţia   în Ziarul de Vrancea a articolelor Scandal la faza judeţeană a Olimpiadei de limba şi literatura romană  şi ”Greşeală de încărcare a notei” în scandalul fazei judeţeane a Olimpiadei de limba şi literatura română- s-a descoperit că din comisia care a evaluat lucrările a făcut parte chiar mama copilului apărut pe primul loc, profesoara Mariana Ţandără. Mai mult, din aceeaşi comisie a făcut parte şi profesoara Mirela Dumitru, cumnata Marianei Ţandără. Vinovată a fost găsită şi profesoara de la Şcoala Gugeşti, Anca Grecu pentru că a făcut parte dintre cadrele care au evaluat lucrările la clasele a V-a şi a VII-a, deşi avea elevi în concurs.

Neregulile, semnalate de un cadru didactic 

Neregulile de la evaluare au fost semnalate de o profesoară de limba engleză din Gugeşti, mama fetei care iniţial obţinuse punctajul cel mai mare la clasa la care a concurat. Profesoarei i s-a părut suspect faptul că rezultatele iniţiale o arătau pe fiica sa ca având cel mai mare punctaj la clasa a V-a, iar după afişarea acestora, aceasta se situa pe locul secund. Mama fetei a cerut reevaluarea lucrărilor şi abia după ce cazul a apărul în Ziarul de Vrancea, a fost îndreptată nedreptatea făcută elevei din Gugeşti, Antonia Mirică. Inspectorul şcolar Silvia Chelariu, organizatorul olimpiadei judeţene de limba şi literatura română, a declarat la acel moment pentru Ziarul de Vrancea că ar fi fost vorba de o eroare la introducerea datelor în calculator. “Comisia are datoria ca înainte de afişarea finală a rezultatelor să verifice dacă datele introduse în calculator sunt cele corecte. Astfel, au fost descoperite două erori, una dintre acestea fiind în cazul punctajului obţinut de această elevă. A fost o greşeală de încărcare a notei”, a precizat Silvia Chelariu la acel moment. Imaginile surprinse de camerele de luat vederi din unitatea de învăţământ care a găzduit olimpiada se pare însă că au arătat o serie de nereguli în derularea acesteia.

Cazul, anchetat de procurori

Imaginile înregistrate de camerele de luat vederi au ajuns şi la Ministerul Educaţiei Naţionale care a sesizat Procuratura Vrancea, astfel că procurorii vrânceni cercetează şi ei acest caz. Potrivit unor surse din cadrul IŞJ, inspectorul general Dorin Cristea i-ar fi propus Silviei Chelariu să îşi prezinte demisia, însă răspunsul acesteia a venit prin angajarea unui avocat. Punctul de vedere al acesteia nu a putut fi consemnat, întrucât profesoara nu a răspuns ieri la telefon. Se pare că singura vină pe care a recunoscut-o ar fi fost faptul că a acceptat în comisia de evaluare cadre didactice care aveau copii sau elevi în concurs, dar a motivat, potrivit surselor noastre, prin faptul că “nu a avut profesori”.  “Îmi pare foarte rău  pentru ceea ce s-a întâmplat. Însă nicio neglijenţă de genul acesta nu rămâne nepedepsită. Din păcate, cei mai traumatizaţi rămân elevii care au aflat prin intermediul părinţilor şi al profesorilor ceea ce s-a întâmplat în cadrul evaluării unui concurs. Responsabilitatea cade pe inspectorii de specialitate care sunt preşedinţi executivi la olimpiade şi concursuri şi trebuie să respecte prevederile metodologiilor în vigoare. Faptele sunt regretabile şi vom creşte vigilenţa”, a declarat şeful IŞJ, profesorul Dorin Cristea. Nu este prima dată când asupra rezultatelor de la olimpiadele şcolare, faza pe judeţ, planează semne de întrebare. Şi în anii anteriori s-a vorbit despre faptul unii inspectori şcolari s-ar fi folosit de influenţă pentru a trimite la naţională elevii de la clasă, în defavoarea altora care ar fi meritat având în vedere punctajele obţinute. (M.VLĂDESCU)

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 18

Adaugă comentariu
Focsaneanul, acum 1971 zile, 19 ore, 1 minut, 40 secunde
Din p.d.v.d. profesional ( al pregatirii dumneaei ) prof chelariu Silvia este super O.K. In ceea ce priveste calitatile umane ..... hm , nu au acelasi nivel cu cele profesionale . Biserica construita citeste integral
cristeapopongra, acum 1972 zile, 14 ore, 53 minute, 36 secunde
criatea a ajuns acolo spunand ca "decat sa-l f...altii pe el mai bine s-o faca el" ei, ce zicetii? un complexat, incult si incompetent demisia Cristea, apune Odata!!!!!pentru citeste integral
nuiasacaeasa, acum 1972 zile, 18 ore, 9 minute, 48 secunde
Cristea e un inganfa si slab pregatit. Cand cineva este superior lui, il ataca si cauta sa-l umileasca, sa nu-si piarda pozitia lui... inculta. A fost director pe ici pe colo si il cunoaste multa citeste integral
sc, acum 1972 zile, 19 ore, 39 minute, 45 secunde
In ce perioada se da concurs pentru posturile de inspector scolar, ca toate sunt ocupate cu delegatie cam de mult timp ?
Profu, acum 1973 zile, 13 ore, 3 minute, 12 secunde
Nu stiu daca domnul Purdel este convins de ceea ce spune, insa daca ne uitam in urma vedem ca aceasta CREATIE a unora a facut multe greseli, sa se verifice comisiile de paritate si sa se vada ce citeste integral
Profu, acum 1973 zile, 13 ore, 5 minute, 22 secunde
Nu stiu daca domnul Purdel este convins de ceea ce spune, insa daca ne uitam in urma vedem ca aceasta CREATIE a unora a facut multe greseli, sa se verifice comisiile de paritate si sa se vada ce citeste integral
Profu, acum 1973 zile, 13 ore, 8 minute, 4 secunde
Nu stiu daca domnul Purdel este convins de ceea ce spune, insa daca ne uitam in urma vedem ca aceasta CREATIE a unora a facut multe greseli, sa se verifice comisiile de paritate si sa se vada ce citeste integral
maaahhhh, acum 1973 zile, 14 ore, 11 minute, 6 secunde
Umflatul de Cristea, pentru a-si salva tuhasul, face ravagii. Rade tot, pentru a da impresia corectitudinii si eficientei manageriale. Un habarnist si un manipulator de cea mai joasa speta. Ca citeste integral
Costel , acum 1973 zile, 17 ore, 17 minute, 39 secunde
FELICITARI PENTRU SANCTIUNI.ERA IMPOSIBIL CA SA TE CALIFICI DIN GUGESTI.DOAR SCOALA NR 9 ARE ELEVI BUNI SI IN SPECIAL CLASELE DE VEDETE JUDETENE (CIOCATII ,GELATII.. )
prieten, acum 1974 zile, 6 ore, 57 minute, 33 secunde
pe generalul CRISTEA cind il verificati.Atentie domnilor de la minister si Parchet. Ceea ce sa intimplat acum este exact modul de actiune al domnului general! A se verifica tezele de la bac ce au citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.