Educație

Trei candidaţi susţin def-ul cu taxă

Mihaela Vlădescu
10 feb 2017 2321 vizualizări
Pentru aceştia examenul din acest an reprezintă a patra încercare de obţinere a primului grad didactic

Trei candidaţi s-au înscris pană vineri la IŞJ pentru susţinerea examenului de definitivat cu taxă. Aceştia au susţinut examenul naţional de definitivare în învăţămant de trei ori gratuit, fără să îl promoveze, iar anul acesta s-au putut înscrie din nou, potrivit noilor reglementări ale MENCŞ, dar plătind o taxă de 300 lei. Nu s-au putut înscrie însă la examenul de definitivat din acest an candidaţii care au susţinut pentru a treia oară examenul de definitivare în învăţământ în sesiunea 2016, fără să promoveze, întrucat nu îndeplinesc stagiul minim de încă un an pană la susţinerea probei scrise, care anul acesta va fi pe 20 aprilie. Aceşti candidaţi se pot înscrie la examen în sesiunea 2018, după efectuarea unui nou an de stagiu de un an. Şi pentru candidaţii care s-au înscris abia acum la definitivat inspecţiile de specialitate, evaluarea portofoliului profesional şi proba scrisă se vor desfăşura conform termenelor prevăzute în calendarul de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivat din acest an, aprobat prin OMENCS nr. 5223/19.09.2016. Examenul de definitivat suferit modificări importante: a fost introdus portofoliul profesional, care va fi notat şi care are o pondere importantă din nota finală. De asemenea, se vor scoate subiectele de psihopedagogie, disciplină care era considerată cea mai dificilă de către candidaţi. Astfel, potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ, structura examenului pentru obţinerea primului grad didactic în învăţămant are două etape. Prima etapă este eliminatorie şi constă în susţinerea a două inspecţii de specialitate şi, noutatea acestui an, evaluarea portofoliului profesional. Etapa a doua a examenului constă într-o probă scrisă, cu o durată de patru ore, cu subiecte doar din disciplina de specialitate, metodică şi, după caz, didactică. Inspecţiile la clasă trebuie realizate pană cel tarziu la 31 martie, iar proba scrisă are loc pe 20 aprilie 2017. (M. V.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
einstein, acum 2602 zile, 15 ore, 48 minute, 7 secunde
daca il promovezi iti da vreo 2 euro brut la salariu daca nu pa invatamant !1!1
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.