Educație

Unirea cea Mica in sufletul copiilor de pe Valea Milcovului

Ziarul de Vrancea
31 ian 2017 2039 vizualizări
Cu ocazia implinirii a 158 de ani de la realizarea marelui act istoric al Unirii Principatelor Romane de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la Centrul de zi „Danut” cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, au fost organizate o serie de manifestari cultural –artistice care au evidentiat atat importanta acestui maret si vechi vis al romanilor, cat si personalitatea marcanta a domnitorul Alexandru Ioan Cuza si a sotiei acestuia-Elena Doamna.

Evenimentul a debutat cu o sezatoare ce s-a desfasurat in muzeul centrului, continuand cu o serie de scenete istorice si populare, dramatizari „SĂ NE AMINTIM DE 24 IANUARIE 1859”, “OCAUA LUI CUZA”, “MOS ION ROATA SI CUZA VODA”, “CUZA VODA” si  “SANTINELA” (după povestirile lui Ion Creangă , Petru Demetru Popescu şi Dumitru Almaş). Protagonistii, micii si mai marii “actori” imbracati in frumoase costume traditionale, incarcati cu profunde sentimente patriotice, dar si cu dorinta de a-si dovedi cunostintele, talentul si calitatile interpretative,  au evidentiat  prin toate momentele sustinute multe lucruri interesante si noi despre colonelul Alexandru Ioan Cuza in implicarea acestuia nu numai in viata politica, cat si sociala a vremurilor respective, precum si  activitatea Doamnei Elena Cuza pe tărâmul vietii publice, manifestată prin multiple aspecte: de la activitățile filantropice și dezvoltarea asistenței medicale, până la acțiunile întreprinse pentru sprijinirea educatiei, artei și literaturii.

Desi o fiinţă fragilă si retrasa, dar puternică si implicata în același timp, Doamna Elena Cuza  a lăsat în urmă o frumoasă lectie despre demnitate, generozitate și compasiune. Ea a supravieţuit multe decenii sotului său, dăinuind, ca o candelă mereu aprinsă, ce a vegheat memoria fondatorului statului român modern.

Prin dramatizarile prezentate, indentificandu-se uimitor de natural si profesionist cu personajele vremurilor, elevii au intrat usor in atmosfera epocii  si au adus in primplan o serie de evenimente .Talentatii nostri actori au aratat că domnitorul n-a stat trufaş şi indiferent pe tron aurit, ci a coborât în oraşe şi sate, în pieţe şi în case, în mijlocul poporului, să-i vadă traiul, să-i asculte durerea şi suferinţa, precum să repare marile nedreptăţi ori măruntele sâcâieli ale boierilor impotriva taranilor ,să pedepsească tâlharii. Dar mai ales să simtă inima omului din popor alături de inima lui şi să ocârmuiască ţara după bătăile acestei inimi.

Proiectul educational “Unirea cea Mica in sufletul copiilor de pe Valea Milcovului” s-a desfasurat pe mai multe sectiuni : expozitie de documente  ale Unirii , expozitie de desene  cu tematica Unirii realizate de copii, interpretarea mai multor cantece patriotice,precum si a cantecului Hora Unirii.  Şi pentru că evenimentul a fost dedicat Unirii, la final, pe versurile lui Vasile Alecsandri, elevii şi-au dat mână cu mână şi au întins hora română. Proiectul a fost sustinut atat de cadrele didactice, cat si de parinti si bunici, care  s-au imbracat cu mandrie in straiele populare si au fost parte integranta a evenimentului. Manifestarea si-a propus interrelationarea intre generatii  si transmiterea informatiilor la nivel comunitar – constientizarea  importanţei evenimentelor istorice de la 24 Ianuarie 1859 si faptul ca traim intr-o zona incarcata de istorie si sacrificii.

De asemenea, ne-am propus redescoperirea, dezvoltarea, cultivarea  si transmiterea   sentimentului patriotic, familiarizarea  elevilor cu principalele reforme care au pus bazele statului modern român,dar si stimularea  interesului elevilor faţă de studiu şi lectură si arta teatrala. Concluzia a fost ca  este datoria fiecărui roman de a-si aminti  si de a cinsti această mareata zi.

 La sfarsitul activitatii, cu certitudinea si multumirea b atingerii scopului proiectului  si trairea unei zile frumoase si emotionante ,toti participantii au primit din partea organizatorilor  diplome de excelenta. Iar  o mamica generoasa, care a apreciat foarte mult prestatia artistica, a copiilor i-a rasplatit  cu pizza si cu dulciuri, fapt ce a adus mare bucurie si incantare „artistilor”.

Psiholog Elisabeta Norocea, coordonatorul Centrului de zi "Danut" de pe linga Parohia "Sfantul Gheorghe" Pitulusa

 

 

 

 

Puteti urmari AICI activitatea Centrului Danut 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.