Educație

Memento : 31 iulie 1789 - Bătălia de la Focșani

Valentin Muscă
27 ian 2017 5268 vizualizări
În timp ce parizienii ocupau cetatea Bastiliei și intrau în istorie cu controversata Revoluție franceză, în Focșanii Moldovei și Focșanii Munteniei se dădeau cele mai sângeroase lupte din Evul Mediu românesc, depășite ca intensitate abia în timpul Primului Război Mondial.

Trupele ruso-austriece conduse de  Suvorov și Prințul de Saxa-Coburg s-au înfruntat în luna iulie pe străzile celor două târguri cu armata otomană condusă de Marele vizir Yusuf Pașa. După o serie de mici bătălii, turcii s-au retras în mănăstirile din Focșani, în mod particular în Mănăstirea ”Sf. Ioan” și ”Mănăstirea lui Ştefu” din Focșanii Munteniei și Mănăstirea ”Profetul Samuil” și ”Mănăstirea lui Vicol” din Focșanii Moldovei. Pe 31 iulie 1789 a avut loc ”Bătălia de la Focșani”, în urma căreia trupele austro-ruse au învins trupele otomane, distrugând cu această ocazie zidurile și arzând bisericile de pe Gârla hotarului. În amintirea acestor lupte a fost ridicată Statuia ecvestră a generalisimului Suvorov de la Dragosloveni, pe care o vedem astăzi. Pentru noi, vrâncenii, importante sunt stampele sublime cu Focșanii din timpul luptelor din lunile iulie-august 1789. Una dintre acestea aflată la Biblioteca Academiei și descoperită cu sprijinul neobositului col. (r) Viorel Iancu, o publicăm, credem, în premieră, în materialul de față. Din aceasta putem vedea că Focșanii erau în acei ani un fel de ”Vatican ortodox”, de o parte și de alta a hotarului funcționând nu mai puțin de 12 așezăminte monahale. Despre acestea, mai multe în volumul ”Pelerin prin Orașul Unirii”, volum în curs de apariție, unde va fi publicată în format A3 această bijuterie de epocă alături de un fragment cu harta realizată de Carol Popp de Szathmary. Focșanii au o istorie fabuloasă, păcat că nu este cunoscută, nici pusă în valoare și în locul adevăratelor valori promovăm orgiile lui Bachus și sărbătoarea Porcului! (Valentin Muscă)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Iulian Rotaru, acum 2639 zile, 1 ora, 29 minute, 53 secunde
Cu permisiunea dumneavoastra, cateva amanunte de interes. Prima statuie, realizata in anul 1911, a fost amplasata pe malul drept al Ramnei, langa calea ferata. In anul 1916, la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.