Educație

VRANCEA LITERARĂ - Antologia scriitorilor vrânceni

Vasile Lefter
15 ian 2017 3933 vizualizări
La cumpăna anilor ,mișcarea literară din Vrancea, prin Editura Salonul Literar,grație strădaniei scriitorului Culiță Ioan Ușurelu, revine în prim -plan printr-o antologie din care puțini creatori sunt omiși din varii motive.

 Într-un cuvânt de început,’’În loc de prefață’’, coordonatorul volumului - eveniment dezvăluie câte ceva din chinurile facerii.  Autorul acestei  monografii de linie, președinte al  Ligii Scriitorilor din Vrancea, este un generos cu iubitorii cuvântului turnat în esențe stilistice. E aproape imposibil ca un singur om să poată emite judecâți de valoare obiective și argumentate pentru  82 de nume antologate. Cartea este o bucurie pentru Vrancea literară. Ce poate fi mai frumos decât să-ți vezi numele alături de altele din galaxia Gutemberg?

    Nu ne-am propus radiografierea acestei antologii la rigoare. Atunci când alții muncesc pentru tine e bine să faci un pas lateral. Cine se simte în stare poate relua ideea și să realizeze o antologie a poeziei vrâncene, o antologie a prozei scurte, o antologie a romanului din Vrancea, o antologie a ziariștilor vrânceni, o antologie a criticii vrâncenilor etc. Să ne mulțumim deocamdată cu această idee integratoare  a tot ce înseamnă scriere vrânceană!

      Dacă ar fi să căutăm nod în papură, vina aparține” locuitorilor” cărții, care au exacerbat sugestia coordonatorului de a oferi câteva date privitoare la titluri publicate și referințe critice. Din prea mult respect, scriitorul Culiță Ușurelu a mimat aprobarea tacită a datelor care puteau scuti antologia de nimicuri nefolositoare, în favoarea mai multor pagini de literatură.

      O viitoare antologie ar avea ca obiectiv o încercare de separare a neghinei de pălămidă. Pentru aceasta, va fi nevoie și de intervenția unor critici autorizați care să deceleze între valoare și maculatură.

     Antologia editată de scriitorul Culiță Ioan Ușurelu reprezintă un gest de solidaritate de breaslă. Coordonatorul ei, deținător al multor premii literare, știe cât e de greu răzbați în lumea cuvântului folosit cu intenție conotativă sau reflexivă, cum spune Tudor Vianu.

    Despre toate acestea vom discuta pe larg luni, 16 ianuarie 2017, la Casa de Cultură din Panciu, la orele 16,30, când îl vom putea saluta și pe primarul urbei, care a găsit fonduri și pentru o manifestare culturală de excepție.

  VASILE LEFTER

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.