Educație

Se întamplă la Dealu Cucului, unde un tată creşte singur trei copii

Janine Vadislav
27 nov 2016 5607 vizualizări
Un tată, de doar 38 de ani, din comuna Poiana Cristei, îşi creşte singur copii. A luat această decizie în urmă cu 8 ani, când soţia i-a fost răpusă de ciroză hepatică.

Nu este bogat şi nici părinţii lui nu sunt, dar are o inimă mare în care, acum, doar copii lui au loc.  Pentru ei trăieşte, pentru ei munceşte, să ajungă  să-şi vadă visul cu ochii -  acela de a deveni  oameni cu carte, pregătiţi să trăiască pe picioarele lor.  Aceasta familie îşi duce traiul departe de iureşul lumii, în satul Dealu Cucului, pe strada Dorului, dincolo de care se întinde pădurea..., unde se află şi singura fântână de unde aduc apă acasă.


Tatăl este mandru de rezultatele copiilor săi

 În urmă cu aproape 8 ani, când familia conducea pe ultimul drum o femeie tânără, frumoasă, care avusese de dăruit atâta iubire,  cei trei copii - rămaşi pe urma ei - Robert, Costel şi Georgiana, aveau 8,6 şi 5 ani. Răduţă Ghiuler, tatăl lor, abia împlinise 30 de ani. Moartea soţiei i-a rupt inima în două, dar copiii l-au întărit şi l-au motivat să meargă mai departe.  Al doilea motiv de tristeţe a fost plecarea din casa bunicilor materni care, răpuşi de durere, şi-au urmat fiica...  În  Dealu Cucului trăiesc în căsuţa  de poveste a bunicilor paterni care i-au primit cu drag şi au grijă de nepoţii lor. Iubirea bunicilor însă nu-i face să uite de mama care-i veghează din ceruri. Deşi au trecut anii, în suflet ei poartă aceeaşi durere,  dorul de mama.

Mama trăieşte prin amintirile copiilor

Copiii au învăţat lecţia vieţii mult mai devreme decat alţii

 „De ce plângi Georgiana? o întreb pe mezina familiei. Mi-e dor de mama” spune fata. Avea doar 5 ani când mama a fost smulsă dintre ei de moartea nemiloasă. Îşi aminteşte, parcă ar fi fost ieri, de mama cea bună, pe care o descrie ca fiind  brunetă, mică de statură, semăna la chip cu fratele ei mai mare. Fetiţa a fost de faţă când mama a început să piardă sânge. Au luat-o în grabă şi au dus-o la spital. A doua zi, când au mers cu toţii,  s-o vadă, murise deja....  După  mama lor, au trecut la cele veşnice şi bunicii materni, care locuiau în Dălhăuţi, aşa că s-au retras în Dealu Cucului, unde au casa bunicilor paterni. Casa lor este şi casa copiilor acum, pe care tatăl o păstrează curată ca un pahar. „ Erau atât de mici  şi necăjiţi, când au venit aici..., povesteşte Rodica Crîngu, mătuşa lor bună. Le-a fost greu, dar încetul cu încetul s-au obişnuit. Cumnatul are grijă de ei, nici nu m-am aşteptat,  munceşte la pădure, are şi social, munceşte şi la primărie şi are grijă şi de copii. Face mâncare, spală, face curăţenie. E o mare responsabilitate... Sunt zile când nu are de lucru, stai şi te întrebi, ce pune pe masă? Trei copii la masă, trei pachete la şcoală...  Nu m-am aşteptat să moară cumnata. I-am spus să meargă la doctor, când s-a dus, a fost prea târziu...  Mergeam la serbare, la 8 Martie, toţi copiii trăgeau la părinţii lor, numai nepoţii mei, nu aveau la cine...”

Costel se pregăteşte să îşi facă un rost în viaţă

Costel avea şase ani când i s-a prăpădit mama. Îşi aminteşte doar că era o fire iubitoare, pe toţi trei îi iubea la fel de mult. „Îi simt lipsa, spune băiatul. A fost tare greu, nu înţelegeam ce se întâmplă, unde se duce mama, de ce nu se mai întoarce...”. Costel este acum în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială  şi se pregăteşte pentru Evaluarea Naţională. Vrea să-şi facă un viitor, vrea să-şi vadă tatăl mulţumit. Dacă nu vor fi resurse financiare, este decis să meargă întâi la o şcoală profesională, să înveţe o meserie. Şi el şi Georgiana, învaţă bine, au note între 7 şi 10.
„Dacă tata nu poate să mă ajute, o să merg la şcoala profesională, îmi iau diploma de mecanic, apoi mă înscriu la liceu, după care merg la facultate. Îmi plac limbile străine, engleza în mod deosebit. E un vis pe care vreau să-l duc la capăt, pentru sufletul meu”, povesteşte Costel.
 
 

 

Şi Georgiana se gândeşte la viitor.

„ Vreau să merg la liceu, apoi la facultate, la litere.  Dacă nu se poate acum, merg la profesională şi când voi avea banii mei, atunci mă duc mai departe. N-o să mă las...” Viitorul arată bine, prezentul este cel care le dă bătăi de cap.  Iarna bate la uşă şi nu au haine groase, încălţăminte  care să-i apere de  ger şi de troiene. „În fiecare zi mergem câte 4 km, pe jos, la şcoală.  Încă nu ne-a cumpărat tata, nu are bani de-ajuns, pentru toţi”, spune Georgiana.

 

 

 

 

Robert, care are acum 16 ani s-a lăsat de şcoală. Nu i-a plăcut învăţătura, dar e muncitor şi-i toată ziua la pădure. Iubeşte animalele care-l recunosc ca pe un prieten bun. După  pierderea soţiei,

 

 

 

 

 

Singura fantană din zonă se află în pădurea din apropiere

 Răduţă Ghiuler a înţeles destul de repede că rostul lui pe pământ  este strâns legat de copii.  A învăţat  să-şi îngrijească copii: face mâncare, spală, calcă, face curăţenie, totul după ce vine rupt de oboseală de la pădure, unde munceşte din zori şi până-n noapte. Tatăl spune că nu se aştepta să-i fie atât de greu dar... s-a obişnuit cu toate. „Am rămas cu trei copii... Am suferit foarte mult. Nu m-am gândit să-mi refac viaţa, n-am dorit pentru copiii mei o altă mamă. Eu sunt şi mamă şi tată. Sunt norocos, învaţă bine, mă ascultă.... Lucrez cu ziua la pădure, crăpat lemne, la încărcat, cu ziua prin sat”, spune  Răduţă Ghiuler. Are noroc, oamenii îl cheamă la treabă pentru că este muncitor, nu bea, nu fumează... Câştigă 50 de lei/zi cât să cumpere pâine şi ceva de mâncare. Nevoia l-a învăţat să se descurce cu ce are, dar baza o asigură fasolea şi cartofii. Bărbatul nu se gândeşte  să-şi refacă viaţa  cu o altă femeie căci viaţa lui este plină de copiii pe care îi iubeşte ca pe lumina ochilor.  El crede că acolo unde există credinţa, bunul Dumnezeu îl va întări şi ajuta să-şi  aşeze copiii pe drumul cel bun.  Dacă doriţi să ajutaţi această familie care luptă din răsputeri să rămână împreună, puteţi suna la nr. tel. 0763/ 278.118. RĂDUŢĂ  GHIULER  SAT DEALU CUCULUI  COM. POIANA CRISTEI  (Janine   VADISLAV)


 



 







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.