Educație

Lectură Publică la Biblioteca Judeţeană Vrancea

Ziarul de Vrancea
26 oct 2016 884 vizualizări
Protagonistul acesteia este istoricul şi criticul literar Ioan Adam

Istoricul şi criticul literar Ioan Adam susţine vineri, 28 octombrie, la Biblioteca Judeţeană Vrancea, o sesiune de lectură publică din lucrarea sa „Povestea vorbelor. O istorie secretă a limbii române”, apărută la Editura Paralela 45. Evenimentul va avea loc la sediul central al instituţiei, din strada Mihail Kogălniceanu nr. 13, începand cu ora 11,30. Despre această carte autorul mărturiseşte: „Cercetând, inventariind, coroborând, observând migraţia sensurilor, s-a conturat treptat nu doar un dicţionar explicativ de expresii (azi) enigmatice, ci şi o poveste, o istorie secretă a românilor condensată memorabil în rostirea lor. O poveste a vorbelor, dar şi una a lumii româneşti pe care o spun ele, se vrea şi această carte”. Evenimentul se înscrie în programul de Lecturi Publice desfăşurat de Uniunea Scriitorilor din România (USR), lecturi susţinute în universităţile, şcolile şi bibliotecile publice din ţară,  de către membrii USR. Biblioteca Judeţeană dedică acest eveniment cultural împlinirii a 158 de ani de la naşterea scriitorului şi diplomatului Duiliu Zamfirescu. Invitat special în cadrul acestui eveniment cultural este actorul Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal „Ghe. Pastia” din Focşani, care va lectura din opera lui Ioan Adam. Ioan Adam este critic şi istoric literar, publicist, realizator de emisiuni radiofonice. A publicat volumele „Introducere în opera lui Duiliu Zamfirescu”, „Planetariu”, „Bat clopotele pentru Basarabia”, „Inelele lui Saturn”, „Panteon regăsit. O galerie ilustrată a oamenilor politici români”, „Oglinda şi modelele. Ideologia literară a lui Duiliu Zamfirescu”, „Proba exilului”, „Parole în Balcania”, „Zidul şi Litera”, „Oglinda de cerneală”, „Afinităţi selective, ediţii critice, din scriitori clasici şi contemporani, antologii, prefeţe, traduceri”. Un apropiat al Bibliotecii Judeţene Vrancea, Ioan Adam este autorul care şi-a dedicat o parte importantă a cercetării de specialitate recuperării memoriei lui Duiliu Zamfirescu şi promovării operei acestuia în spaţiul cultural românesc. (Z.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.