Educație

Prădat de falşi angajaţi la deratizare

Dan Chiriac
17 oct 2016 952 vizualizări
Un bătrân din Focşani a observat după patru zile că a rămas fără banii din şifonier u omul a reclamat la Poliţie că a fost furat la vizita unor pretinşi lucrători de la deratizare u oamenii legii atrag atenţia asupra unui nou mod de operare al escrocilor

Un focşănean a rămas fără bani după ce a primit vizita unor pretinşi lucrători la o firmă de deratizare. Indivizii au reuşit să-i fure economiile bărbatului. Duminică, poliţiştii focşăneni au fost sesizaţi de un bărbat de 71 ani, din municipiu, că pe 10 octombrie a.c., ora 09.00, la domiciliul său s-ar fi prezentat doi indivizi care au spus că sunt lucrători la o firmă de deratizare, trimişi de autorităţile locale să efectueze dezinsecţie-deratizare în apartamente. „În timp ce unul dintre bărbaţi îl ţinea de vorbă pe reclamant, cel de-al doilea profitând de neatenţia acestuia i-ar fi sustras dintr-un şifonier aflat într-o altă încăpere, suma de 2.600 lei. Pentru manopera de dezinsecţie cei doi i-ar fi pretins părţii vătămate suma de 200 lei, fără să elibereze vreo chitanţă. Bărbatul a constat lipsa banilor abia în data de 14 octombrie a.c. şi a reclamat cu întârziere faptele datorită stării precare de sănătate. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate în vederea identificării autorilor şi a recuperării prejudiciului cauzat”, spune subcomisarul Bogdan Toader, de la biroul de presă al poliţiei.

Metoda „Detergentul” sau „Deratizare”
   
Unul dintre modurile de operare al hoţilor care fură din locuinţe este cel prin „Ademenire”. Aceşti infractori acţionează prin distragerea atenţiei sau atribuirea unor calităţi false şi astfel încearcă să ajungă în casele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare. Acest tip de infractor este politicos şi pretinde a fi un reprezentant al unor autorităţi publice, companii de gaze, apă sau electricitate şi face parte din categoria persoanelor convingătoare şi insistente. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul companiei. Bunurile sustrase sunt în general sume de bani, însă au fost cazuri în care au fost furate şi alte bunuri mici şi de valoare (telefoane, bijutierii). Victimele acestui gen de infractori fac parte din categoria persoanelor în vârstă, care sunt mai vulnerabile. Infractorii, pentru a pătrunde în locuinţa victimei, folosesc metoda “Detergentul” prin care falşi vânzători bat la uşa victimelor şi oferă produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale sau metoda “Deratizare” : sub motivul că sunt angajaţii unor firme care oferă servicii de deratizare primesc accesul în locuinţă.

Cum acţionează după ce pătrund în locuinţă?

Infractorii au un plan bine pus la punct. Distrag atenţia victimelor, le trimit în altă cameră pentru a aduce un anumit lucru, timp în care caută bani sau bunuri de valoare. Unii infractori lucrează în echipă: în timp ce primul distrage atenţia victimei (de exemplu, stau în bucătărie cu uşa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament şi caută în celelalte camere. Poliţiştii vrânceni recomandă cetăţenilor să fie atenţi în momentul în care persoane necunoscute le bat la uşă oferindu-le diverse servicii. ”Deratizările se fac unitar, în întreg imobilul şi se anunţă din timp, prin afişe sau verbal, de conducerea asociaţiei din care faceţi parte. Solicitaţi tuturor persoanelor care vă oferă diferite servicii la domiciliu actul de identitate şi/sau dovada că sunt autorizaţi să efectueze astfel de servicii. Dacă sunteţi singuri acasă, nu permiteţi accesul acestor persoane în locuinţă şi cereţi-le să revină la o altă oră când este şi altcineva acasă. În situaţia în care aţi fost înşelaţi, anunţaţi de îndată poliţia şi încercaţi să oferiţi cât mai multe semnalmente”, precizează poliţiştii vrânceni. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.