Educație

Ministerul Dezvoltării a alocat fonduri pentru şase şcoli şi grădiniţe

Mihai Boicu
2 oct 2016 1257 vizualizări
şase unităţi de învăţămant din rural au primit fonduri pentru a fi reabilitate şi modernizate u fondurile au fost alocate în vederea obţinerii autorizaţiilor sanitare necesare funcţionării, printr-un parteneriat încheiat între Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Educaţiei u Ministerul Dezvoltării finanţează, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, 91 de investiţii în Vrancea, în valoare de peste 76 milioane de euro

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a inclus pe lista de investiţii pe care le finanţează în Vrancea şase şcoli şi grădiniţe. Acestea vor fi reabilitate şi modernizate în vederea obţinerii autorizaţiilor sanitare în vederea funcţionării. Obiectivele de investiţii sunt finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). La Bordeşti va fi reabilitată şi modernizată grădiniţa din satul Bordeştii de Jos, pentru care s-a alocat suma de 829.357 lei. Cu aceşti bani va fi reparat acoperişul clădirii, faţa exterioară, va fi reabilitat interiorul, se va instala centrala termică şi vor fi realizate grupuri sanitare în interiorul grădiniţei. În comuna Rugineşti vor fi reabilitate şi modernizate nu mai puţin de trei unităţi de învăţămant: şcoala primară din satul Copăceşti – 568.610 lei, şcoala gimnazială Angheleşti – 938.779 lei şi şcoala gimnazială Rugineşti – 1.491.744 lei. Ministerul Dezvoltării finanţează în comuna Spulber lucrările la şcoala cu două săli grupă şi grădiniţă, cu o valoare de 1.001.457 lei. Pe lista de investiţii a fost inclusă şi Grădiniţa nr. 2 din Suraia, pentru care s-a repartizat suma de 704.593 lei. În total, fondurile alocate pentru unităţile de învăţămant din Vrancea se ridică la 5.534.540 lei. În continuare, urmează ca primăriile să organizeze licitaţii pentru selectarea firmelor care vor realiza aceste investiţii. 

Ministerul Educaţiei vrea să rezolve problema autorizaţiilor sanitare 

Fondurile alocate de Ministerul Dezvoltării pentru şcoli fac parte din protocolul încheiat cu Ministerul Educaţiei anul trecut, pentru rezolvarea situaţiei unităţilor şcolare fără autorizaţii sanitare. Pentru a putea realiza acest obiectiv, a fost încheiat un protocol între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Dezvoltării pentru investiţii la cele 3471 de şcoli identificate în toată ţara, eligibile pentru a obţine finanţare. La sfarşitul anului trecut, atunci cand s-a aprobat bugetul Ministerului Dezvoltării pentru anul 2016, s-a alocat pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală suma de 800 milioane lei pentru şcolile care nu au autorizaţii sanitare de funcţionare. Termenul limită pentru a solicita finanţare a fost prelungit de MDRAP pană pe 20 septembrie, după ce s-a constatat că au fost destul de puţine şcoli care au făcut demersuri pentru reabilitarea şi modernizarea şcolilor şi grădiniţelor. 

Investiţii de peste 76 milioane euro în Vrancea 

Ultima listă a investiţiilor finanţate de Ministerul Dezvoltării cuprinde 91 de obiective care au finanţare pentru perioada 2015 – 2019. Valoarea tuturor investiţiilor se ridică la 345,7 milioane lei, adică peste 76 milioane de euro. Unele obiective sunt în curs de realizare, în timp ce altele au fost, practic, finalizate sau sunt aproape de finalizare. De exemplu, drumul comunal 158 care leagă Bordeşti de Mănăstirea Recea a fost finalizat. La şcoala gimnazială Vulturu interiorul este finalizat şi mai trebuie realizate ultimele lucrări la exterior. În comuna Năneşti, drumurile locale din două sate au fost asfaltate încă de la începutul verii. În general, chiar dacă finanţarea se derulează pe mai mulţi ani, autorităţile locale şi firmele au încercat să realizeze investiţiile într-un timp cat mai scurt după ce au început să lucreze la ele. Cele mai multe obiecte finanţate de Ministerul Dezvoltării sunt la drumuri şi reţele de apă şi canalizare, însă au fost aprobate şi unităţi de învăţămant. (Mihai BOICU)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.