Educație

Cărţi de patrimoniu în colecţiile Bibliotecii Judeţene

Mihaela Vlădescu
13 sep 2016 1188 vizualizări
Acestea vor fi expuse joi, 15 septembrie, la sediul central al instituţiei

Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu”  Vrancea organizează joi, 15 septembrie, la ora 11,00, în sediul central din Str. Mihail Kogălniceanu Nr. 13 (etaj), expoziţia de carte veche intitulată “Cărţi de patrimoniu în colecţiile Bibliotecii Judeţene «Duiliu Zamfirescu Vrancea»”.  În cadrul acesteia vor fi descrise şi expuse cele trei exemplare din colecţiile de carte veche, clasate în categoria Fond: „Carte folositoare de suflet, despărţită în trei părţi”, tipărită la Mitropolia Iaşi, la 1819; „Istoria Noului Testament (tomul al doilea) spre întrebuinţarea româneştii tinerimi”, tipărită la Mitropolia Iaşi, la 1824; „Ceaslov”, tipărit la Iaşi, la Mitropolia Moldovei, în anul 1846.
Expoziţia este dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului, care se sărbătoresc în perioada 12-18 septembrie 2016. „În vederea întocmirii documentaţiei privind propunerile de clasare,  Biblioteca Judeţeană Vrancea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei de Cultură Vrancea şi al Muzeului Vrancei şi adresează mulţumiri tuturor celor implicaţi în această activitate”, transmit reprezentanţii Bibliotecii Judeţene Vrancea. Cele trei titluri au fost clasate în patrimoniul cultural naţional, în categoria Fond, prin ordine emise de Ministerul Culturii, drept “bunuri culturale mobile cu valoare istorico-documentară”. Expoziţia de carte veche intitulată “Cărţi de patrimoniu în colecţiile Bibliotecii Judeţene «Duiliu Zamfirescu Vrancea»” va fi deschisă inclusiv pe 16 septembrie până la ora 13,00, după care poate fi vizualizată pe site-ul instituţiei vrancene. Zilele Europene ale Patrimoniului au fost lansate în anul 1985 şi, începând din 1999, au fost organizate ca iniţiativă comună a Comisiei Europene şi a Consiliului Europei, în care sunt implicate cele 50 de ţări semnatare ale Convenţiei culturale europene. “Evenimentele culturale (organizate cu acest prilej, n.n.) scot în evidenţă aptitudini şi tradiţii locale, arhitectura şi operele de artă, însă scopul mai larg este de a promova înţelegerea reciprocă între cetăţeni”, după cum se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.