Educație

Şcolile din Vrancea sună de intrare!

Ziarul de Vrancea
11 sep 2016 3005 vizualizări
Primul clopoţel nu va găsi şcolile cu autorizaţii sanitare: 60% dintre unităţi nu deţin acest document u anul şcolar debutează sub ameninţarea unei greve în sistem, sindicatele fiind nemulţumite de prevederile H.G. 582/2016, care vizează aplicarea “corecţiilor” în sistemul de salarizare bugetar u noul an şcolar aduce şi vestea scoaterii la concurs a funcţiilor de conducere din unităţile de învăţămant din Vrancea u concursul va fi unul naţional, cu subiecte unice, asemeni bac-ului

Anul şcolar debutează astăzi, 12 septembrie 2016, cu balbaieli din partea oficialilor Ministerului Educaţiei care, deşi au dorit iniţial, o “Şcoala altfel” în aceste zile, nu au fost hotăraţi, lăsand profesorii să se întrebe pană vineri cand organizează festivitatea de deschidere. Asta după ce ministrul Educaţiei îşi exprimase dorinţa la festivitatea să fie organizată peste trei zile! Cum un document al ministerului de resort în acest sens nu a sosit la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, şcolile organizează astăzi festivităţile de deschidere, la ora 9,00 în cele mai multe dintre ele, urmand ca de maine programul elevilor să-şi urmeze cursul firesc, asemeni anilor anteriori.

Învăţătoarele Mirela Zaharia şi Ionelia Baciu de la Şcoala „Anghel Saligny” îşi întampină elevii cu manuale noi şi surprize ... dulci

 Prima zi a noului an şcolar vine cu o veste nu tocmai fericită pentru directorii de unităţi de învăţămant care sunt anunţaţi că le sunt scoase la concurs posturile. Ministerul Educaţiei a cerut IŞJ să anunţe chiar astăzi, 12 septembrie, că scoate la concurs toate posturile de director şi director adjunct. Practic sunt scoase la concurs toate posturile de conducere din şcolile judeţului, directorii ocupandu-le în prezent cu delegaţie. S-a ajuns aici deoarece concurs pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct nu a mai fost organizat de mai bine de şapte ani. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie electronic într-o aplicaţie, în care va fi încărcat şi dosarul de concurs, aplicaţie disponibilă pe site-ul IŞJ Vrancea, în perioada 13 septembrie – 2 octombrie 2016. Candidaţii vor susţine pe 12 octombrie 2016, pentru prima dată, un test grilă de 2 ore, ce se va desfăşura, potrivit oficialilor IŞJ, sub forma unui examen naţional, cu subiecte unice, elaborate de MENCŞ. Proba va fi filmată pentru a nu exista suspiciuni cu privire la rezultatele acesteia. Vor mai fi un interviu şi evaluarea CV-ului, probe ce se vor desfăşura în perioada17 octombrie – 17 noiembrie 2016.

Peste jumătate dintre şcolile vrancene nu sunt autorizate sanitar

Alergatul după flori pentru doamna, sport naţional în prima zi de şcoală

 

 

Anul şcolar 2016-2017 începe în Vrancea cu aceleaşi probleme ce persistă de ani de zile, în ceea ce priveşte obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare. O situaţie a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, prezentată recent în cadrul Colegiului Prefectural, arată că numai 40% dintre şcolile din judeţ deţin autorizaţii sanitare de funcţionare. Mai exact, din cele 492 de unităţi de învăţămant din Vrancea, cu personalitate juridică şi structuri, autorizate sanitar sunt numai 197, însemnand un procent de 40,02%, în timp ce 295, însemnand 59,96%, sunt fără autorizaţie sanitară de funcţionare. „Cauzele care determină neîncadrarea în exigenţele regulilor igienico-sanitare de funcţionare, necesare pentru acordarea Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare ( Ord. M.S. 1955/1995 ) sunt: existenţa grupurilor sanitare în exterior, desfăşurarea activităţilor în alte spaţii, unităţi şcolare aflate în reabilitare, lipsa sursei de apă la cabinetul medical, lipsa apei curente, lipsa apei şi a bazinului vidanjabil, lipsa grupului sanitar pentru cadre, local comun şcoală-grădiniţă ( fără separarea fluxurilor),  unităţi şcolare ce trebuie reabilitate, unităţi şcolare ce trebuie reabilitate şi extinse”, se arată în raportul IŞJ.

Se construieşte o grădiniţă, se desfiinţează alta

O veste bună a venit din partea Unităţii de Management din cadrul MENCŞ, al cărei reprezentant în Vrancea, inginerul Costel Militaru, a precizat că la Lieşti, comuna Slobozia Bradului, localitatea vranceană cu cea mai mare natalitate, dar fără vreo unitate de învăţămant, va fi construită o grădiniţă. MENCŞ a obţinut finanţare externă pentru a construi aici prima unitate de învăţămant preşcolar. O grădiniţă, dar cu trei săli, va fi construită şi în localitatea Angheleşti, comuna Rugineşti. Licitaţiile pentru aceste lucrări au fost realizate deja, iar perioada de execuţie este de un an. Pe de altă parte, Focşaniul va avea cu o grădiniţă mai puţin, după ce Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 11 din Focşani, care funcţiona într-o clădire de la strada Simion Bărnuţiu, a fost desfiinţată din acest an şcolar, printr-o decizie a Primăriei. Ca urmare a faptului că imobilul se află într-un stadiu avansat de degradare, Primăria şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) au hotărat ca preşcolarii să fie direcţionaţi către unităţile de învăţămant din apropiere. Astfel, o grupă va funcţiona de astăzi în cadrul Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 2 Focşani, iar ceilalţi preşcolari vor merge la Grădiniţele 16 şi 18.

Schimbări la nivelul IŞJ

Anul şcolar 2016-2017 a debutat cu schimbări şi la nivel de IŞJ Vrancea, unde instituţia are inspector general cu acte în regulă. Profesorul Dorin Cristea a promovat concursul organizat de MENCŞ, acesta schimband şi echipa IŞJ în mare parte. Astfel, la IŞJ Vrancea şi-au început activitate de la 1 septembrie 2016, nouă inspectori noi: inspector responsabil cu managementul şcolar profesoara de biologie Eleonora Dărmănescu de la Liceul “Ioan Slavici” Panciu, profesoara Mihaela Simion de la Şcoala Tamboieşti, care se va ocupa de activităţile extraşcolare şi de educaţia permanentă, profesoara Narciza Marin de la Liceul Tehnologic Odobeşti - inspector de limba franceză, profesoara Gabriela Gherman de la Colegiul Tehnic “Gh. Asachi” Focşani –inspector de matematică, profesoara Geanina Roşioru de la Şcoala Găgeşti –inspector de biologie. De asemenea, în IŞJ au mai fost aduşi profesoara Andreea Vîrnă - inspector de chimie, profesoara Carmen Oprea de la Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” Focşani – inspector responsabil cu disciplinele tehnice şi profesoara Cornelia Neacşu  de la Colegiul Tehnic “Ion Mincu” Focşani - inspector de informatică. Şi la religie sunt schimbări, noua inspectoare pe această disciplină fiind profesoara Daniela Pîrlog de la Colegiul Economic Focşani. Luna septembrie a adus şi 20 de directori noi în şcolile din judeţ, însă este posibil ca o parte dintre aceştia să-şi încheie mandatele în scurtă vreme dacă nu vor promova concursul de luna viitoare.

30 septembrie, concurs pentru adjunct

Tot luna aceasta, pe 30 septembrie, la MENCŞ are loc concursul pentru ocuparea funcţiei de inspector şcolar general adjunct al IŞJ Vrancea, la acesta fiind înscrişi doi candidaţi: profesoara de informatică de la Colegiul Naţional Unirea Focşani, Marilena Oprea, cea care ocupă, de altfel, funcţia, în prezent şi profesorul de economie Mihai Savin de la Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş“ Adjud.

Posibile acţiuni de protest anunţate de sindicate

Sindicatele din învăţămant nu exclud posibilitatea declanşării unor acţiuni de protest în această toamnă. Ele atrag atenţia asupra faptului că actuala H.G. 582/2016, care vizează aplicarea “corecţiilor” în sistemul de salarizare bugetar, vine şi cu scăderi de salarii la secretarii şi contabilii din unităţile de învăţământ care au între 19 şi 29 de clase/grupe. Din evaluările sindicaliştilor, ca urmare a informaţiilor transmise de profesorii din şcoli, diminuările sunt între 200 şi 500 lei. Prin urmare, sindicatele anunţă că iau în calcul posibilitatea declanşării unor noi acţiuni de protest în această toamnă în cazul în care HG 582/2016 nu va fi revizuită, în sensul păstrării valorii nominale a salariilor avute până la 31 iulie 2016. (M. VLĂDESCU) 

An şcolar mai scurt cu o săptămană

Anul şcolar 2016-2017 va avea 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare şi se structurează în două semestre: semestrul I (12 septembrie 2016 - 3 februarie 2017) şi semestrul al II-lea (13 februarie 2017 - 16 iunie 2017). Vacanţele elevilor sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (24 decembrie 2016 - 8 ianuarie 2017), vacanţă intersemestrială (4 -12 februarie 2017), vacanţa de primăvară (19 - 30 aprilie 2017) şi vacanţa de vară (17 iunie - 10 septembrie 2017). De asemenea, în săptămâna 29 octombrie - 6 noiembrie 2016, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 9 iunie 2017. Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. (Z.V.)








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.