Educație

Noutăţile anului şcolar 2016-2017

Ziarul de Vrancea
4 sep 2016 2635 vizualizări
La începutul lunii septembrie au fost prezentate noutăţile anului şcolar u Ministrul Educaţiei a prezentat şi noutăţile în materie de politici educaţionale pe care a decis să le adopte u s-a schimbat şi perioada de examinare pentru obţinerea definitivatului în învăţămant

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, şi secretarul de stat Monica Cristina Anisie au prezentat zilele acestea noutăţile în materie de politici educaţionale pe care Ministerul Educaţiei a decis să le adopte pentru a veni în sprijinul elevilor, profesorilor şi părinţilor în anul şcolar 2016-2017. În acest sens, ministrul Educaţiei a punctat câteva măsuri adoptate în ultimele două luni: aprobarea, în premieră, a Statutului Elevului, acordarea de manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, conform prevederilor legale, decontarea integrală a navetei elevilor, revizuirea cadrului legal privind combaterea segregării şcolare, dezvoltarea învăţământului profesional-dual şi profesionalizarea managementului şcolar.
 

Structura anului şcolar 2016 – 2017 şi modificări la examenele naţionale
 

 

Examenle naţionale vor dura mai puţin

 

Anul şcolar va avea 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, şi se structurează în două semestre: semestrul I (12 septembrie 2016 - 3 februarie 2017) şi semestrul al II-lea (13 februarie 2017 - 16 iunie 2017). Cei de clasa a XII-a vor încheia cursurile pe 26 mai 2017, iar cei de clasa a VIII-a pe 9 iunie 2017. Cursurile se vor încheia pe 16 iunie 2017. Vacanţa de primăvară va avea 2 săptămani, iar perioada „Şcolii Altfel” va fi decisă la nivelul şcolii. Ziua de 1 iunie va fi dedicată activităţilor de sărbătorire a Zilei Internaţionale a Copilului. În ceea ce priveşte examenul de Bacalaureat, prima sesiune a acestuia va începe pe 6 iunie, imediat după Rusalii, ultima probă va avea loc pe 30 iunie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 10 iulie. Primul examen de la Evaluarea Naţională va avea loc pe 19 iunie, iar ultimul examen va avea loc pe 21 iunie 2017. Rezultatele finale vor fi afişate pe 30 iunie. Repartizarea computerizată pentru liceu va avea loc pe 12 iulie, de pe 13 iulie până pe 17 iulie vor fi depuse dosarele, pe 18 va fi făcută centralizarea locurilor libere, iar între 19 şi 21 iulie vor fi repartizate şi soluţionate cazurile speciale. Anul acesta şcolar va fi o nouă structură de subiecte pentru candidaţii la Bacalaureat, în sensul că elevii care intră în acest an în clasa a XI-a vor susţine simulările la Bacalaureat după un model pilot.
 

Modificări la admiterea în învăţământul liceal
 

 

Anul şcolar începe pe 12 septembrie, dar festivitatea se organizează pe 15 septembrie

 

Ca noutate, în calculul mediei de admitere, ponderea mediei claselor V – VIII reprezintă 20%, în comparaţie cu 25% în anul şcolar actual, iar în ce priveşte admiterea în liceu se va realiza într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care se vor analiza cazuri speciale. Astfel, admiterea se va finaliza mai repede. Metodologiile privind desfăşurarea examenelor de definitivat şi titularizare sunt în lucru, în etapa de consultare cu partenerii de dialog social, cu care deja s-au agreat calendarele de organizare şi desfăşurare. Examenul pentru definitivare în învăţământ se va organiza în perioada vacanţei de primăvară (luna aprilie), iar concursul pentru ocuparea posturilor didactice va avea loc în data de 12 iulie 2017. (Z.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cadru didactic, acum 2762 zile, 5 ore, 25 minute, 44 secunde
Nu mai induceti lumea in eroare! Mai documentati-va! Anul scoar incepe pe 12 sept cu festivitatea de deschidere, asa cum a fost in fiecare an! Ceea ce spuneti dvs era in proiectul initial!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.