Educație

Zeci de absolvenţi de liceu au reuşit în viaţă graţie pregătirii la biserică

Mihaela Vlădescu
2 sep 2016 10912 vizualizări
“O şansă pentru fiecare” este proiectul, unul de succes în Focşani, bazat pe voluntariat u cateva cadre didactice ajută liceenii, fără să ceară să fie remunerate, pentru primul examen important din viaţa lor u impresionaţi de munca benevolă a acestora, absolvenţii, în prezent studenţi, promit că se vor implica pe viitor în acţiuni de voluntariat


40 de elevi de la licee diferite din Focşani au promovat examenul de bacalaureat cu note mari, iar acum sunt studenţi la facultăţi de renume din ţară, ca urmare a pregătirii la biserică. Cei implicaţi în proiectul intitulat sugestiv “O şansă pentru fiecare”, iniţiat de preotul Ionel Vrîncianu de la Capela Militară – Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din Focşani şi pus în practică de inimoasa Mihaela Tătaru, i-au premiat pe absolvenţii de liceu, în prezent proaspăt studenţi. Pregătirea la Capela Militară – Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul este gratuită, iar ca urmare a rezultatelor din anii anteriori, zeci de elevi de clasa a XII-a, cu situaţie materială care nu le-ar fi permis să facă pregătire în particular, au păşit pragul micuţei biserici, cu speranţa că vor acumula cunoştinţele necesare promovării primului examen important din viaţa lor. Graţie celor caţiva profesori care fac voluntariat, unii chiar de la debutul proiectului, foştii liceeni au reuşit nu doar să promoveze examenul de bacalaureat, dar notele obţinute de aceştia au fost dintre cele mai mari. Şefa de promoţie este fosta elevă a CNU, Anca Suliman, cu media 9,81 la examenul de bacalaureat, aceasta fiind în prezent studentă la Facultatea de Automatică şi Calculatoare Bucureşti. Tot în Bucureşti este studentă, la Facultatea de Litere, fosta elevă a CNC, Maria Cosmina Ochean, care a obţinut la bacalaureat media 9,76. A treia medie la examenul de maturitate a fost obţinută de Ionelia Budeanu, absolventă a Liceului Pedagogic – 9,60, în prezent studentă la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti. O altă medie foarte bună, 9,58, a obţinut şi Clara Vasilache, absolventă a CNC. La fel de important este faptul că trei dintre elevii care au făcut pregătire la biserică  au fost primii, în ceea ce priveşte media de la bacalaureat, la liceele pe care le-au absolvit. Astfel, Ionelia Budeanu, cu media 9,60 a fost prima la Liceul Pedagogic, Iulian Nicu Tătaru a avut cea mai mare medie la bac anul acesta, dintre toţi absolvenţii Liceului de Arte – 9,50, iar Alexandru Ionuţ Ulmeteanu  a avut cea mai mare medie la Colegiul “Valeriu D. Cotea”. Cu toţii sunt studenţi acum.
 

Elevi de 10 la primul examen important din viaţa lor
 

Şase lucrări ale elevilor pregătiţi la biserică au fost considerate perfecte, acestea primind nota maximă la sesiunea din acest an a bac-ului. Astfel, pe discipline, la matematică nota 10 au obţinut Anca Suliman şi Viorel Cristian Statache, ambii de la CNU, la istorie Maria Cosmina Ochean de la CNC şi Ionelia Budeanu de la Liceul Pedagogic, la geografie Maria Ochean, iar la biologie Clara Vasilache de la CNC. Dacă mulţi dintre elevii care au făcut pregătire la biserică au ales facultăţi care nu au neapărat legătură cu disciplinele la care au susţinut examenul de bacalaureat, sunt şi trei absolvenţi de liceu care doresc să urmeze carieră în domeniul în care s-au pregătit în cadrul proiectului “O şansă pentru fiecare”. Este cazul lui Andrei Chirilă, absolvent CNU, în prezent student la Politehnică Bucureşti, care s-a pregătit intens la matematică, al lui Maricel Enache, absolvent al Liceului de Arte, în prezent student la Facultatea de Istorie din Iaşi, acesta pregătindu-se la istorie, şi a Anei Mirela Frangu, absolventă a Liceului Pedagogic, care s-a pregătit la geografie, în prezent fiind studentă la Facultatea de Geografie.
 

Generaţie “diferită”
 

Profesorii implicaţi în acest proiect au făcut, şi în acest an, muncă de voluntariat. Aceştia sunt: Gherghina Felea – la disciplina matematică, Constanţa Giurcan – disciplina istorie, Elena Manole – limba şi literatura romană, Aneta Popa şi Florin Cristea – geografie, Anca Balosin - biologie. Cu toţii au primit diplome de recunoştinţă din partea Fundaţiei “Capela Militară “Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” Focşani “ca semn de aleasă mulţumire pentru sprijinul necondiţionat acordat activităţii de voluntariat desfăşurate de Biserica Militară “Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, în cadrul proiectului “O şansă pentru fiecare”, în anul de învăţămant 2015 – 2016”. “Am avut elevi foarte serioşi şi cinstiţi cu ei înşişi. La toate testele pe care le-am dat acasă ei nu au copiat, ci scriau cat ştiau, iar în felul acesta am putut să mergem înainte către nota maximă”, a precizat profesoara de matematică Gherghina Felea. Munca la biserică, pentru profesoara Constanţa Giurcan, a venit în completarea celei de la şcoală, iar elevii pe care i-a pregătit la biserică au fost “minunaţi”. “Am avut ce învăţa şi eu de la ei, au caractere frumoase, puternice”, a precizat aceasta. “Aţi fost o generaţie diferită întrucat aţi fost foarte hotăraţi, determinaţi, serioşi, cu un potenţial intelectual extraordinar”, a afirmat profesoara Elena Manole.
 

 

Voluntariatul, un exemplu pentru foştii elevi
 

 

Parintele Ionel Vrîncianu, iniţiatorul proiectului “O şansă pentru fiecare”

 

 Exemplul muncii de voluntariat a cadrelor didactice i-a inspirat şi pe elevi, aceştia declarand că se vor implica pe viitor, la randul lor, în astfel de proiecte. “Mulţumesc foarte mult domnilor profesori pentru efortul extraordinar pe care l-au depus un an întreg. E un gest extraordinar pe care rar cineva poate să îl ducă la capăt aşa cum au făcut-o dumnealor”, a precizat părintele militar Ionel Vrîncianu, iniţiatorul proiectului. Coordonatorul acestuia,  

Mihaela Tătaru, a afirmat că generaţia cu numărul patru a acestui proiect a fost cea mai bună. “Să nu uitaţi ce au făcut aceşti oameni pentru voi şi să mai treceţi pe la biserică să-i povestiţi părintelui ce mai faceţi. Acesta este un mod de a-i mulţumi pentru tot ce a făcut aici”, i-a îndemnat Mihaela Tătaru pe beneficiarii proiectului. Proiectul iniţiat şi derulat la Capela Militară din Cartierul Sud al oraşului Focşani, unul de succes după cum arată rezultatele, va continua şi pentru anul următor, profesorii implicaţi arătandu-şi disponibilitatea pentru voluntariat în continuare. ( M. VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
vali crintea, acum 2789 zile, 23 ore, 40 minute, 29 secunde
felicitari !
Alan, acum 2790 zile, 4 ore, 23 minute, 57 secunde
Acesti profesori nu au predat si la scoala? Noroc cu ei la Biserica ca elevii la scoala se deformau!
, acum 2791 zile, 7 ore, 12 minute, 10 secunde
Si duduita blonda din mijloc ....ce hram poarta?
Anca, acum 2791 zile, 9 ore, 43 minute, 10 secunde
Felicitari tuturor ! Oameni extraordinari in acest proiect !
Ana, acum 2791 zile, 9 ore, 45 minute, 50 secunde
Felicitari tuturor ! Extraordinar proiect si oameni deasemenea!
, acum 2791 zile, 14 ore, 27 minute, 57 secunde
Felicitari si multa bafta in contimuare!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.