Educație

Elevii vor începe noul an şcolar cu noi drepturi, dar şi obligaţii

Alexandra TĂTARU
26 aug 2016 2862 vizualizări
S-a aprobat Statutul Elevilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ de stat, particular sau confesional u Prevederile Statutului se aplică începând din anul şcolar 2016-2017 u Statutul prevede atat drepturile elevilor, dar şi obligaţiile sau sancţiunile pentru aceştia în cazul abaterilor

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a aprobat prin ordinul nr. 4.472 din 10 august 2016, Statutul Elevului, document ce reglementează drepturile şi obligaţiile elevilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ de stat, particular sau confesional din România. Este primul document de acest tip, elaborat în România după 1990, care consacră într-o formă consolidată drepturile şi obligaţiile elevilor. Forma finală s-a conturat în urma dezbaterii publice pe care Ministerul Educaţiei a organizat-o în perioada 17 iunie - 4 iulie. Prevederile Statutului se aplică începând din anul şcolar 2016-2017. „Îmi doresc ca Statutul Elevului să contureze un cadru în care vocea elevului să se facă auzită cu adevărat în comunitatea şcolară. O voce informată, responsabilă, interesată să protejeze drepturile elevilor şi să crească, totodată, capacitatea tinerilor de a se implica în viaţa şcolii. Îmi doresc, de asemenea, ca elevii şi profesorii să aibă un dialog activ, sa devină parteneri pentru un bine comun, acela al elevului, pentru că şcoala este despre şi pentru elevi”, declară ministrul Mircea Dumitru. Reprezentanţii MENCŞ precizează faptul că Statutul a fost elaborat în colaborare cu Consiliul Naţional al Elevilor şi alte organizaţii reprezentative ale elevilor şi este fundamentat pe respectarea valorilor comunităţii şcolare şi ale sistemului educaţional. Potrivit documentului, drepturile elevilor sunt structurate în 5 categorii: drepturi educaţionale, drepturi de asociere şi exprimare, drepturi sociale, recompense şi alte drepturi. Documentul prevede deopotrivă îndatoriri, interdicţii şi sancţiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unităţii de învăţământ, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare.
 

Elevii au libertate de exprimare
 

 

Conform art. 2, calitatea de elev se dobândeşte odată cu înscrierea în învăţământul preuniversitar şi se păstrează pe tot parcursul şcolarităţii, până la încheierea studiilor din învăţământul secundar superior liceal, profesional, respectiv terţiar non-universitar, conform legii. Elevii minori sunt reprezentaţi de părinţi, tutori sau reprezentanţi legali. Libertatea de exprimare este, fără îndoială, un drept constituţional, inclusiv al elevilor reglementat prin noul Statut. Însă, elevii nu trebuie să uite că: „libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine. Nu se consideră libertate de expresie manifestări precum: comportamentul jignitor faţă de personalul din unitatea şcolară, utilizarea invectivelor, limbajului trivial, alte manifestări ce încalcă normele de moralitate”.

 

 

 

Elevii au îndatorirea de a frecventa toate cursurile

Elevii au, pe langă drepturi, şi multe îndatoriri care se condiţionează reciproc. Spre exemplu, elevii au îndatorirea de a frecventa toate cursurile, de a se pregăti la fiecare disciplină de studiu, de a dobândi competenţele şi de a-şi însuşi cunoştinţele prevăzute de programele şcolare. De asemenea, e de datoria lor să respecte regulamentele şi deciziile unităţii de învăţământ preuniversitar, în caz contrar, abaterile atrag după sine sancţiunile prevăzute în acelaşi statut. Elevii trebuie să aibă un comportament civilizat şi să se prezinte la şcoală într-o ţinută vestimentară decentă şi adecvată care să poarte elemente de identificare în conformitate cu legislaţia în vigoare si cu regulamentele şi deciziile unităţii de învăţământ. În cazul în care există elevi care îşi propun să deterioreze baza materială a şcolii, aceştia vor suporta contravaloarea eventualelor prejudicii.

Este permisă utilizarea telefoanelor mobile, numai cu acordul cadrului didactic

Elevii trebuie să ia cunoştinţă şi de un şir destul de lung de interdicţii, de obicei acte care ar putea prejudicia procesul de învăţămant sau ar pune în pericol viaţa lor şi a altora. Utilizarea telefonului mobil în timpul orele este permisă doar cu acordul cadrului didactic şi doar dacă este util în cadrul procesului de învăţare. Interdicţiile majore sunt grupate pe categorii, începand cu cea a distrugerii documentelor şcolare şi a bunurilor din unitatea de învăţămant, consumul de droguri, difuzarea de materiale care cultivă violenţa, intoleranţa sau care lezează imaginea publică a unei persoane, uzul armelor sau produselor pirotehnice, spray-uri lacrimogene, paralizante; le este interzis, de asemenea, să aibă comportamente jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare, şi să manifeste violenţă în limbaj şi în comportament faţă de colegi şi faţă de personalul unităţii de învăţământ. Statutul  Elevilor în forma completă poate fi descărcat accesand www.edu.ro. (Alexandra TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.