Educație

Elevii Clubului 24, de la Colegiul Cuza, s-au calificat la Competiţia Naţională de Dezbateri Academice

Alexandra TĂTARU
15 aug 2016 2029 vizualizări
Două echipe de elevi de la CNC au participant la Competiţia Regională de Dezbateri Academice u proiectul a fost iniţiat şi coordonat de către ARDOR Moldova u elevii participanţi au dezbătut moţiuni complexe u echipele au obţinut o menţiune, un premiu al doilea şi un loc 3 la individual

În perioada 9-13 august, la Slănic Moldova-Bacău, s-a desfăşurat Competiţia Regională de Dezbateri Academice, proiect finanţat de către Ministerul Tineretului şi Sportului, prin Direcţiile Judeţene de Tineret şi Sport ale judeţelor Bacău, Brăila, Buzău, Galaţi, Neamţ, Sibiu, Tulcea, Vaslui şi Vrancea. Proiectul a fost iniţiat şi coordonat de către ARDOR Moldova. Judeţul Vrancea a fost reprezentat de două echipe de la Colegiul Naţional „A. I. Cuza” Focşani, formate din elevi de la clasele a X-a, a XI-a si a XII-a: Bentz Teodor, Bejenaru Ingrid, Bercaru Alexandra, Boştiog Daniela, Ciubotaru Valentina şi Danţiş Nicoleta. „Rezultatele obţinute au fost peste aşteptări, fiindcă moţiunile propuse de organizatori erau complexe, impunându-se debaterilor să alcătuiască discursuri prin care să dovedească nu numai stil şi strategie, dar şi un bagaj amplu de cunoştinţe generale”, ne spune profesoara Teodora Bentz, antrenorul echipelor vrancene participante. Elevii participanţi au dezbătut moţiuni complexe, cum ar fi: acest Parlament crede ca Uniunea Europeana este un proiect eşuat; acest Parlament ar lăsa elevii de liceu să îşi aleagă singuri obiectele de studiu, cu un număr cuprins între 28 şi 30 de ore pe săptămână; acest Parlament impune absolvenţilor facultăţilor de stat să profeseze 5 ani în ţară; acest Parlament ar interzice formatele tabloide; acest Parlament crede că republica este superioară monarhiei.

Cuziştii au concurat în finală

Una dintre echipe a ajuns în sferturile competiţiei şi a obţinut o menţiune, iar cea de-a doua echipă vranceană a concurat în finală, reuşind să câştige premiul al doilea, din cele 18 echipe participante. În plus, unul dintre cei trei membri ai echipei din finală, Bentz Teodor, a obţinut un meritoriu loc 3 în clasamentul individual al celor mai buni vorbitori. „Aceasta este a doua competiţie oficială la care particip în calitate de concurent, reprezentând Clubul 24 de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”. Pentru mine a fost o experienţă interesantă, am muncit enorm pentru a mă documenta, am învăţat mult de la colegii mei mai experimentaţi şi din sfaturile arbitrilor. Am descoperit la Slănic o comunitate deosebită, tineri şi profesori care cred în puterea cuvântului. Am învăţat să alcătuiesc argumente şi sper, astfel, să am mai mult succes în viaţă”, a afirmat Teodor Bentz. Echipele de la Cuza au fost antrenate de profesorul de limba şi literatura romană Teodora Bentz, arbitru naţional cu experienţă. Directorul de turneu al Competiţiei Regionale de Dezbateri Academice a fost  Andra Curcă, o fostă campioană a Clubului 24 din Focşani fiind în prezent studentă la Drept. La festivitatea de premiere a fost prezentă şi Lia Cazacu, expert la DJTS Vrancea. Competiţia Naţională de Dezbateri Academice se va desfăşura în septembrie, tot la Slănic Moldova, la această competiţie calificandu-se ambele echipe de la Colegiul Cuza. (Alexandra TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.