Educație

Lectura prelungeşte speranţa de viaţă

Ziarul de Vrancea
9 aug 2016 1565 vizualizări
O lectură săptămanală de 3 ore şi jumătate prelungeşte speranţa de viaţă cu peste 20% într-un interval de 12 ani, arată cercetătorii de la Universitatea Yale

Lectura acţionează ca un instrument de reîntinerire, afirmă cercetătorii de la Universitatea Yale din Statele Unite, autorii unui studiu potrivit căruia o lectură săptămanală de 3 ore şi jumătate prelungeşte speranţa de viaţă cu peste 20% într-un interval de 12 ani, informează Le Figaro.Studiul, realizat pe un eşantion de peste peste 3.000 de cititori, a relevat faptul că o lectură de cateva minute pe zi are efecte benefice, uneori salvatoare, asupra stării de sănătate. Un capitol lecturat pe zi poate chiar să salveze viaţa cititorului sau, cel puţin, să o prelungească. Lecturarea unor pagini din romanele seriei ”Harry Potter” echivalează oare cu citirea romanului ”Doamna Bovary”, de Gustave Flaubert, sau cu a unui foileton din revistele-tabloid? Răspunsul este unul negativ. Studiul, prezentat şi în The New York Times, este foarte clar în această privinţă. Autorii studiului au apelat la un număr de 3.636 de voluntari în varstă de 50 de ani şi au analizat, pentru o anumită perioadă, obiceiurile de lectură ale acestora. Trei grupuri au fost astfel stabilite. Cei care nu citesc (nu mai mult decat necesarul vital), cei care citesc pană la 3 ore pe săptămană şi cei care citesc mai mult de 3 ore şi jumătate pe săptămană.  Potrivit rezultatelor cercetării, voluntarii care s-au obişnuit să practice lectura mai mult timp decat ”confraţii” lor care nu citesc niciodată cărţi (ziarele nu contează) au obţinut cele mai mari scoruri în ceea ce priveşte longevitatea. La finalul studiului, cercetătorii americani au descoperit că adepţii romanelor-fluviu şi ai romanelor de aventuri sunt de regulă femei, adeseori cu studii superioare şi venituri mari. Savanţii au reuşit să identifice o legătură cauză-efect, extrem de concretă, între obiceiurile de lectură şi starea de sănătate a oamenilor, demonstrand astfel că lectura şi speranţa de viaţă sunt într-adevăr legate una de cealaltă. Spre deosebire de voluntarii din primul grup, care nu deschid niciodată o carte, voluntarii care citesc cel puţin 3 ore şi jumătate în fiecare săptămană prezintă un risc cu 17% mai mic de a muri în următorii 12 ani. În ceea ce îi priveşte pe cititorii din al treilea grup, speranţa lor de viaţă a crescut cu 23% pe parcursul a 12 ani. Aceste persoane caştigă în acest fel, în medie, doi ani de viaţă suplimentari în comparaţie cu persoanele care nu citesc deloc. ”Acest avantaj cert acţionează şi asupra sănătăţii, educaţiei, capacităţilor cognitive şi asupra unui număr foarte mare de factori”, a precizat Becca R. Levy, profesor de epidemiologie la Universitatea Yale, coordonatoarea studiului.








































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.