Educație

Foto-reportaj:99 de ani de la Marele Război: ostaşii nemţi şi ţăranii vranceni din Risipiţi

Sorin Tudose
5 aug 2016 9022 vizualizări
La aproape jumătate de veac de la dispariţia localităţii Risipiţi, Ziarul de Vrancea vă prezintă cateva fotografii realizate în vara lui 1917 de armata germană u astăzi, vechea aşezare ţărănească este cuprinsă în comuna Milcovul u în aceste zile se comemorează 99 de ani de la luptele purtate de ostaşii romani pe campurile de bătălie de la Mărăşti, Mărăşeşti, Soveja ori Focşani

Ştearsă din nomenclatorul localităţilor vrancene în anul 1968, odată cu cioparţirea definitivă a judeţelor ţării de către comunişti, comuna Risipiţi a dispărut încet-încet din mentalul colectiv. Contopirea comunelor Risipiţi, Răstoaca şi Gologanu de la finele anilor 60 a dus la apariţia comunei Milcovul, care, la randul ei, a fost spartă din nou în 2004. Dacă Gologanu şi Răstoaca au devenit comune de sine stătătoare, soarta nu a suras şi fostei localităţi Risipiţi, în ciuda existenţei ei semimilenare, aceasta fiind atestată documentar încă din secolul XV. Astăzi, la aproape jumătate de veac de la dispariţia ei, Ziarul de Vrancea vă prezintă cateva fotografii realizate în vara lui 1917 de armata germană.

Portul ţăranilor din Risipiţi i-a impresionat pe nemţi

“Dorfjungend” – copiii satului 

“Dorfhierte” – ciobanul satului

 Un militar neamţ, probabil de rang superior, a imortalizat zeci de sate prin care acesta a trecut în timpul Primului Război Mondial. Toate fotografiile le-a pus într-un album, acestea fiind însoţite de succinte explicaţii. Din comuna sus menţionată pare să fi fost atras de localnici, de portul lor. Prima fotografie înfăţişează şapte localnice, un copil şi un tanăr, mai toţi îmbrăcaţi în haine mai de sărbătoare.

 

 

Ţărani curăţand un camp

 De altfel, germanul care a deţinut albumul a descris fotografia cu cuvantul “Die auslese”, adică elita. Să fi fost acest grup de ţărani tot ce avea Risipiţiul mai valoros? A doua fotografie prezintă nu mai puţin de opt copii cu varste între 3 şi 12 ani, aproape toţi îmbrăcaţi mai curand într-un fel de cămaşă de noapte. De asemenea, de la cel mai mic la cel mai mare, lipseşte încălţămintea.

Războiul a ucis vieţi, dar a păstrat imagini de arhivă ale satelor vrancene

În a treia fotografie a fost imortalizat un pitoresc cioban lipsit şi el de orice fel de încălţăminte. În ultima fotografie prezentată, obiectivul aparatului foto a surprins caţiva ţărani adunand de pe camp nişte vreascuri. Poate că am mai spus-o, dar ocupaţia germană din anii 1917-1918 a avut şi o parte bună care îşi vede efectele aproape un secol mai tarziu. Fără germani, memoria vizuală a satelor care compun Vrancea astăzi, a orăşelelor şi, mai ales, a Focşaniului, ar fi fost infinit mai săracă! (Sorin TUDOSE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Răzvan Theo Chirac, acum 2817 zile, 23 ore, 22 minute, 39 secunde
Mă alătur punctului de vedere al domnului profesor Costică Neagu. În plus, am un „of” geografic (și istoric) personal. Nu înțeleg de ce nu se pomenește nicăieri în articol de județul citeste integral
C. N., acum 2819 zile, 5 ore, 42 secunde
Domnul meu, Este de admirat efortul pe care-l faceti pentru a improspata memoria vizuala si contributia pe care au adus-o ocupantii germanani in aceasta directie. Va rog sa vedeti ce au distrus. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.