Educație

GALERIE FOTO!!! Bacalaureat 2016: S-a încheiat săptămana probelor scrise. Urmează emoţiile rezultatelor

Alexandra TĂTARU
8 iul 2016 3520 vizualizări
Vineri, 8 iulie, s-a desfăşurat proba scrisă la alegere a profilului şi specializării (proba E) d) în cadrul Examenului de bacalaureat naţional 2016, sesiunea iunie-iulie u candidaţii au avut posibilitatea să opteze pentru pentru Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică şi argumentare, Sociologie sau Psihologie u trei candidaţi au fost eliminaţi pentru încercare de fraudă

Proba la alegere a încheiat seria probelor scrise pentru examenul de bacalaureat. Mulţi dintre candidaţi au ieşit foarte fericiţi din examen că au scăpat. Majoritatea a remarcat că subiectele au fost de nivel mediu şi că au fost elaborate astfel încat să poţi obţine nota de promovare fără prea mult efort. Fiecare candidat a avut posibilitatea să opteze pentru o disciplină care este în acord cu preferinţele de studiu. Spre exemplu, la centrul de examen de la Liceul Pedagogic mulţi au preferat să opteze pentru Geografie, iar cei care nu au avut posibilitatea să aleagă Geografie, au optat pentru Biologie sau Psihologie, la CNC la Logică, Informatică sau Fizică, iar la CNU pentru Chimie şi Anatomie. În alte centre de examen, au predominat candidaţii care au optat pentru Biologie, Geografie sau Logică.

Prins cu memoratorul în toaletă şi eliminat din examen

„În judeţul Vrancea, 2.026 de candidaţi s-au înscris pentru susţinerea acestei probe. Dintre aceştia, 1.949 au fost prezenţi, iar 77 au fost declaraţi absenţi. Trei candidaţi au fost eliminaţi din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă”, se arată în comunicatul oficial trimis de Inspectoratul Şcolar Vrancea. Din surse sigure am aflat că la unul dintre centrele de examen, un candidat  a poposit la toaletă prea mult timp devenind suspect de fraudă de către unul dintre supraveghetori. Acesta a verificat şi a surprins candidatul cu un memorator de biologie care nu a fost predat la camera de bagaje. Lucrările candidaţilor prezenţi la examen vor fi corectate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele. Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 12 iulie (până la ora 16.00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie.

„La Geografie este mai mult de învăţat, la Logică mai puţin”

Pe liceenii de la Liceul „Slavici” din Panciu i-am întalnit foarte optimişti că vor obţine rezultate finale foarte bune. Li s-au părut subiectele accesibile la toate probele. Pentru proba opţională s-au împărţit în două tabere. Cei care au ales Geografia au spus că este important să ştii nu numai pentru bacalaureat, ci şi pentru viaţă, iar cei care au ales Logica consideră că au avut de învăţat mai puţin şi era important doar să nu faci confuzii. „Eu pentru Logică am învăţat două ore, iar colegul meu la Geografie s-a străduit două săptămani”, spune Daniel, de la Liceul Slavici, cu un uşor sarcasm către colegul său Mihai, în timp ce colega lor, Tabita Ardeleanu, care doreşte să devină stewardesă şi „să conducă lumea de sus” , consideră că „Geografia este un obiect pe care l-a învăţat cu seriozitate şi speră să obţină o notă mare”. La centrul de examen de la Colegiul „Valeriu Cotea” Focşani, foarte curioşi de propriile răspunsuri, erau elevii de la Liceul „Simion Mehedinţi” din Vidra, care au copleşit-o pe profesoara lor cu întrebări. „La Geografie a fost o variantă accesibilă care necesita, totuşi, multă atenţie. Dar examenul este examen, iar emoţiile îşi pot spune cuvantul în multe cazuri”, spune Afrodita Morunglav, profesoară de Geografie la Liceul Vidra. Nici la Colegiul Naţional Cuza, Logica nu a dat prea multe bătăi de cap candidaţilor. Însă Alexandra de la CNC a remarcat faptul că subiectele au fost mai dificile faţă de cele din anii trecuţi, dar per ansamblu, nici prea grele, nici prea uşoare. Totuşi, ea speră să obţină peste 9.

La Fizică, „atenţia mare trebuia pusă pe rezistenţa nenulă”

Aşa mi-a mărturisit George Panciu, de la CNC, care încă de la proba de Matematică spunea că este pasionat de Fizică şi nu-şi va face nicio problemă. După examenul de la Fizică era totuşi puţin supărat că a greşit o formulă şi va rata nota maximă: „Din punctul meu de vedere, subiectele au fost de nivel mediu. Eu am greşit o formulă la sfarşit şi mă va certa doamna mea profesoară că am fost neatent. La subiectul de electricitate se mai putea greşi din neatenţie pentru că a fost acolo un termen care putea creea confuzii, despre o rezistenţă nenulă, rezultatul trebuind să fie diferit de 0”, explică George, de la Colegiul Naţional Cuza.

Problemele de genetică puteau fi dificile la Biologie

Mulţi candidaţi de la profilurile tehnice au optat pentru Biologie. Cam în fiecare an au întampinat dificultăţi în rezolvarea unor probleme de genetică. În această sesiune parcă au ieşit din examen mai optimişti. Un candidat de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” a spus cu umor că „de trei ori a dat bacalaureatul la Biologie şi de fiecare dată a avut subiect legat de sistemul digestiv”, în timp ce la Colegiul Naţional Unirea candidaţii ieşiţi după două ore din examen au declarat că subiectele au fost foarte accesibile. Chiar şi la Anatomie, nimeni nu crede că ar putea cineva rata examenul. „Nu am întampinat nicio dificultate, am terminat testul după două ore, dar am mai rămas în sală să pot lua cu mine subiectul. Am ales Anatomia pentru că vreau să urmez medicina şi mi-a fost uşor să o învăţ”, mărturiseşte Denis Cudalb de la CNU. „Subiectele au fost de nivel mediu, conform programei, au fost formulate clar, fără ambiguitate. Candidaţii ar fi putut greşi din neatenţie la problema de genetică pentru disciplina Biologie vegetală şi animală, iar la Anatomie poate la problema cu transfuziile de sange”, este de părere Eleonora Dărmănescu, profesor de biologie la Liceul Teoretic „Al. I. Cuza” din Panciu. Nici la Chimie nu au fost subiecte grele, mai mult bazate pe teorie şi mai puţine probleme. „Subiectele au fost accesibile, candidaţii care au aspirat la o notă maximă puteau greşi doar din neatenţie”, spune Angela Sarbu, profesor de chimie la CNU. (Alexandra TĂTARU)















Grupul optimist al elevilor de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici„ Panciu

 


Emilia Poll, profesor la CNC, alături de elevii săi






Candidaţii de la CNU consultandu-se  cu profesorii de specialitate









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.