Educație

Salonul de vară al pictorilor vrânceni

Ziarul de Vrancea
13 iun 2016 1237 vizualizări
Sunteţi aşteptaţi până la sfârşitul acestei săptămâni să vizitaţi expoziţia unora dintre cei mai apreciaţi artişti plastici din judeţul nostru

Foto: Tablourile expuse sunt de o diversitate artistică extrem de interesantă

 

Foto: „Omul de paie” al Elenei Stoiciu

 

Foto:  Violeta Kalany  expune la Salonul de Vară câteva acuarele solare

 

Foto: Două lucrări interesante expuse de Laurenţiu Păun

 

Foto: Colaj cu picurile lui Leonard Slavu

 

Foto: Liviu Nedelcu propune cinci lucrări în care contrastul dintre negru şi albastrul bogat este absolut tulburător

 

Foto: Nicolae Radvan, pictură în ulei

 

Foto: Laura Dumitru Laura se oferă iubitorului de arta prin cele două admirabile compoziţii

 

Foto: Lucrările artistului Gheroghiţă Galan

 

 

 

u s

 

Galeriile de Artă din Focşani găzduiesc în această perioadă Salonul de Vară, un eveniment plin de culoare oferit iubitorilor de artă de Consiliul Judeţean Vrancea, Centrul Cultural Vrancea şi  U.A.P.România - Filiala Vrancea. Pe simeze expun artiştii plastici: Laura Elena Dumitru, Ştefan Dumitru, Gheorghiţă Galan, Rodica Gherghinoiu, Viorica Kalany, Liviu Nedelcu, Laurenţiu Păun, Gabriela Arghirescu Popa, Nicolae Rădvan, Leonard Slavu şi Elena Stoiciu. De la decanii de vârstă Leonard Slavu şi Nicolae Rădvan, până la tinerii Laura Dumitru, Georghită Galan, Gabriela Arghirescu, expoziţia acoperă o gamă diversă din ceea ce înseamnă  pictura vrânceană contemporană. Sunt şi de astă dată în admiraţie în faţa tablourilor semnate de pictorul Leonard Slavu, tablouri care au acel „ceva” magic ce nu se demodează niciodată şi a peisajelor pline de vigoare şi elegantă robusteţe ale domnului Nicolae Rădvan, care spun de fiecare dată o poveste fascinantă. O apariţie emoţionantă pe simeze este „omul de paie” al Elenei Stoiciu, tablou realizat superb prin maniera de lucru abordată. Omul de paie, o sperietoare tradiţională pentru păsări - care vine, pentru fiecare dintre noi, din copilărie  -  devine dintr-o dată un personaj fantastic a cărui culoare de aur este balonată pe dedesubt de aerul diafan, gata să-şi ia zborul...  De câte ori îl văd, îmi întăreşte convingerea că „omul” nostru vine din mitologia japoneză.

 

Tablouri provocatoare

 

Dacă Ştefan Dumitru lasă privitorului un nou răgaz pentru a savura cele două lucrări, care se remarcă printr-un abstracţionism liric şi prin abordarea tuşei şi a tratării culorii, Laura Dumitru se oferă iubitorului de arta prin cele două admirabile compoziţii, realizate în tuşe viguroase care construiesc figura umană în volume care exprimă, în formă pură, acţiunea raţionalităţii şi sensibilităţii umane. Lucrările ei nasc controverse novatoare,  provoacă puseuri de admiraţie privind căutările, concepţia, maniera de lucru, coloritul, echilibrul (sau dezechilibrul ) dintre lumini şi umbre. Chiar dacă nu mai reprezintă o noutate în expoziţie, tablourile lui Laurenţiu Păun, lucrate în tehnica mixtă acril, colaj, pastă de relief şi culori modelate în pensulă şi şpaclu, rămân pentru artist un spaţiu al libertăţii şi nonconformismului care atrage iubitorul de artă, îl incită să facă un „efort” pentru a înţelege această manieră de lucru care, în final, sensibilizează, stârneşte admiraţie. 

 

Mâna care dă viaţă picturii

 

Violeta Kalany este o maestră a acuarelei, a culorii dozate cu acea ştiinţă a sufletului acordată cu  precizia ochiului şi povestea pe care fiecare tablou o spune. Fie că este vorba de flori, o spumă efervescentă de culori, sau o ploaie de după amiază, peisaj sau natură moartă, în toate precizia mâinii care dă viaţă, dozajul pe care-l face - paradoxal sau nu - aproape matematic, totul conduce ochiul privitorului, al admiratorului încântat să descopere opera de artă. Această delicată pictoriţă „respiră” artă, trăieşte în mijlocul artei sale pe care o desăvârşeşte zi de zi.....  La Salonul de Vară este prezentă cu trei acuarele inedite care vorbesc de pasiunea sa, despre locurile care o inspiră. Am întâlnit-o la Galeriile de Arta. Era emoţionată, eu curioasă să aflu cum lucrează, cât timp acordă acestei pasiuni de-o viaţă. „Lucrez elaborat, nu mă grăbesc niciodată... Fiecare lucrare are un ritm al ei. Ideea este să  prind momentul, să prind lumina cea mai bună... Îmi place să pictez flori de câmp, culese de mine, pe care le fixez apoi pe carton. Odată finalizată lucrarea, ofer aceste momente, transmit  prin linii, semne, culori, această bucurie a mea iubitorilor de artă. În expoziţie sunt alături de colegii mei pe care îi admir foarte mult. Sunt surprinsă de fiecare dată de puterea de creaţie a fiecăruia în parte. Remarc prezenţa pe simeze a domnul Nicolae Rădvan, cu două lucrări pe care nu le-am mai văzut,  a Laurei Dumitru care are acel aer sfumato  - o modalitate de amestecare, de tranziţie a culorilor, atât de fină încât nu se poate distinge vreo zonă de trecere de la o culoare la alta, şi care îmi place foarte mult. Domnul Liviu Nedelcu este prezent cu cele cinci lucrări, în care contrastul dintre negru şi albastrul bogat, suculent, este absolut tulburător. Este acolo toată emoţia artistului care prezintă realitatea lui interioară prin sublimarea celei exterioare în aspectele ei estetice esenţiale. În concluzie, pot spune că expoziţia este o reuşită prin echilibrul pe care-l reuşeşte, prin diversitate în creaţie şi unitate. Va invit să treceţi  pragul Galeriilor de Arta, expoziţia rămâne deschisa până la sfârşitul acestei săptămâni”, a spus doamna Violet Kalany. Expoziţia a fost vernisată de criticul de artă Luiza Barcan. Curatoriatul expoziţiei este asigurat de prof.dr. Liviu Nedelcu, director al Centrului Cultural Vrancea şi profesorul Ştefan Dumitru. (JANINE VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.