Educație

STEV, Ziua întâi sau despre deschidere

Olimpia SĂPUNARU
9 iun 2016 4785 vizualizări

Ah, cum am aşteptat ziua de astăzi! Să priveşti patru spectacole, unul după altul, cu o fereastră de jumătate de oră între un spectacol şi altul, e ca şi cum ai citi patru cărţi, în patru ore. Numai că personajele acelea ies din carte şi încep să te caute la sentimente, la gând, şi mai ales la scaunul ăla de spectator. Da’ nu numai asta… Hehei, ce credeţi! La ora asta, la care scriu, personajele au început să-şi schimbe costumele între ele, unele stau la un ceai, înainte de culcare, altele au adormit deja în acelaşi pat şi eu acum trebuie să le trezesc, să se ducă înapoi, în nuanţele lor, în  textele  lor. 


Vă imaginaţi o întâlnire între Caragiale, Muşatescu, Vişniec şi Băieşu. Intrând pe rând, în încăperea voastră? Bine, ar vorbi aceeaşi limbă, dar cred că, după câteva politeţuri schimbate între ei, Caragiale s-ar retrage cu Muşatescu într-un colţ şi ar bârfi-o pe Veta, din “O noapte furtunoasă”, că prea-i a tuturor, judecând-o după imprimeul cu palme de pe fustă, iar Băieşu ar trece dincolo de fereastra lui Vişniec (din “Caii la fereastră”) numai şi numai ca Vişniec să îi zică “Simţi că e o groapă acolo? Simţi sau nu simţi? Îţi spun eu, ar trebui să simţi!”. FIreşte, mă refer la “Cine sapă groapa altuia”.

 Apoi mutate toate astea pe Titanic… Pe “Titanic  Vals”…

Ei, bine, acum o să îmi astâmpăr gândurile, deşi voi, cei care citiţi, o să simţiţi că vă ţin puţintel de vorbă, ca să acopăr amestecul de sentimente  pe care-l resimt după prima zi de Stagiune-Gala Concurs. Nu o fac intenţionat, ci numai până ajung şi autorii înapoi, la piesele lor.

Ce aş vrea să înţelegeţi din rândurile de mai sus e că orice spectacol de teatru are o limbă vorbită, una în care se joacă şi una în care e receptat.

Şi eu astăzi m-am simţit ca la teatru! Deşi, acolo pe scenă nu erau decât nişte copii, în fond şi, care, înaintea acestei Gale-Concurs nu au parte de vreo trei ani de actorie, adică exact cât durează să te specializezi în meseria asta de actor. Nu! Ei beneficiază de câteva întâlniri cu îndrumătorul artistic, şi, în funcţie de deschiderea lor şi, mai ales de determinarea lor, se-apucă să îmbrace “pielea” aia a personajului, de care tot auzim. 

Să fie clar! Nu e vorba numai despre piele. O voce bună ajută. Cum am remarcat azi la Edward Porumboiu (Colegiul Naţional “Al. I.Cuza”). Sau o scenografie, care “vorbeşte”, cum am remarcat la cei de la Liceul cu Program Sportiv. Pomenisem mai devreme de un imprimeu cu palme, pe o fustă. Ei bine, de-acolo era. Dar şi la Liceul Tehnologic “Eremia Grigorescu” Mărăşeşti era de remarcat scenografia, costumele.  Când costumele vorbesc, ajută! Chiar şi o pălărie verde, ca-n text. (Liceul de Arte şi Muzică “Gh. Tăttărescu”)

Cred că pozele spun despre aceşti elevi mai multe decât aş putea eu spune despre această primă zi de concurs.

Iniţial am vrut să povestesc despre  fiecare spectacol, pe rând, dar m-am răzgândit. E un concurs. Acum e timpul ca spectacolele să se povestească singure, în ochii Juriului Galei şi abia pe urmă în ochii dumneavoastră.

A, să nu uit, fără vreo regie, azi ne-am trezit la festivitatea de deschidere cu noul primar. Şi ştiţi ce gândeam, văzându-l acolo, în scaunul spectatorului, privind primul spectacol al Galei?! Că avem un primar tânăr şi, de ce să n-o spun, foarte frumos. Şi că, poate aşa o să devină şi oraşul nostru…

Pe mâine!

Cititi si Teatrul, această muscă!

 

Iată cine au fost actorii zilei de ieri, liceenii care au urcat pe scena STEF 2016

Liceul Teoretic "Eremia Grigorescu" Mărăşeşti:

Aldea Ene Mădălina Cezarina

Ştefan Geroge

Docan Felician

Costea Marina Mădălina

 

 

 

 

 

 

Liceul cu Program Sportiv Focşani:

Martinescu Cosmin

Rugina Radu Mihai

Androne Silviu- Adrian

Neagu Giani Laurențiu

Dragomir Philip Emanuel

Cherciu Gheorgiana

Mădălina Racos

 

 

 

Liceul de Muzică şi Arte Plastice "Gh. Tattarascu" Focşani

Gabriela Popa

Ioana Popa

Emma Obreja

Ana Maria Lazăr

Edy Ochea

Cătălina Neagu

Ciprian Popa

Ovidiu Saghin

Mihai Popa

Dinel Cherciu

Sorina Pascovchi

Ana Mihalache

Bianca Chiriță

Luana Roman

Gabriel Gheorghiță


Colegiul Naţional "Al. I. Cuza" Focşani:

Edward Porumboiu

Silvia Tulbure

Claudiu Negoiță

Andreea Rânghianu

 

 

 

 

 

Iata si afisele pieselor care s-au jucat joi, pe scena Teatrului

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Vasile Lefter, acum 2873 zile, 20 ore, 20 minute, 21 secunde
Este prima dată când invitaţia la STEV se face incitant,cu trimiteri inspirate la textele dramatice,cu mult umor şi bună dispoziţie.Păcat că stagiunea se consumă în grabă şi nu se lasă citeste integral
Olimpia Săpunaru, acum 2873 zile, 16 ore, 12 minute, 40 secunde
Și, da! Mișu e omul cel mai generos, pe care l-am întâlnit pe scena Teatrului... Din fericire!
Olimpia Săpunaru, acum 2873 zile, 16 ore, 16 minute, 9 secunde
Vă mulțumesc! Eu le spun spectacolelor de azi, din cadrul Stagiunii, care nu e tocmai o stagiune, spectacole de unică folosință... Eu am 17 ani de STEV, cu întreruperi; altminteri, mi-a intrat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.