Educație

Maroon 5 vrea să ne apere pădurile de drujbe şi toporatori

Iulia Crețu
8 iun 2016 1797 vizualizări
Muzicienii, care au concertat în ziua alegerilor la Bucureşti, au trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis în care îşi oferă sprijinul pentru lupta împotriva defrişărilor ilegale u Maroon 5 spune despre pădurile noastre că sunt “o bogăţie unică pe continent”

Pădurile României sunt în atenţia artiştilor de peste Ocean, care au concertat la Bucureşti chiar în ziua alegerilor locale, 5 iunie. Maroon 5 a trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş şi ministrului Mediului Cristiana Paşca Palmer în care îşi oferă sprijinul pentru lupta împotriva defrişărilor ilegale din pădurile României. Membrii trupei Maroon 5 s-au arătat încântaţi de frumuseţea pădurilor noastre, “o bogăţie naturală unică pe continent” şi au precizat că ştiu de ameninţarea pe care defrişările o aduc animalelor sălbatice care se adăpostesc în ele. În scrisoare, chitariştii Jesse Carmichael şi James Valentine se declară onoraţi să ajute în lupta cu fenomenul defrişărilor din România, ca parte a unui proiect al Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG american care vizează stoparea despăduririlor la nivel mondial. „Am înţeles că pădurile din România sunt ameninţate în mod semnificativ de defrişările ilegale. Vrem să ne exprimăm dorinţa de a sprijini România, în măsura în care lucraţi la crearea unui model pe termen lung care să încurajeze o administrare sustenabilă a pădurilor, să descurajeze practicile ilegale şi să ofere protecţie parcurilor naţionale, renumite la nivel internaţional, pentru binele românilor şi generaţiilor viitoare”, au scris membrii Maroon 5, care au promis că vor reveni în România pentru a explora pădurile. 

800 de cazuri de tăieri ilegale în pădurile Vrancei în 2013-2014

Anul trecut, Organizaţia Greenpeace a dat publicităţii o cercetare privind defrişările ilegale din perioada 2013-2014, în România. Ţara noastră pierde trei hectare de pădure pe oră, iar în fiecare zi se înregistrează 62 de cazuri de tăieri ilegale. În comparaţie, între anii 2009-2011 erau înregistrate 30 cazuri/zi, iar în 2012 erau 50 cazuri/zi. Greenpeace susţine că autorităţile au identificat o cantitate de 1.011.892 metri cubi, asociată acestor cazuri de tăieri ilegale, adică 22 metri cubi/caz, de peste două ori mai mult decât în intervalul 2009-2011 (452.842 metri cubi). Tăierile ilegale între 2013-2014 au dus la prejudiciu de aproximativ 52,1 milioane de euro (230.937.047 lei). Judeţele care au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale sunt: Argeş (5.851 cazuri, 12,85% din totalul cazurilor la nivel naţional), Bacău (3.538 cazuri, 7,77%) şi Mureş (3.351 cazuri, 7,36%). Transilvania este principala sursă de lemn pentru tăierile ilegale, aproape 80% din totalul prejudiciului creat în România. „La nivelul celor trei judeţe (Cluj, Alba şi Maramureş) se înregistrează 78% din volumul de lemn tăiat ilegal la nivel naţional în perioada 2013-2014, judeţul Cluj înregistrând 37% din volumul total, Alba 23% şi Maramureş 18%. Acest lucru indică necesitatea dezvoltării şi implementării de către autorităţi a unor măsuri suplimentare de control şi prevenire a tăierilor ilegale”, se arată în raportul Greenpeace. Vrancea figurează cu 787 cazuri de tăieri ilegale descoperite de autorităţi la nivelul perioadei analizate de Greenpeace. Totuşi, fenomenul tăierilor ilegale nu este surprins la adevărata cifră, dacă este să comparăm media rapoartelor guvernamentale de 8,8 milioane mc/an în antiteză cu investigaţiile autorităţilor, care fac referire la a 16-a parte din cifra de mai sus. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.