Cum dezvoltăm abilităţile de comunicare la elevii cu probleme?
Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” Focşani a găzduit zilele trecute a IV-a ediţie a Simpozionului şi Concursului Interjudeţean „Dialoguri despre lectură. Individualizarea procesului instructiv-educativ al elevilor aflaţi în dificultate”, desfăşurat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea. Acesta a avut drept scop dezvoltarea abilităţilor de comunicare la elevii cu dificultăţi de comunicare, prin limbaj literar, plastic şi artistic.
Simpozionul şi concursul de literatură „Ana citeşte” a fost precedat de vernisajul expoziţiei de desene intitulată „Personajul Preferat”. Coordonatorul proiectului, profesoara Ecaterina Galoiu, a amintit elevii care au
fost prezenţi la mai multe dintre ediţiile simpozionului şi a apreciat susţinerea activă de către cadrele didactice care integrează la clasă copiii cu dificultăţi de învăţare şi de către părinţi care determină ca parteneriatul şcoală –familie să fie unul eficient. „Lucrările de creaţie literară prezentate în cadrul simpozionului pentru elevi au demonstrat abilităţile de comunicare ale participanţilor, precum şi valorificarea lecturilor în actul de creaţie, originalitatea realizărilor punând în dificultate jurizarea coordonatorilor”, a precizat organizatorul secţiunii de creaţie literară, profesoara Liliana Niţu. Numărul mare de lucrări practice realizate sub formă de postere, machete, afişe, a determinat organizatorii să se gândească şi la o a V-a ediţie, „pentru a pune din nou în valoare capacităţile artistice ale elevilor Şcolii „Nicolae Iorga”, potrivit Adrianei Măciucă, biliotecar şi organizator al Concursului „Ana Citeşte”. Proiectul a cuprins şi un simpozion dedicat cadrelor didactice, în care au fost prezentate lucrări ştiinţifice şi modelele de bună practică, pe diverse subiecte legate de problematica integrării, a individualizării procesului instructiv-educativ al elevilor aflaţi în dificultate. „Ediţia din acest an a Simpozionului şi Concursului Interjudeţean „Dialoguri despre lectură. Individualizarea procesului instructiv-educativ al elevilor aflaţi în dificultate” a fost o reuşită pe toate planurile”, a fost concluzia organizatorilor. (M. V.)