Educație

Prefectura îi dă peste nas pădurarului Duţă în speţa Moşiei Vladnic

Iulia Crețu
24 mai 2016 2551 vizualizări
Fostul prefect Nicuşor Halici a cerut instanţei respingerea cererii de revizuire formulată de Denisa Cristofil în privinţa retrocedării pădurilor întinse din Moşia Vladnic u astăzi, la Judecătoria Adjud, este anunţat primul termen în acest nou dosar Vladnic u Duţă trage cu toate puterile să pună mâna pe proprietatea unui mare boier din perioada interbelică, moşier care însă a înstrăinat, potrivit documentelor de arhivă, mare parte din pădurea Vladnic din fosta comună Valea Rea, judeţul Tecuci

Prefectura Vrancea nu este de acord cu redeschiderea dosarului Moşia Vladnic în instanţă, după ce Denisa Ileana Cristofil a cerut revizuirea la Judecătoria Adjud. De altfel, în acest caz este programat astăzi primul termen, de acest dosar în instanţă fiind legat şi numele lui Gică Duţă, care a cumpărat drepturile litigioase pentru Moşia Vladnic de la Tănăsoaia. Duţă este şeful Ocolului Silvic Focşani. La instanţă, Prefectura Vrancea, prin fostul prefect Nicuşor Halici, în calitate de preşedinte al Comisiei judeţene Vrancea pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, susţine despre actele/înscrisurile noi invocate “că acestea NU sunt DETERMINANTE, în sensul că... soluţia ar fi fost aceeaşi dat fiind faptul că în cauză au fost reţinute ca fiind incidente şi pertinente acte purtând o dată ulterioară anilor 1911, respectiv 1924, pentru respingerea plângerii revizuentei Cristofil Denisa Ileana, după autor ref. Cristofil Constantin”, se arată în document. Prefectura solicită respingerea cererii de revizuire formulată de Cristofil ca fiind inadmisibilă şi în subsidiar ca neîntemeiată. Se invocă în esenţă de Prefectură că sentinţa civilă 907/2009 “nu mai are nicio putere” pentru că a fost schimbată în tot prin sentinţa civilă 602/2013. Se mai invocă faptul că nu ar fi indicat temeiul de drept al cererii de revizuire.

Cristofil spune că are noi documente în favoarea sa

În încercarea de a convinge Judecătoria Adjud că revizuirea este fondată, Denisa Cristofil susţine “relevanţa înscrisurilor noi din cererea de revizuire”, cu referire la un referat cu hotărârea Comitetului Agrar din 28.11.1924, din care rezultă suprafaţa de pădure de 1.427 ha, cu unic proprietar Maria C. Plagino, moştenitoarea moşiei Vladnic din comuna Valea Rea, judeţul Tecuci, dar şi la un act de împrumut nr. 215/22.03.1911, din care rezultă că suprafaţa de pădure de 1.332 ha a fost ipotecată, fiind în imposibilitatea de a fi vândută. Vânzările de pădure s-au putut face numai din restul de pădure rezultat din diferenţa dintre suprafaţa totală iniţială de 1.427 ha minus 1.332 ha egal 95 ha. În document, Cristofil trimite instanţa să verifice moşia pe care o cere pentru Gică Duţă, în fapt, la Direcţia Silvică Vrancea. “Iar pentru verificarea actualităţii acestora şi la nivelul începutului regimului comunist, vă rugăm ca, în cadrul probei cu înscrisuri să solicitaţi de la Direcţia Silvică Vrancea Amenajamentele Silvice pentru UP VI Homocea şi IX Vladnic din cadrul documentului Marea Unitate Forestieră «MUFG Sascut-Adjud» din 1952”, spune Denisa Cristofil. La final, aceasta pune şi o întrebare instanţei referitoare la moşia pe care o doreşte atât de mult. “Se pune deci problema: dacă nu a fost a statului Moşia Vladnic iar proprietarii particulari solicitanţi au totalizat doar 70-80 ha, atunci unde este diferenţa, a cui este?”, mai scrie în referatul de la instanţă al Denisei Cristofil, cea care de fapt este “trimisă la înaintare” de pădurarul social democrat Gică Duţă. Moşia Vladnic de la Tănăsoaia face obiectul solicitării de retrocedare în instanţă de ani de zile, Gică Duţă, angajatul Romsilva, judecându-se chiar cu angajatorul său, Regia Naţională a Pădurilor, pentru atât de râvnita moşie boierească din nordul judeţului. Potrivit documentelor, înainte de naţionalizare, moşia Vladnic mai avea în jur de 300 ha. (I. CREŢU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.