Educație

Bijuteriile umanitare

Ana TOADER
1 mai 2016 4744 vizualizări
Colţul profesorului

Oamenii de lângă mine îmi spun adesea că sunt prea visătoare. Aproape că am ajuns să cred şi eu la fel. Însă, în zilele din urmă, am înţeles că nu trebuie să-mi trădez niciodată gândurile. 

Cu cât cei din jur m-au descurajat, spunându-mi că nu voi reuşi, cu atât mai mult eu m-am încăpăţânat să realizez ceea ce mi-am propus. Proiectul educaţional “Muncim şi dăruim” s-a născut din pasiunile mele pentru creaţie şi pentru bijuterii. Visând că unele eleve nutresc aceleaşi pasiuni, în contextul săptămânii “Şcoala Altfel”, le-am propus colegelor mele Luminiţa Destrobitu şi Gabriela Ungureanu să confecţionăm brăţări şi coliere din mărgeluţe. Au fost încântate de idee. Luminiţa mi-a spus că are acasă o mulţime de bijuterii stricate, găsite într-un centru de colectare a fierului vechi. Le-am adus la şcoală şi de aici a început “odiseea”. Copiii au fost şi ei entuziasmaţi de acest proiect şi au început să aducă mărgele şi bijuterii stricate. Am venit cu propunerea de a vinde creaţiile noastre, pentru a le oferi pachete cu fructe şi dulciuri bătrânilor din Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Măicăneşti, pe care i-am mai viziat în perioada Crăciunului din 2013, cu acelaşi scop. Reacţiile lor de atunci m-au impresionat profund şi-am promis că voi reveni. 

Ocazia s-a ivit acum, în preajma sărbătorilor pascale. Fiecare moment al proiectului a fost emoţionant: sortarea bijuteriilor stricate, “reanimarea” lor, crearea unora noi, vinderea acestora la tarabă în Focşani, achiziţionarea alimentelor, pregătirea pachetelor cu daruri. De departe, cel mai emoţionant dintre toate a fost acela când am distribuit darurile şi felicitările create de copii la şcoală. Pentru că au fost mulţi oameni care au contribuit cu donaţii, am hotărât să le facem o surpriză şi tinerilor din Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neurologică din localitate, cu care soarta nu a fost prea generoasă. Aici emoţiile au fost înzecite. O fată din centru, la plecare, m-a îmbrăţişat spontan, spunându-mi: “Felicitări, doamnă!”. Am pus bănuţ peste bănuţ şi am reuşit să adunăm1.775 de lei, o sumă la care nici nu am sperat. Cu aceşti bani am adus puţină mângâiere unor oameni nevoiţi să trăiască în instituţii. Mă bucur că am reuşit să mobilizez atâţia oameni  şi că, împreună, cărămidă cu cărămidă, am construit ZIDUL MIRUIRII. Pentru acest lucru, MULŢUMESC, OAMENI BUNI ŞI FRUMOŞI!”

Prof. Ana Toader



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.