Educație

Copiii din Slobozia Bradului ar putea avea grădiniţă nouă până la finele anului

Ziarul de Vrancea
24 mar 2016 814 vizualizări
Primarul comunei a fost chemat la Ministerul Educaţiei unde i s-a promis finanaţare pentru o grădiniţă şi o şcoală nouă u Legea “Fiecare copil în grădiniţă” nu poate aplicată în totalitate, clasele fiind puţine şi supraaglomerate

Preşcolarii din localitatea Slobozia Bradului ar putea beneficia de o grădiniţă nouă până la finele acestui an. Primarul comunei, Valerică Zamfirescu, a fost zilele acestea la Ministerul Educaţiei Naţionale (MECŞ), unde a obţinut promisiunea că în perioada următoare construcţia pentru o grădiniţă cu 8 săli de clasă, în satul de centru, va intra în licitaţie. Clădirea, absolut necesară având în vedere numărul foarte mare de preşcolari care nu au unde merge la grădiniţă, ar urma să fie construită printr-un programul de reabilitare şi extindere a infrastructurii şcolare prin care au fost cosntruite sute de unităţi de învăţământ din ţară. “La întâlnirea pe care am avut-o cu domnul secretar de stat Emil Florin Albotă şi cu domnul Horia Hîrtopanu, directorul Unităţii de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare (UMPMRSU) mi s-a comunicat faptul că lucrearea a fost reeevaluată, a fost refăcut bugetul şi urmează să fie organizată licitaţia pentru aceasta. Costul ar fi undeva la peste 500 euro pe mp de construcţie. Dacă va fi şi un câştigător al licitaţiei, până la finele anului grădiniţa va fi gata”, ne-a spus primarul comunei Slobozia Bradului. Grădiniţa este absolut necesară în condiţiile în care natalitatea a crescut de la an la an, comuna din sudul judeţului Vrancea având cea mai mare rată a natalităţii din ţară. “Avem 1.050 de copii de vârstă preşcolară care trebuie să meargă la grădiniţă. Pentru 740 dintre aceştia părinţii au depus cereri să meargă la grădiniţă. Din păcate noi nu avem spaţii decât pentru 145”, ne-a mai spus Valerică Zamfirescu. Edilul a prevăzut această situaţie încă din 2008, când a depus la MECŞ un proiect pentru construirea unei grădiniţe cu 8 săli de clasă.

“Populaţia ne ameninţă cu acţionarea în instanţă”

La Cornetu copiii au fost acceptaţi câte 40 – 42 în fiecare clasă

Învăţământul preşcolar în România nu este obligatoriu, însă pentru familiile sărace din această localitate apariţia Legii 248/2015, prin care sunt sprijinite cu un bon valoric în valoare de 50 lei pe lună, a constituit o gură de oxigen. Cunoscută drept Legea Fiecare copil în grădiniţă, fiind iniţiată de  Asociaţia OvidiuRo, care a implementat în mai multe judeţe, printre care şi Vrancea, un proiect naţional cu această denumire, Legea 248/2015 nu poate aplicată în totalitate la Slobozia Bradului. Spaţiile amenajate de primărie şi unitatea de învăţământ, în clădiri care au altă destinaţie şi nu cea instruirii didactice, nu au primit avizul medicilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. Acest lucru face ca localnicii să fie nemulţumiţi. “Populaţia a început să ameninţe că ne acţionează în judecată pentru că oamenii doresc să-şi dea copiii la grădiniţă şi nu au unde”, ne-a spus edilul comunei.

Jumătate din bani pentru o şcoală

Oficialii Ministerului Educaţiei par dispuşi să aloce finanţare şi pentru construirea unei şcoli în satul Cornetu. Aici există o şcoală primară unde se învaţă în trei schimburi, fiind nevoie în cel mai scurt timp de spaţii noi pentru a forma alte clase. Pentru a nu fi privaţi, totuşi, de educaţie, copiii de aici au fost acceptaţi câte 40 – 42 în fiecare clasă. “Ministerul Educaţiei va aloca 310.000 euro, bani din care se poate ridica şcoala la roşu. Primăria va încheia cu ministerul un parteneriat prin care se obligă să  finalizeze şcoala. Noi am evaluat că ar fi nevoie de încă 380.000 euro, bani de care nu dispunem dar vom realiza un împrumut bancar”, mai spune Valerică Zamfirescu. Primăria comunei are termen o lună pentru a reface proiectul noii construcţii  deoarece acesta era realizat pentru ridicarea unei construcţii cu 4 săli de clasă. Noua şcoală din Cornetu, care va fi construită pe amplasamentul celei vechi, dezafectată în prezent, va avea 12 săli de clasă. “Deja am demarat procedurile pentru obţinerea autorizaţiei de demolare a clădirii dezafectate. Cred că sunt şanse ca până finele acestui an  să înceapă construcţia”, ne-a mai spus edilul.

Comuna cu cea mai numerosă comunitate rromă din judeţ

Slobozia Bradului este comuna cu cea mai mare comunitate de rromi din Vrancea. Fiecare familie de aici are în medie 7-8 copii, dar sunt şi familii cu 11-12 copii. 84% din populaţia comunei este de etnie rromă, iar 15% dintre localnici sunt copii sub 5 ani. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.