Educație

Un "expat" de la Artifex îşi expune tablourile la noi în oraş

Silvia Vrînceanu
16 mar 2016 4857 vizualizări

Iubitorii de artă plastică au avut parte aseară de un vernisaj diferit de cele cu care ne-au obişnuit artiştii plastici din oraşul nostru. În timp ce rapsodul Tudor Gheorghe le făcea "declaraţii de dragoste" focşănenilor în sala mare a Ateneului Popular “Maior Gh. Pastia”, în foayer se vernisa expoziţia de pictură intitulată "Dincolo de priviri" a lui Paul Vincent Alberola, un pictor foarte interesant care a traversat toată Europa pentru a ajunge să lucreze în țara noastră. Născut în Algeria în 1952, emigrat apoi în Franţa şi ulterior stabilit în Germania, Paul Vincent Alberola s-a mutat de câțiva ani în România, iar ţara noastră i-a retrezit inspiraţia artistică. Paul Vincent Alberola lucrează ca director de producţie la compania Artifex Focşani, cea mai mare fabrică de confecţii textile din judeţul nostru, cu acționariat elvețian, condusă de francezul Bernard Cheere. Nu întâmplător, expoziţia a fost dechisă cu un minunat "buchet" de flori pe care artistul le-a pictat în România.

"De la impresionism la suprarealism"

Profesoara Gabriela Popa Arghirescu, cea care a vernisat expoziţia, a vorbit de un aşa numit miracol care se petrece cu mulţi străini care vin la noi în ţară şi care "se deschid ca o floare". La rândul ei artist plastic cunoscut al oraşului nostru, Gabriela Popa Arghirescu a subliniat că Paul Vincent Alberola a luat contact direct cu marea artă a lumii, iar acest lucru se vede în tablourile sale care posedă o preţiozitate aparte. "Expoziţia poate fi subintitulată "de la impresionism la suprarealism" pentru că se văd foarte clar perioadele de creaţie care s-au succedat în timp. Numai că la dumnealui este în sens invers. Pleacă de la o avangardă extrem de amplă, de la suprarealism, de la tentataţia de a-i sta alături Renne Magrite într-o lucrare destul de incitantă deschiderea spre interior. Trece apoi iarăşi prin zona de expresionism german. La niste texturi extrem de carnale, chiar dacă nu sunt pe forma antropomorfă, ci pe formă florală. Chiar şi pe formele florale are nişte texturi carnale, foarte pasionale. Aşa cum am spus, pleacă în sens invers, porneşte de la avangardă ca să ajungă la începuturile artei în ultimile lucrări, adică zona de impresionism. Impresionismul este cel care a deschis arta modernă, arta secolului al douazecilea, care a dat posibilitatea tuturor artistilor să se exprime absolut liber, iar postmodernitatea, iată că le poate aduna pe toate. Postmodernitatea în care încă ne mai mişcăm noi, contemporanii, dă curaj artistului să vină cu toate genurile, din toate timpurile şi cu tot felul de moduri de exprimare", a spus Gabriela Popa Arghirescu. 


Un artist caritabil

Din respect pentru invitaţii săi, Paul Vincent Alberola le-a spus celor prezenţi şi câteva cuvinte în limba română şi i-a invitat să-l însoţească în călătoria sa artistică și să se bucure de seara specială. Tablourile pot fi admirate până pe 30 martie şi merită privite îndelung pentru că rareori putem vedea artişti străini care să-şi expună lucrările în oraşul nostru. De precizat că lucrări semnate de Paul Vincent Alberola se regăsesc în colecţii private din România. Tablourile sale au fost scoase în ultimii ani la licitaţiile caritabile ale Clubului Rotary din Focşani. De altfel, mai mulţi membri ai Clubului Rotary Varana, în frunte cu francezul Bernard Cheere, managerul general al firmei Artifex, au fost prezenţi la vernisaj. Paul Vincent Alberola pictează din 1970 şi a avut numeroase expoziţii personale, în special în Germania. În România a expus prima dată în 2012, la Bucureşti, iar acum la Focşani. (Silvia Vrînceanu)

 

 

 

 

Paul Vincent Alberola a început să picteze încă din 1970 şi a expus de nenumărate ori


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.