Educație

Tudor Gheorghe, astă seară, la Focşani: "Eu am rămas o punte între voi şi marea poezie”

Iulia Cristina DASCALU
16 mar 2016 1889 vizualizări

Tudor Gheorghe şi chitara lui au făcut declaraţii de dragoste astă-seară la Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia” Focşani, pentru o sală arhiplină. “Viaţa e o repetabilă poveste de dragoste! Orice război începe şi se termină cu o poveste de dragoste. Eu, şi când fac o declaraţie de dragoste, parcă fac o declaraţie de război şi invers...Când spun “Te iubesc!” e ca un ordin”, s-a destăinuit Tudor Gheorghe printre poemele fredonate pe acorduri de chitară. “În oraşele mici, după spectacole, vernisaje, oamenii de artă, scriitorii, jurnaliştii se întâlneau într-o cârciumă şi dezbăteau. Într-un an, în Cluj, după un spectacol, am ieşit la o cârciumă cu nişte prieteni extraordinari, iar într-un colţ era pitit un om care asculta. Pe la ora trei mă cheamă şi-mi zice “Şezi!”. Ulterior, am aflat că era un profesor. Acesta mi-a spus că harul pe care îl am de a simţi muzica poeziei mă va duce la dezastru, pentru că pot face şlagăre din poeme. Am spus că este extraordinar acest lucru...Însă acesta neagă, spunând că nu e bine, deoarece un poet se simte jignit dacă aude într-o bodegă, după câteva pahare, cântându-se, de exemplu, Nichita, Blaga sau Păunescu. Poezia nu trebuie mânjită cu zoaiele mediocrităţii. Poezia trebuie lăsată în culmi, pentru ca oamenii să urce la ea. De aceea, eu am rămas o punte între voi şi marea poezie”. Iar pentru că “un geniu când iubeşte, e şi mai geniu”, Tudor Gheorge ne sfătuieşte din suflet să nu mai suferim, să nu mai plângem atât de mult, pentru că ne aşteaptă şi alte dezamăgiri care trebuie simţite şi trăite din adâncul inimii, la rândul lor. Concertul extraordinar al lui Tudor Gheorghe, intitulat chiar “Declaraţie de dragoste”, s-a bazat pe versurile mai puţin cunoscute ale poetului Adrian Păunescu. A fost şi un îndemn pentru a citi poezie, mai ales că pe 21 martie se celebrează Ziua Internațională a Poeziei. (Iulia Cristina DASCĂLU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.